Desi adoptia de copii se desfasoara in continuare cu succes cam peste tot in lume, clinici americane au pus la punct un sistem de adoptie nu a nou-nascutului, ci direct a embrionului de copil. Dupa cum informeaza BBC News, cuplurile care au probleme de concepere a copilului, au optiunea de a folosi un embrion donat de o alta familie. Acest lucru este posibil deocamdata doar in cateva clinici din SUA. Acolo, aceasta tehnica, numita „adoptie de embrion” este prezentata ca una care „salveaza o viata”, viitorii parinti trebuind a fi casatoriti si heterosexuali pentru a fi eligibili in cadrul acestui tratament. Articolul prezentat de BBC News pomeneste cazul lui Aaron si Jennifer Wilson, un cuplu din Carolina de Nord, care a ajuns la concluzia ca nu pot avea copii pe cale naturala.
Posibilitatile celor doi erau doua: fie sa inceapa un tratament de fecundare in vitro (FIV), adica ovulul matur este fertilizat cu sperma intr-un laborator, fie sa adopte un copil care avea nevoie de un camin. Alegerea celor doi a fost alta: au apelat la un specialist de la Clinica de fertilizare din Knoxville, statul Tennessee, unde exista un Centru National de Donatie de Embrioni (CNDE), care le-a promis ca-i va ajuta sa „adopte” un embrion. De unde ar proveni embrionii pentru „adoptie”?
Raspunsul e simplu: doctorii obisnuiesc sa creeze extra embrioni atunci cand un cuplu vine in programul FIV, pentru ca tehnica necesita mai multe reprize de tratament. Astfel se creeaza un fel de banca din surplusul de embrioni, o banca valoroasa in care, doar in SUA, sunt pastrati in conditii de criogenie peste 600.000 de astfel de embrioni. Dintre acestia, insa, dupa estimari, doar unul din 10 sunt valorificabili in cadrul unor donari. Numai ca in cazul unor astfel de donatii se naste imediat o dilema etica: embrionii conservati criogenic trebuie pastrati la infinit sau dupa o vreme trebuie distrusi? Daca un cuplu considera ca viata umana porneste de la conceptie, atunci dilema trebuie luata in serios.
O dilema similara apare si in cazul cuplurilor care apeleaza la tratamentul FIV si folosesc embrioni congelati. Pentru cuplul Wilson, dilemele nu exista: „suntem crestini si ne-am gandit ca este o oportunitate perfecta sa punem in actiune dorinta noastra pro-viata dand o sansa acestor embrioni congelati sa se nasca”, spunea Jennifer. Aaron merge mai departe si afirma ca „in Biblie exista mai multe pasaje care vorbesc despre faptul ca viata incepe in momentul fertilizarii”. Pentru acest cuplu embrionii reprezinta fiinte minuscule, inghetate in timp, care trebuie salvati.
Adoptii doar pentru unii!
In noiembrie 2010, Jennifer Wilson a ramas insarcinata la o mica clinica a CNDE, cu gemeni din embrioni donati. Azi Abel si Belle au implinit sase ani. Cuplul a revenit recent la CNDE pentru ca mai doreste sa adauge trei frati celor doi deja nascuti, iar Jennifer s-a fotografiat cu imaginea celor trei embrioni alesi cu grija pentru a-i fi transferati in pantec. Operatia este rapida, Jennifer a putut urmari pe un ecran imaginile ultrasonice in timp ce dr. Jeffrey Keenan, presedintele CNDE folosea un cateter pentru a transfera cei trei embrioni. Totul a durat cateva minute. Singurul lucru care le-a ramas celor doi parinti este sa astepte pentru a afla daca vreunul dintre embrioni va deveni un fetus si, cu ceva noroc, un copil.
O problema ar fi insa faptul ca nici fratii, nici parintii nu stiu nimic despre potentialul copil care se va naste, cu exceptia rasei. Embrionul transferat nu provine din aceiasi parinti genetici ca Abel si Belle. Singurul lucru pe care cuplul Wilson il stie despre „donatori” este statul din care provin acestia. Aceasta este povestea embrionilor „adoptati” de familii din SUA, si dupa datele oficiale, peste 600 de cupluri au apelat la aceasta metoda de tratament prin CNDE.
Tehnica nu este permisa in Marea Britanie, de pilda, deoarece clinicile trebuie sa trateze toti pacientii in mod egal si nu ca in centrele din SUA, unde donatorii isi selecteaza parintii pentru embrionii lor pe criterii precum rasa, sex sau religie. Interesant este faptul ca guvernul SUA investeste din 2002 intre 1 si 4 milioane de dolari pe an in organizatiile care promoveaza donarea si „adoptia” de embrioni. CNDE este principalul beneficiar al acestor fonduri, dar mai exista si alt program de adoptie a embrionilor denumit Snowflakes (Fulgi de zapada), derulat de Nightlight Christian Adoption Center, unde au vazut lumina zilei alti 400 de copii, si care au reusit sa introduca in dictionar sintagma „snowflakes baby”, copil din fulgi de zapada. Acum insa au aparut si controverse, nu morale, ci legale.
Cateva controverse
Asta deoarece in vreme ce dr. Jeffrey Keenan de la CNDE pune conditia heterosexualitatii cuplurilor care doresc sa dea viata unui copil prin metoda „donatiei” de embrioni, alti experti in fertilizare nu sunt de acord cu aceasta abordare discriminatorie. Este cazul Dr. Own Davis, presedintele Societatii Americane pentru Medicina Reproductiei care este de parere ca organizatiile care refuza tratamentul „adoptiei” de embrioni femeilor singure sau cuplurilor de acelasi sex pot avea probleme pe legile anti-discriminare.
„Societatile medicale sunt de acord ca in cadrul actului medical nu trebuie sa se faca discriminari bazate pe orientare sexuala, religie sau statut marital”, adauga expertul, care respinge si sintagma care portretizeaza embrionul drept „viata umana”, in locul definitiei „un grup de celule”, pe motivul ca embrionul nu este nimic, nu poate exista in afara corpului uman. Si apoi, daca embrionul ar fi vazut ca „fiinta umana”, inseamna ca a-l distruge sau abandona inainte de „adoptare” este o crima? dupa cum se intreaba un alt specialist al tratamentului prin FIV.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii