Desi termeni precum ratiunea, credinta sau religia par apanajul exclusiv al rasei umane, in ultima vreme tot mai multi savanti par inclinati sa creada ca si animalele manifesta astfel de experiente spirituale. Ei sunt de parere ca experientele isi au originea in regiunile primitive ale creierului uman, structuri existente si la animale, precum cainii sau maimutele.
Stari de moarte clinica la animale
„Cum doar oamenii sunt capabili sa vorbeasca si deci sa comunice bogatia experientelor lor spirituale, este putin probabil ca vom cunoaste vreodata cu precizie ce anume traieste, pe plan psihic, un animal. Dar in ciuda acestei limitari este totusi rezonabil sa concluzionam ca, de vreme ce regiunile cele mai primitive ale creierului uman sunt legate de spiritualitate, si animalele pot fi in stare sa traiasca experiente spirituale”, spune Kevin Nelson, profesor de neurologie la Universitatea Kentucky si autor al cartii Poarta spirituala a creierului, care va vedea lumina tiparului in ianuarie 2011.
„Stim deja ca la oameni, daca intervenim in emisfera cerebrala legata de vedere, simtul miscarii, orientarea in spatiu putem obtine, pe cale artificiala, experiente de decorpozalizare absolut identice cu cele descrise de oameni aflati in moarte clinica. Nu exista deci nici un motiv sa credem ca asemenea procese ar fi diferite la primate”, apereciaza Nelson. Omul de stiinta american considera ca si mamiferele superioare, precum maimutele, ar putea avea experiente in apropierea mortii (faimoasele si controversatele NDE), asemanatoare cu cele in care oamenii pretind ca ar fi vazut un tunel intunecat, avand la capat o lumina stralucitoare.
Transa mistica a cimpanzeilor
Potrivit lui Nelson, fenomenul tunelului este cauzat de „reactia oculara la fluxul sangvin scazut care se produce in cazul opririi batailor inimii. Pe masura ce fluxul de sange se diminueaza, prima cedeaza viziunea periferica si de aici efectul de tunel. Acest fenomen se petrece cu siguranta si la animale, dar nu putem stii ce considera ele ca ar insemna tunelul respectiv – daca il constientizeaza, de pilda, precum oamenii, ca o trecere spre o alta lume. Neurologul american afirma ca animalele pot avea, de asemenea, si experiente mistice, iar testele de laborator, efectuate pe caini si pisici, par sa confirme acest lucru: de pilda, atunci cand anumite parti ale sistemului limbic – sistem legat, la om, de trairile mistice – sunt excizate din creierul animalelor, drogurile pshidelice, ca LSD, nu mai au nici un efect.
Marc Bekoff, profesor emerit de ecologie si biologie evolutionara la Universitatea Colorado crede si el ca animalele au experiente spirituale, pe care le defineste ca fiind trairi non-materiale, intangibile si comparabile cu cele avute de oameni. Si reputata specialista in primatologie, Jane Goodall, a observat cum cimpanzeii par sa danseze intr-o stare ca de transa, asa cum fac oamenii in cursul ritualurilor religioase sau culturale. „Este posibil ca aceste actiuni sa fie stimulate de sentimente precum uimirea sau respectul superstitios fata de lucrurile necunoscute care ii inconjoara pe cimpanzei, asa cum se intampla probabil si cu oamenii primitivi. Nu trebuie sa abandonam deci ideea ca animalele pot fi fiinte spirituale, oricat de absurda ar putea parea ea. Dar este nevoie de cercetari suplimentare si de discutii interdisciplinare pentru a putea spune, in deplina cunostinta de cauza, ca fiintele necuvantatoare experimenteaza,
intr-adevar, spiritualitatea”, considera cercetatoarea britanica.
GABRIEL TUDOR
Comentarii