Stilul de viata alert si dorinta românilor de a ramâne sanatosi chiar daca nu acorda prea mult timp unui regim alimentar natural au dus la o crestere cu 20% a consumului de suplimente alimentare în România anul trecut, un sector estimat la 220 de milioane de euro. Desi consumul de suplimente alimentare este unul redus comparativ cu alte state, piata româneasca este considerata „cea mai dinamica din Europa de Est”, considera Tatiana Onisei, biolog la Institutul de Bioresurse Alimentare, citata de Mediafax.
„În SUA, un locuitor din doi este consumator de suplimente alimentare. În România, din 2011 cresterea a fost de peste 20% si se mentine constanta, iar Euromonitor prognozeaza o crestere semnificativa în România, chiar pâna la 40% a acestei piete”.
Riscurile unei administrari pe termen îndelungat a suplimentelor alimentare implica acumulari de compusi biochimici care pot crea toxicitate la nivel hepatic sau renal, dar si interactiunea cu alte medicamente, biologul Tatiana Onisei atentionând ca anumite produse nu ar trebui administrate în acelasi timp. Exista o tendinta anuala de crestere constanta, cu o medie de 1.500 de suplimente alimentare noi, altele decât vitamine si minerale care sunt notificate la Ministerul Sanatatii. S-a ajuns la aproximativ 20.000 de produse de acest gen pe piata româneasca!
Profilul cumparatorului român de suplimente alimentare arata ca acesta prefera sa cumpere din farmacii produsele care nu sunt prea puternice si nu au efecte secundare, fara sa se adreseze medicului, lucru care a contribuit la evolutia spectaculoasa a pietei în ultimii ani. De asemenea, daca în 2012 românii se îndreptau spre produse din import, anul trecut un studiu realizat pe publicul tânar (studenti) indica o revenire la produsele autohtone.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii