Parte a campaniilor de succes duse de fortele aliatilor împotriva Puterilor Axei Berlin-Roma, Campania din Africa de Nord sau „Razboiul desertului” a durat din 10 iunie 1940 pâna la 13 mai 1943, adica 2 ani, 11 luni si 3 zile. Fiecare zi petrecuta de militari sub soarele nemilos al deserturilor din Libia, Egipt, Maroc sau Tunisia era una epuizanta si poate chiar ultima… Dar în cele din urma, „Vulpea Desertului”, adica Erwin Rommel, a trebuit sa cedeze.
Disparitia Imperiului Italian
Razboiul Desertului din nordul Africii a debutat prin declaratia de razboi facuta de Italia la 10 iunie 1940. Prima reactie a aliatilor, si în primul rând a fortelor expeditionare britanice, a fost atacul Cavaleriei Regimentului 11, asistat de tancuri, dinspre Egipt spre Libia. Din acel moment, în acea regiune ostila vietii s-au desfasurat mai multe operatiuni strategice menite sa distruga armatele italiene si germane („Afrika Korps”). Prima a fost Operatiunea Compass, din zona vestica a deserturilor, în Libia si Egipt. Fortele britanice si Commonwelth au încheiat cu succes, în 1941, aceasta prima confruntare majora.
Operatiunea Sunflower (floarea-soarelui) a constat în luptele fortelor italiene si germane (împrospatate cu trupe din Italia) cu aliatii, care de asta-data au fost învinsi. În aceste circumstante, Winston Churchill decide sa-l trimita în nordul Africii pe generalul Bernard Montgomery, care împreuna cu generalul Harold Alexander a condus aliatii la decisiva si strategica victorie din a doua batalie de la Alamein (23 octombrie 1942 – 11 noiembrie 1942). Fortele Axei, conduse de generalii Georg Stumme si Ettore Bastico, au avut pierderi uriase: aproape 40 de mii de oameni ucisi, raniti, disparuti sau luati prizonieri.
O alta operatiune decisiva a fost cea denumita „Torta”, la sugestia lui Stalin. Acesta, nevoit sa faca fata invaziei naziste din URSS, dorea ca aliatii sa atraga în luptele din Africa cât mai multe forte germane. Operatiunea Torta s-a desfasurat în „Africa franceza”, adica în Maroc si Algeria. Aliatii au fost condusi de Dwight Eisenhower, George Patton si Kenneth Anderson. Fortele Axei i-au avut în frunte pe François Darlan (din partea guvernului de la Vichy, pro-Hitler) si Ernst Kals.
În total, în Razboiul Desertului au fost ucisi, raniti si disparuti aproape 400 de mii de militari. Mai mult de jumatate din pierderile umane au fost ale Regatului Unit si Commonwelth-ului, principalele forte din regiune. Axa a avut peste 8 mii de avioane distruse si 2.250 de tancuri compromise, în timp ce aliatii au avut doar 1.400 de avioane si 2.000 de tancuri scoase din lupta. Imperiul Italian se prabusea, prin retragerea totala a italienilor din nordul Africii.
Sicilia, pasul urmator
Marele succes al aliatilor din deserturile nordice africane a condus spre etapa urmatoare, determinata si de slabirea considerabila a trupelor italiene: debarcarea din Sicilia. Aceasta s-a produs în noaptea de 9 spre 10 iulie 1943. Generalii Eisenhower, Patton, Alexander si Montgomery conduceau o invazie de succes, care a distrus aliatul lui Hitler de la Roma. Mussolini avea sa fie demis de regele Vittorio Emanuele la 25 iulie 1943 si Hitler se vedea tot mai aproape de catastrofa totala.
PAUL IOAN
Comentarii