Oamenii de stiinta de la compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cu sediul în Dallas, SUA, au creat trei pui de lup preistoric prin utilizarea ADN-ului stravechi, a clonarii si a tehnologiei de editare genetica pentru a modifica genele unui lup cenusiu, cea mai apropiata ruda în viata a speciei disparute acum aproximativ 12.500 de ani. Rezultatul este, în esenta, o specie hibrida similara ca aspect cu predecesorul sau disparut.
Fosile de lupi si ADN stravechi
Lupul preistoric, Aenocyon dirus, a fost un pradator de top care cutreiera cândva preriile din America de Nord. Aceste carnasiere erau mai mari ca marime decât lupii cenusii de azi si aveau capul putin mai lat, maxilarul mai puternic, blana groasa si deschisa.
Utilizând ADN extras din doua fosile de lup, cercetatorii si colaboratorii Colossal au declarat ca au reusit sa asambleze doua genomuri Aenocyon dirus de înalta calitate sau seturi complete de informatii genetice.
Echipa a comparat genomurile cu cele ale canidelor vii, cum ar fi lupii, sacalii si vulpile, pentru a identifica variantele genetice ale trasaturilor specifice lupilor preistorici, cum ar fi blana alba, mai lunga si mai groasa decât a lupilor actuali. Lupii preistorici si cei cenusii au în comun 99,5% din ADN.
„Nu încercam sa aducem înapoi ceva care este 100% identic genetic cu o alta specie. Scopul nostru cu dezextinctia este sa cream întotdeauna copii functionale ale acestor specii disparute. Ne-am concentrat pe identificarea variantelor despre care stiam ca vor duce la una dintre aceste trasaturi-cheie”, a declarat Beth Shapiro, directorul stiintific al Colossal. Compania a folosit apoi informatiile din analiza genetica pentru a modifica celulele lupului cenusiu, facând 20 de modificari în 14 gene înainte de a clona cele mai promitatoare linii de celule si de a le transfera în ovule donatoare de la câini domestici.
„Asadar, putem lua aceste ovule si îndepartam nucleul, iar apoi introducem nucleul pe care l-am editat din acea celula de lup cenusiu si asta este ceea ce clonam”, a explicat Shapiro, care este profesor de ecologie si biologie evolutiva la Universitatea din California, Santa Cruz.
Embrionii dezvoltati sanatosi au fost apoi transferati la femele de câini domestici, care au actionat ca mame surogat, a spus Shapiro. Cei doi masculi rezultati, denumiti Romulus si Remus, acum în vârsta de câteva luni, „exploreaza din ce în ce mai mult din habitatul lor în fiecare zi”, dar se întorc la baza pentru hranire de doua ori pe zi. Shapiro spera sa „creasca haita” în viitor. „Înca observam o multime de comportamente juvenile. Cred ca sunt mult mai stingheri, mult mai speriosi (decât lupii cenusii). Nu i-am vazut înca exprimându-si pe deplin tot comportamentul. Sunt înca juvenili – atunci când vor avea cresterea de testosteron, cred ca vom vedea o multime de comportamente interesante”, a spus el.
Editare genetica
Pentru a-si atinge scopul, compania a creat, în esenta, un genom hibrid folosind tehnologia CRISPR pentru a taia anumite variante genetice ale lupului cenusiu si a le înlocui cu trasaturi asociate cu lupii preistorici, a declarat Love Dalén, profesor de genomica evolutiva la Centrul de Paleogenetica de la Universitatea din Stockholm.
„Nu este niciun secret faptul ca în întregul genom, acesta este 99,9% lup cenusiu. Va exista o discutie în comunitatea stiintifica cu privire la câte gene trebuie sa fie schimbate pentru a face un lup preistoric, dar aceasta este de fapt o întrebare filosofica”, a spus Dalén. „Este purtator de gene de lup, iar aceste gene îl fac sa semene mai mult cu un lup decât orice am vazut în ultimii 13.000 de ani. Iar acest lucru este foarte interesant.”
Dezbaterea cu privire la faptul daca lupii sunt o copie fidela a stramosilor lor disparuti nu are sens, considera Shapiro, adaugând ca echipa a reusit sa resusciteze „esenta functionala” a lupului preistoric.
„Recunosc ca multi membri ai comunitatii stiintifice spun: Oh, dar nu este suficient de apropiat genetic de un lup preistoric. Aceste clasificari sunt constructii umane. Sunt cadre utile pentru a vorbi despre lucruri, dar sunt instrumente, nu adevaruri, nu-i asa? Si am identificat cu succes 20 de variante genetice precise”, afirma ea. „Nu este foarte mult, dar am reusit, (si) facând asta, am resuscitat aceste diferente-cheie în modul în care arata aceste animale.”
Colossal a strâns cel putin 435 de milioane de dolari de când Ben Lamm, un antreprenor, si geneticianul George Church, de la Universitatea Harvard, au fondat compania în septembrie 2021 si au anuntat pentru prima data planurile de a reînvia mamutul lânos. Acest efort a durat mai mult decât prevazuse Lamm initial, compania afirmând ca este pe cale sa introduca primii vitei de mamut lânos în 2028.
Dezextinctia si conservarea
Compania spera ca tehnologiile care au creat lupul primitiv pot ajuta direct si animalele pe cale de disparitie. Colossal a declarat ca a produs doua litiere de lupi rosii clonati, cea mai periclitata specie de lupi, folosind o noua abordare, mai putin invaziva, a clonarii, dezvoltata în timpul cercetarii lupului preistoric.
„Lupul rosu este un exemplu excelent de specie care este împiedicata de lipsa diversitatii genetice. Ceea ce am putea face este sa începem sa folosim aceasta tehnologie pentru a reintroduce fondatori într-o populatie într-un mod care ar spori diversitatea genetica, robustetea, adaptabilitatea unui program de recuperare”, a spus James.
Multi critici ai dezextinctiei sustin ca sumele uriase de bani investite în proiect ar fi putut fi cheltuite mai bine în alta parte – iar cresterea si reproducerea creaturilor hibride ar putea pune în pericol animalele vii folosite ca surogate.
Cu toate acestea Christopher Preston, profesor de filozofie a mediului la Universitatea din Montana, a declarat ca firma Colossal pare sa acorde atentie problemelor legate de bunastarea animalelor, mentionând dimensiunea instalatiei si sprijinul acordat de American Humane Society.
„Colossal a luat masuri de precautie pentru a preveni orice consecinte genetice neintentio-nate ale modificarilor lor, eliminând transformarile riscante cunoscute a fi asociate cu rezultate slabe”, a adaugat el. „În state precum Montana, avem în prezent probleme în a mentine o populatie sanatoasa de lupi cenusii pe terenuri, în fata unei opozitii politice amplificate”, a declarat Preston.
„Este greu de imaginat ca lupii preistorici vor fi vreodata eliberati în salbaticie si îsi vor asuma un rol ecologic. Deci, cred ca este important sa ne întrebam ce rol vor avea noile animale.”
GABRIEL TUDOR
Comentarii