Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre care se presupune ca dateaza de peste 2.000 de ani, au fost descoperite în provincia Gansu din nord-vestul Chinei.
Ele sunt localizate în comitatul Jingyuan din orasul Baiyin, iar pe baza unor caracteristici precum grosimea straturilor de pamânt batatorit, arheologii au concluzionat initial ca zidurile au fost construite în timpul dinastiei Qin (221 î.Hr.-207 î.Hr.).
Printre aceste sectiuni se numara Marele Zid Yingu, unde culorile specifice loessului (roca sedimentara detritica) ale straturilor de pamânt batatorit de pe laturile de est si de vest difera, sugerând ca au fost construite în momente diferite.
Zidul ramas în partea de est, care seamana cu o movila, avea 5,2 metri în înaltime, 4,5 metri în latime si 11 metri în lungime. Comparându-l cu turnurile de balizaj construite în timpul dinastiei Ming (1368-1644), acesta prezinta caracteristici asemanatoare cu ale Marelui Zid Qin, în timp ce partea de vest pare sa fi fost reparata în timpul dinastiei Ming. Sectiunile Yushugou, Longhuangshui si Huangtianqi ale Marelui Zid au aceeasi structura de piatra, ceea ce sugereaza ca au fost construite în acelasi timp. Majoritatea zidurilor de piatra au fost construite în zone de importanta strategica, adeseori între canioane sau pe terenuri care ofereau avantaje defensive naturale.
Acest lucru se aliniaza cu trasatura caracteristica a Marelui Zid Qin, care a fost proiectat pentru a urma linia reliefului local, permitându-le constructorilor sa profite de apararea naturala, minimizând în acelasi timp eforturile de constructie. Descoperirea a fost facuta în timpul celui de-al patrulea studiu privind patrimoniul cultural national chinez, care a fost lansat în 2023 si se va desfasura pâna în 2026, dupa o pauza de peste un deceniu.
Potrivit lui Zhang Hongwei, ghid al echipei de cercetare arheologica din Jingyuan si cercetator local, sectiuni ale Marelui Zid din diferite perioade ale istoriei Chinei servesc drept muzeu. „Studierea ruinelor Marelui Zid este cruciala pentru întelegerea trasaturilor istorice ale acelor vremuri, a relatiilor dintre diferitele grupuri etnice si a geografiei Chinei antice”, a declarat el.
Marele Zid Chinezesc, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, este format din mai multe ziduri interconectate, dintre care unele dateaza de peste 2.000 de ani.
Cele mai vechi sectiuni ale Marelui Zid Chinezesc au fost construite în timpul domniei primului împarat din dinastia Qin, care a ordonat construirea acestuia pentru a se apara de triburile care traiau dincolo de granita nordica a tarii.
NICUSOR DINCA
Comentarii