Latura fascinanta a epocii medievale este sustinuta cu mult succes si de superbele castele raspândite în special în Europa Occidentala.
De-a lungul timpului, s-a împamântenit convingerea ca tara care se bucura de cele mai spectaculoase edificii de acest gen este Scotia, dar în realitate putem regasi aceeasi arhitectura inconfundabila pe întregul continent european.
Fara a contesta atributele fabuloase ale castelelor medievale scotiene, vom prezenta – nu o realizare concurenta, ci una care confirma o data în plus forta etern creatoare a omului, însa aflata în Irlanda.
Razboiul clanurilor de „familie”
Unul dintre cele mai pitoresti si mai romantice castele irlandeze este Dunluce, cocotat pe marginea unei stânci de bazalt de pe coasta Antim a Irlandei de Nord, al carui destin multisecular include si multe legende captivante.
Privitor la vechimea sa, nu se poate vorbi cu certitudine despre un an de ctitorire, dar specialistii au gasit dovezi de locuire datate în mileniul întâi dupa Hristos. In prezent, ruinele care atrag permanent vizitatori, în pofida accesului destul de dificil în zona, apartin unor constructii din secolele XVI-XVII.
Primul castel de la Dunluce a fost construit în secolul al XIII-lea de Richard de Burgh, al doilea conte de Ulster, dupa alte trei veacuri devenind sediul clanului MacDonnell, care i-a înlaturat pe rivalii lor, MacQuillan – Lorzi de Route. Acestia si-au construit castelul în anii 1470, ale carui caracteristici sunt prezente si astazi: doua turnuri cilindrice, cu un diametru de aproximativ 9 metri, plasate pe partea de est. Compus din doua sectiuni principale – cladirile exterioare si centrul castelului, acestea sunt legate de un pod de piatra care a înlocuit podul mobil de odinioara.
Ulterior, familia MacDonnell, care lucrase pentru MacQuillan în mercenariat, a preluat puterea de la cei din urma si a adaugat elemente arhitectonice mai grandioase, cum ar fi conacul. În jurul anului 1608, Randal Mac Donnell, primul conte de Antrim, a construit micul oras Dunluce lânga castel. Acesta a fost redescoperit în 2011, dupa ce fusese distrus din temelii în 1641, iar descoperirile arheologice sugereaza o planificare urbana sofisticata în jurul unui sistem grila, precum si dovezi ale existentei unor toalete interioare, extrem de rare la acea vreme.
Legende si faima prezentului
O legenda trista legata de familia MacQuillan vorbeste despre Maeve Roe, fiica lordului MacQuillan. Tinerei i s-a interzis sa se casatoreasca cu barbatul de care era îndragostita si a fost închisa în turnul de nord-est.
Într-o noapte cu furtuna cumplita, însa, a reusit sa scape pentru a-si întâlni iubitul în Pestera Sirenei, aflata sub castel. Cuplul a fugit, dar a pierit în valurile marii, chiar sub privirile neputincioase ale tatalui Maevei. Se spune ca ea bântuie castelul, dar accesul în pestera nu este permis, din cauza caderilor de pietre. Doza de misticism a castelului este crescuta de legendele care povestesc despre personaje istorice, dar si despre fantomele ce bântuiesc zidurile sterpe.
Desi lipsurile financiare au facut ca Dunluce sa cada în ruina, în vremurile moderne a beneficiat de deschiderea unor orizonturi livresti, care l-au readus în lumina pentru public. El a trecut de la un proprietar la altul, pâna când a intrat în proprietatea lui Winston Churchill, prin casatoria sa cu Clementine Hozier.
Ulterior, faimosul politician a cedat partea sa din castel guvernului nord-irlandez, în 1928, de atunci fiind întretinut de stat. A devenit faimos ca resedinta Casei Greyjoy, castelul Pyke, în serialul de mare succes „Urzeala Tronurilor”, dar în mod virtual a servit si ca sursa de inspiratie pentru faimosul scriitor si teolog C.S. Lewis, care l-a „transformat” în marele castel Cair Paravel din seria narativa „Cronicile din Narnia”.
Dunluce ramâne unul dintre cele mai fascinante castele ale Irlandei, o destinatie turistica populara, cu privelisti spectaculoase asurpa Atlanticului de Nord si oferind o incursiune spectaculoasa în istoria medievala irlandeza.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii