De la Icar incoace, oamenii si-au dorit sa aiba puterea de a zbura, precum pasarile. Chiar daca ei nu au reusit acest lucru decat dupa mii de ani, in epoca moderna, au existat totusi mereu spirite luminate care au incercat sa afle secretul plutirii in vazduh. S-a vorbit foarte mult, in acest sens, despre planurile lui Leonardo da Vinci, privitoare la construirea unui elicopter sau a altor aparate aeriene, dar putini stiu despre preocuparile similare ale unui scotian care a trait aproximativ in aceeasi perioada cu genialul creator italian.
„Vraciul francez” venea din Lombardia?
Curtea regelui scotian James IV a gazduit numeroase personalitati remarcabile dar nici una dintre ele mai fascinanta decat John Damian de Falcuis. Desi multi il considerau doar un escroc de cea mai joasa speta, suveranul a avut deplina incredere in el si i-a acordat tot sprijinul necesar. Trebuie sa precizam ca regele scotian era ceea ce se va numi mai tarziu „despot luminat”, un om cu o viziune grandioasa asupra lumii, un autentic spirit renascentist. Damian a fost unul dintre acele personaje controversate ale istoriei, jumatate savanti, jumatate sarlatani, din stirpea carora va descinde ulterior John Dee, astrologul reginei Elisabeta a Angliei.
Originea lui, ca si a lui Columb si a altor personaje este invaluita in mister. Unii sustin ca ar fi fost originar din Italia, mai precis din Lombardia, altii il numeau cu dispret „vraciul francez” in vreme ce multi istorici considera ca era de fapt scotian get-beget. Oricare ar fi fost adevarul in aceasta privinta, este cert ca Damian l-a cucerit pe regele James pretinzand ca detine secretul transformarii oricaror metale in aur. Chiar daca n-a reusit sa produca un singur gram de metal pretios, suveranul scotian l-a tinut la mare pret la curtea sa, oferindu-i slujba de abate al manastirii Tongland, din Galloway si chiar o pensie de 200 de ducati. In plus, regele i-a finantat fara sa clipeasca toate experimentele sale trasnite, demne astazi de indragita emisiune Brainiac…
Penele de gaina se simt atrase de ograda…
Unul dintre aceste experimente a vizat nici mai mult nici mai putin decat un voiaj in zbor, de pe zidurile castelului Stirling pana in Franta, cu cinci sute de ani inainte ca elvetianul Yves Rossy sa strabata, tot cu niste „aripi” dar ceva mai performante, Canalul Manecii. Cu aripi facute din pene de gaina, Damian s-a avantat, plin de curaj, in gol, dar, firesc, a sfarsit lamentabil, aterizand, spune poetul curtii William Dunbar, „pe un maldar de gunoi, acoperit de zoaie si rusine”.
Totusi, temerarul a scapat ieftin din aceasta aventura, alegandu-se doar cu un picior rupt si i-a explicat regelui ca esecul s-a produs din cauza ca alesese gresit pasarea: gaina, sustinea el, este o pasare de ograda si de aceea penele se simtisera atrase de pamant si-l trasesera si pe el in jos! Desi multi i-au sugerat sa aleaga pene de vultur sau de barza, Damian n-a mai vrut sa repete incercarea, probabil pentru ca nu voia sa-si forteze norocul…
Damian, un nedreptatit al istoriei
Si totusi, la atatea secole de la aceasta intamplare tragi-comica, un savant scotian sustine totusi ca Damian a zburat intr-adevar, fiind astfel primul om care a reusit acest lucru si detronandu-i pe fratii Wright! Charles McKean, profesor de istoria arhitecturii la Universitatea Dundee, a studiat toate documentele referitoare la tentativa controversatului personaj si considera ca acesta a plutit, in vazduh, cu ajutorul aripilor artificiale pe care si le construise, cel putin cateva sute de metri. „Pentru a obtine cel mai bun start in calatoria sa, Damian s-a lansat de pe parapetii vestici ai castelului.
Dar oricine priveste zidurile acestui castel isi da seama ca o cadere de aici, un contact direct cu solul, ar produce instantaneu moartea. In plus, odinioara in aceasta parte se aflau gradinile regale, in timp ce poetul Dunbar vorbeste despre o gramada de gunoi. Recentele sapaturi arheologice intreprinse in zona castelului Stirling au scos la iveala si groapa de gunoi a acestuia, aflata la circa jumatate de mila de zidurile exterioare. Iata deci locul unde Damian a aterizat si acest lucru nu poate sa ne conduca decat la o singura concluzie: planul sau a functionat. E drept, el n-a reusit sa ajunga in Franta si poate de aceea a fost ridicularizat de contemporani, dar am savarsi o eroare si o nedreptate daca nu am considera zborul sau un succes istoric. Fara sa stie, Damian a inventat primul planor functional din lume. Nimeni din epoca sa, nici macar Leonardo da Vinci, n-a reusit asa ceva!”
GABRIEL TUDOR
Comentarii