Pe 14 septembrie 2023, grupul independent de studiu pentru fenomene anomale neidentificate (FAN) al NASA si-a publicat mult asteptatul raport care este un soi de „studiu de fezabilitate” pentru viitoarele cercetari pe care NASA promite sa le faca în acest domeniu.
Fenomenele anomale neidentificate (FAN) – spune raportul – sunt unul dintre cele mai mari mistere ale planetei noastre. Observatii ale unor obiecte de pe cerul nostru care nu pot fi identificate ca baloane, avioane sau fenomene naturale cunoscute au fost observate în întreaga lume, dar exista si un numar limitat de observatii de înalta calitate. Natura stiintei este sa exploreze necunoscutul, iar datele sunt limbajul pe care oamenii de stiinta îl folosesc pentru a descoperi secretele universului nostru. În ciuda numeroaselor relatari si imagini, absenta observatiilor consecvente, detaliate si organizate înseamna ca nu avem în prezent corpul de date necesar pentru a trage concluzii stiintifice definitive despre FAN.
NASA foloseste datele si instrumentele stiintei pentru a explora necunoscutul din atmosfera si spatiu. În iunie 2022, NASA a înfiintat un grup extern de studiu independent pentru a gasi o modalitate prin care putem folosi datele si resursele open-source pentru a ajuta la clarificarea naturii FAN. NASA convoaca grupuri independente de studiu, de tipul unui grup de evaluatori la nivel de colegi, ca parte oficiala a procesului stiintific al NASA, iar astfel de grupuri ofera agentiei consiliere externa si o retea sporita de perspective de la experti stiintifici apreciati.
Raportul FAN
Grupul independent de studiu al FAN organizat de NASA a fost format din 16 experti din medii diverse, din stiinta, tehnologie, date, inteligenta artificiala, explorarea spatiului, siguranta aerospatiala, media si inovatia comerciala. Ei au fost desemnati sa caracterizeze datele disponibile în domeniul FAN si sa produca un raport care contureaza o foaie de parcurs privind modul în care NASA îsi poate folosi instrumentele stiintifice ca sa obtina date utilizabile pentru a evalua si clasifica natura FAN în viitor. Nu s-a pus problema revizuirii incidentelor FAN anterioare.
În rezumat, raportul – din care am spicuit în acest articol – spune ca studiul fenomenelor anomale neidentificate (FAN) prezinta o oportunitate stiintifica unica, necesitând o abordare riguroasa, bazata pe dovezi, care va necesita metode noi si robuste de achizitie a datelor, tehnici avansate de analiza, un cadru sistematic de raportare si reducerea stigmatizarii raportarii. NASA – cu expertiza sa vasta în aceste domenii si cu reputatia globala pentru deschidere stiintifica – se afla într-o pozitie excelenta pentru a contribui la studiile FAN în cadrul mai larg al guvernului SUA, studii care sunt conduse, la ora actuala, de Biroul de Rezolvare a Anomaliilor pentru toate domeniile (AARO).
NASA are o varietate de active existente si planificate de observare a Pamântului si a spatiului, împreuna cu o arhiva extinsa de seturi de date istorice si actuale, care ar trebui sa fie utilizate pentru a întelege FAN. Desi flota NASA de sateliti de observare a Pamântului nu are, de obicei, rezolutia pentru a detecta obiecte relativ mici, cum ar fi FAN, senzorii de ultima generatie pot fi utilizati direct pentru a sonda starea unor zone de pe Pamânt, a conditiilor oceanice si atmosferice care sunt coincidente spatial si temporal cu FAN-urile, detectate initial prin alte metode. Astfel, activele NASA pot juca un rol vital, determinând direct daca factorii de mediu specifici sunt asociati cu anumite comportamente sau evenimente FAN raportate.
Industria comerciala de teledetectie din SUA ofera si ea un set puternic de sateliti de observare a Pamântului, care furnizeaza imagini pâna la câtiva metri, care se potrivesc bine cu scarile spatiale tipice ale FAN cunoscute. Desi nu are o acoperire constanta, de înalta rezolutie, pentru fiecare punct de pe Pamânt, grupul constata totusi ca astfel de constelatii comerciale ar putea oferi o completare puternica pentru detectarea si studiul FAN atunci când are loc o colectare multipla.
În prezent, analiza datelor FAN este îngreunata de calibrarea slaba a senzorilor, de lipsa masuratorilor multiple, lipsa metadatelor senzorilor si lipsa datelor de referinta. Depunerea unui efort concertat pentru a îmbunatati toate aceste aspecte este vitala, iar expertiza NASA ar trebui sa fie valorificata în mod cuprinzator ca parte a unei strategii robuste si sistematice de achizitie de date în cadrul întregului guvern.
Mergând mai departe, NASA ar trebui sa contribuie la o abordare cuprinzatoare, la nivel guvernamental, pentru colectarea datelor viitoare. Importanta detectarii FAN cu senzori multipli, bine calibrati este primordiala, iar NASA ar putea sa-si foloseasca expertiza considerabila în acest domeniu pentru a utiliza date multispectrale sau hiperspectrale ca parte a unei campanii riguroase de achizitie de date.
Grupul independent constata ca inteligenta artificiala si învatarea automata sunt instrumente esentiale pentru identificarea evenimentelor rare, inclusiv FAN, în cadrul unor seturi vaste de date. Cu toate acestea, aceste tehnici puternice vor functiona numai pe date bine caracterizate, adunate în confor-mitate cu standarde puternice. Experienta vasta a NASA în aplicarea tehnicilor de calcul si de analiza a datelor de ultima generatie ar trebui, prin urmare, sa fie valorificata pentru a oferi asistenta critica. Înca o data, colectarea, conservarea si distribuirea adecvata a datelor sunt esentiale; NASA, cu experienta sa de lider mondial în aceste aspecte, este bine pozitionata pentru a juca un rol principal.
Implicarea publicului este, de asemenea, un aspect critic al întelegerii FAN. Grupul independent vede mai multe avantaje în cresterea eforturilor de colectare a datelor folosind tehnici moderne de externalizare în masa (crowdsourcing), inclusiv aplicatii open-source bazate pe smartphone-uri care aduna date de imagistica si alte metadate ale senzorilor smartphone-ului, simultan de la mai multi observatori cetateni din întreaga lume. Prin urmare, NASA ar trebui sa exploreze viabilitatea dezvoltarii sau achizitionarii unui astfel de sistem ca parte a strategiei sale. La rândul sau, grupul constata ca în prezent nu exista un sistem standardizat pentru realizarea rapoartelor FAN civile, ceea ce duce la date rare si incomplete, lipsite de protocoale de control sau de verificare. NASA ar trebui sa joace un rol vital asistând AARO în dezvoltarea acestui sistem federal.
Destigmatizarea raportarii FAN
Perceptia negativa în jurul raportarii FAN reprezinta un obstacol în calea colectarii datelor despre aceste fenomene. Însasi implicarea NASA în FAN va juca un rol vital în reducerea stigmatizarii asociate cu raportarea FAN, care în prezent duce aproape sigur la erodarea datelor. Încrederea publica de lunga durata a NASA, care este esentiala pentru comunicarea catre cetateni a constatarilor despre aceste fenomene, este cruciala pentru destigmatizarea raportarii FAN. Procesele stiintifice utilizate de NASA încurajeaza gândirea critica; NASA poate indica publicului cum sa abordeze cel mai bine studiul FAN, utilizând raportari transparente, analize riguroase si implicarea publica.
În cele din urma, amenintarea la adresa sigurantei spatiului aerian al SUA reprezentata de FAN este de la sine înteleasa. Grupul independent constata ca o cale deosebit de promitatoare pentru o integrare mai profunda într-un cadru sistemic, bazat pe dovezi pentru FAN este Sistemul de raportare a sigurantei aviatiei (ASRS), pe care NASA îl opereaza pentru Administratia Federala a Aviatiei din SUA (FAA). Acest sistem de raportare confidential si voluntar pentru piloti, controlori de trafic aerian si alt personal profesionist al aviatiei, primeste aproximativ 100.000 de rapoarte pe an. Desi nu a fost conceput initial pentru colectarea FAN, o mai buna valorificare a raportarilor FAN facute de pilotii comerciali ar oferi o baza de date critica, valoroasa pentru efortul de a întelege FAN. La rândul sau, istoria lunga de parteneriat a NASA cu FAA ar trebui sa fie valorificata pentru a investiga modul în care tehnicile avansate de analiza în timp real ar putea fi aplicate generatiilor viitoare de sisteme de management al traficului aerian.
Desi AARO este cel care conduce raspunsul general al guvernului la problematica FAN, grupul independent recomanda ca NASA sa joace un rol esential în acest cadru. NASA ar trebui sa-si foloseasca capacitatile si expertiza de baza si pentru a determina daca ar fi necesar sa-si asume un rol de conducere sau de sprijin în implementarea unei anumite recomandari.
DAN D. FARCAS
Comentarii