Povestea descoperirii legendarei cetati Troia e doar una dintre confirmarile veridicitatii multor scrieri considerate de secole întregi fictiuni pure. Exista si astazi numeroase asemenea texte, unele ridiculizate, ocultate sau demonizate în mod intentionat si programatic, din alte motive decât cele legate de evolutia civilizatiei umane. Va prezentam însa mai jos un caz deosebit, în care o descoperire arheologica aparent obisnuita a confirmat, de fapt, realitatea unor evenimente vechi de multe veacuri.
Rafuieli barbare
Arheologii care lucrau la Trondheim (Norvegia) au descoperit un schelet uman pe fundul unui put dintr-o cetate abandonata. Relicvele au furnizat astfel dovezi ce confirma evenimente istorice dramatice mentionate în scrierile scandinave numite saga. Amplasarea si continutul putului sunt precis mentionate în „Saga lui Sverrir”, o cronica a regilor Norvegiei, unul dintre rarele manuscrise istorice care descriu evenimente din perioada norvegiana vikinga si medievala. Pâna acum, specialistii au pus la îndoiala fiabilitatea cronicii ca document istoric, dar dupa aceasta descoperire senzationala s-a constatat ca saga relateaza adevarul pâna la cele mai mici detalii.
În anul 1197, regele Sverre Sigurdsson si mercenarii sai au fost atacati si învinsi chiar în fortareata din Sverresborg de catre inamicii lor, Baglers. Potrivit legendei, Baglers au ars complet cladirile si au distrus proviziile de apa ale cetatii aruncând unul dintre oamenii regelui Sverre în put si apoi pietre peste el. Arheologii care au efectuat cercetari acolo au reusit sa recupereze o parte din schelet, în anul 2014. Mai mult decât atât, un fragment de os a oferit un reper cronologic în urma analizei cu radiocarbon, care a confirmat ca barbatul a trait si a murit la sfârsitul sec. al XII-lea. Adica în aceeasi epoca în care a fost descris incidentul în saga.
Descoperire unica
Arheologii de la Norwegian Institute for Cultural Heritage Research au revenit la locul descoperirii însotiti de un specialist în medicina legala al politiei din Trondheim, care a confirmat ideea unei crime savârsite cu brutalitate asupra barbatului aruncat în put. Dezgroparea resturilor respective, pâna la prima piatra aruncata peste cadavru, au oferit informatii suplimentare specialistilor despre natura evenimentelor petrecute în 1197.
De asemenea, au mai fost scosi la lumina stâlpii si captuseala de lemn a putului de dimensiuni neobisnuit de mari. „Este de-a dreptul stupefiant. Din câte stiu, nu se mai cunoaste vreun caz similar de descoperire a unui individ legat istoric de un act de razboi, care sa urce pâna la anul 1197.”, a declarat arheologul principal al sitului, Anna Petersen.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii