Astrofizicianul si investigatorul OZN Jacques Vallée, a emis printre primii ipoteza ca fenomenul OZN este doar un nume modern pentru un proces care continua din zorii speciei umane si ale carei urme se gasesc în traditia folclorica. El va relua aceasta problematica în cartea Dimensions: A Casebook of Alien Contact (1988; trad. rom. Alte dimensiuni), unde paralela este extinsa si asupra fenomenelor religioase. Aparitiile sfinte nu au existat doar în vechime. Ele se petrec si în zilele noastre si au fost minutios descrise de numerosi martori credibili. Vallée a analizat în cartea sa un numar de faimoase aparitii ale Sfintei Fecioare: La 13 mai 1917 si apoi de alte cateva ori langa oraselul Fatima din Portugalia, în 1858, la Lourdes, în Franta, în 19 septembrie 1846 cand în La Salette, localitate din Alpii Francezi, dintr-un glob de lumina clipitoare a aparut o „Frumoasa Doamna”, sau în zorii zilei de 9 decembrie 1531, cand, la zece ani dupa cucerirea imperiului aztec, unui bastinas, i-a aparut, în apropiere de Tenochtitlan (Mexico City), o Doamna care a cerut sa fie numita Santa Maria de Guadalupe.
Dar exista si aparitii mai recente. Începand din 2 aprilie 1968 si pana în iunie 1971, Fecioara a fost vazuta de mii de martori, majoritatea musulmani, de o suta opt ori (dupa unele evidente) pe cupola bisericii crestine copte a cartierul Zeitun din Cairo. O multime de fotografii atesta fenomenul. În 1981 si în anii care au urmat au existat peste 2000 de aparitii mariale langa satul Medugorje (Bosnia). În anii nouazeci au fost numeroase aparitii în diverse localitati din America de Sud s.a.m.d.
Cu adevarat curios este ca atat cu prilejul aparitiilor sfinte cat si în rapoartele OZN, se regasesc o serie de detalii comune, destul de neobisnuite. Jacques Vallée atrage astfel atentia asupra unor paralele între aparitiile Fecioarei si evenimente OZN, cum ar fi: lumina orbitoare, care se vede eventual prin ceata, un glob stralucitor, un disc rotindu-se foarte rapid, un „dans al Soarelui”, o coloana de raze care coboara din cer si pe care martorul se poate înalta de la pamant, vestminte care raman uscate în ciuda ploii, un nor din care apare o fiinta nepamanteana, scaderea temperaturii, „fire” sau „petale” cazand din cer si topindu-se, o liniste nefireasca, pierderea notiunii timpului, stare de transa, stare de epuizare dupa terminarea contactului etc.
Pentru a da si un exemplu romanesc, reamintim ca pe 15 iunie 1935 si apoi dupa o saptamana, lui Petrache Lupu, cioban de 28 de ani, i-a aparut, la 2 kilometri de Maglavit, nu departe de Calafat, un „Mos” care i-a transmis un mesaj de pocainta si a savarsit miracole. În dimineata de 15 august 1936, doua sute de mii de pelerini veniti la Maglavit au urmarit în genunchi, înfricosati, cum Soarele a luat, timp de 8-10 minute, „o forma de armonica”, pe suprafata sa trecand numeroase fulgere.
Asa cum aflam din cartea lui Jean Sider: Contacte supraterestre – Iluzia cosmica (1997), Lucien Blaise din Lyon, inventariase 29654 aparitii religioase (Maria, Iisus, sfinti, îngeri, demoni etc.), petrecute pana în 1991, în 1272 de locuri din 69 de tari. Printr-o corelatie interesanta, în anii în care se înmulteau aparitiile sfinte se intensificau si „valurile” de OZN-uri. Blaise a numarat, în rapoartele din inventarul sau, 118 cazuri de „dans al Soarelui”, ca si numeroase „ploi de petale” ori alte fenomene repetitive.
Reverendul metodist B.W. Palmer, într-o sinteza facuta asupra catorva sute de aparitii ale unor entitati sfinte precum Fecioara, Iisus, Sfantul Petru, îngeri etc., raportate în vremuri mai recente, constata si el repetarea unor detalii care apar si în fenomenul OZN: aparitia sfanta descinde pe o raza de lumina; aparitia se iveste, respectiv dispare, prin peretele solid al camerei; martorul se trezeste din somn cu sentimentul unei prezente spirituale, simtind o atingere sau vazand o lumina stralucitoare; cand deschide ochii, vede aplecandu-se asupra sa aparitia sfanta; martorul vede un norisor îndreptandu-se spre el, cand îi ajunge în preajma, se contureaza din el aparitia sfanta. În alte împrejurari, aparitia sfanta dispare într-un nor; ori se arata în acelasi timp mai multor persoane, dar este perceputa în mod diferit de acestea s.a.m.d.
Asadar, în cazul în care acceptam realitatea atat a fenomenului OZN cat si a aparitiilor sfinte, prima concluzie rezonabila este ca fie cele doua tipuri de fenomene au o cauza comuna, fie se manifesta prin mecanisme înrudite.
Dan D. FarcaS
Comentarii