Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Washington (WSU) au descoperit o noua trasatura în rândul unor bacterii precum Salmonella si E. coli, care provoaca boli de origine alimentara.
Aceasta a fost denumita „vampirism bacterian”, deoarece implica depistarea de catre anumite bacterii a celor mai mici semne ale prezentei sângelui uman, fata de care ele par sa aiba o apetenta deosebita.
Ce legatura este între Salmonella si rechini?
Pentru lumea medicala a fost mult timp un mister cum si de ce aceste microorganisme se pot deplasa atât de abil din intestin în sânge, unde pot fi letale. În urma unor studii de câteva luni, echipa de cercetatori americani a ajuns la concluzia ca aceste bacterii ar fi atrase de partea lichida a sângelui (plasma sangvina), acesta continând nutrienti pe care bacteriile îi pot folosi ca hrana.
Agentii patogeni pot gasi cu usurinta locul unde se afla serul si pot patrunde în fluxul sangvin prin taieturi minuscule în sistemul digestiv, ceea ce uneori pro-voaca moartea prin septicemie a persoanelor suferinde de boli inflamatorii intestinale. Chiar si o cantitate infima de sânge este suficienta pentru a atrage bacteriile vampirice, asa cum rechinii au capacitatea faimoasa de a detecta o picatura de sânge în zece miliarde de picaturi de apa.
Coautorul studiului, Arden Baylink, profesor la Colegiul de Medicina Veterinara al Universitatii de Stat din Washington, a declarat într-un comunicat: „Bacteriile care infecteaza fluxul sangvin pot fi letale. Am aflat ca unele dintre bacteriile care cauzeaza cel mai frecvent infectii ale fluxului sangvin sesizeaza, de fapt, prezenta unei substante chimice în sângele uman si înoata spre ea.”.
Potrivit noului studiu, publicat în revista eLife, enterobacteriile precum E. coli si Salmonella pot detecta doar un femtolitru de ser – o cantitate minuscula egala cu 0,0000000000001 mililitri.
Odata ce gasesc taietura prin care sângele se infiltreaza în intestin, bacteriile se înghesuie în jurul sau si în cele din urma in-tra în ea. Seamana foarte mult cu modul în care rechinii pot cauta prada dupa mirosul de sânge degajat, dar bacteriile „vampir” se bazeaza pe alte simturi. Echipa a folosit un sistem microscopic de mare putere pentru a simula sângerarea intestinala prin injectarea unor cantitati microscopice de ser uman si observarea modului în care bacteriile navigau spre sursa. Ei au urmarit cum bacteriile au cautat serul, descoperindu-l dupa mai putin de un minut. În acest caz, este vorba de o strategie numita „chemotaxie”, în care bacteriile se deplaseaza spre concentratii mai mari de substante specifice.
Calea catre noi medicamente
Echipa a determinat ca Salmonella are un receptor proteic special numit Tsr, care permite bacteriilor sa simta si sa înoate spre ser. Pentru descoperirea Tsr, cercetatorii au folosit o forma de microscopie de înalta rezolutie spre a vizualiza atomii proteinei care interactioneaza cu serina.
Oamenii de stiinta cred ca serina este una dintre substantele chimice din sânge pe care bacteriile o simt si o consuma. Aceasta noua întelegere a modului în care bacteriile se pot instala în fluxul sangvin deschide calea pentru noi medicamente care vor preveni septicemia înainte ca aceasta sa se instaleze, în loc sa o trateze dupa ce pacientul s-a îmbolnavit deja, au declarat oamenii de stiinta care au realizat noul studiu.
„Daca vom afla cum aceste bacterii sunt capabile sa detecteze sursele de sânge, pe viitor am putea dezvolta noi medicamente care sa blocheze aceasta capacitate. Medicamentele ar putea îmbunatati viata si sanatatea persoanelor cu boli inflamatorii intestinale care prezinta un risc ridicat de infectii ale sângelui”, a declarat doctoranda Siena Glenn, coautoare a studiului.
De obicei, infectiile intestinale sunt rezolvate de sistemul imunitar fara complicatii – poate cel mult o usoara diaree. Dar persoanele care sufera de boli inflamatorii intestinale, inclusiv boala Crohn si colita ulcerativa, prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta sângerari în interiorul intestinului, ceea ce poate permite bacteriilor sa patrunda în fluxul sangvin, provocând o infectie bacteriana mai grava.
Acest lucru îi expune pe bolnavi la un risc deosebit de ridicat de a dezvolta o afectiune numita septicemie, care este, în esenta, o reactie în lant a sistemului imunitar care ataca organismul ca raspuns la o infectie. Întelegerea exacta a motivelor pentru care bacteriile intestinale sunt dornice sa patrunda în fluxul sangvin prin mici rupturi sau taieturi în intestin poate ajuta oamenii de stiinta sa previna bolile grave la persoanele cu aceste afectiuni cronice.
În conditii normale, în intestinul nostru exista populatii de bacterii care sunt adesea considerate daunatoare – cum ar fi E. coli si Salmonella. Acestea sunt tinute sub control de alte bacterii si de sistemul nostru imunitar atunci când suntem sanatosi. Dar, daca intra în fluxul nostru sangvin, ele pot provoca septicemia, cel mai adesea mortala.
GABRIEL TUDOR
Comentarii