De milenii intregi, de cand refugiat pe insula Patmos, Sfantul Ioan isi scria terifiantele sale viziuni privind sfarsitul lumii, venirea Antihristului si apoi instaurarea „imparatiei de o mie de ani”, omenirea vorbeste cu teama si ingrijorare despre Apocalipsa. A trecut anul 1000, nu s-a intamplat nimic, a trecut si anul 2000, unii au tremurat dar am scapat si de aceasta data; totusi, oamenii continua sa se teama de un potential sfarsit al lumii, care ar face ca rasa umana sa dispara cu desavarsire. O ipoteza de ultima ora sugereaza ca acest sfarsit ar putea incepe in 2014.
Potrivit profesorului Nicholas Boyle, de la Universitatea Cambridge, in ultimii 500 de ani, la jumatatea celui de-al doilea deceniu al fiecarui secol a avut loc un eveniment epocal, care a influentat radical istoria omenirii. De pilda, in 1517, Martin Luther si-a expus tezele sale privind reformarea Bisericii, declansand mare schisma a catolicismului. 1618 a marcat debutul devastatorului Razboi de 30 de ani, 1715 a adus pe tronul Marii Britanii dinastia de Hanovra, fapt ce a dus la transformari radicale pe harta politica a Europei. In 1815, Congresul de la Viena marca prabusirea definitiva a lui Napoleon si avea sa influenteze aliantele politice pe batranul continent pentru urmatorul secol. 1914 a marcat inceputul Primului Razboi Mondial, cel mai pustiitor dintre toate conflictele cunoscute pana atunci de omenire.
Stabilitatea planetei depinde de pax americana
Ce va aduce insa 2014? Boyle considera criza financiara mondiala factorul declansator al unei catastrofe de proportii. El afirma ca diminuarea masiva a influentei economice a Statelor Unite va determina cursul si caracterul istoriei omenirii in acest secol. „Trasaturile fiecarui secol, din ultima jumatate de mileniu, au devenit clare inca din al doilea deceniu al sau, de ce sa credem ca in cazul secolului XXI lucrurile vor sta altfel?”, spune Boyle, care este doctor in istorie.
In opinia lui, recentul colaps economic al lumii capitaliste va declansa o ruptura si mai puternica in relatiile internationale. Statele Unite vor avea, in acest context, un rol cheie intr-o serie de decizii cruciale, care fie vor condamna intreaga omenire la un secol de violenta si saracie, fie vor da startul unei noi ere de cooperare globala. Dar el avertizeaza ca pacea ar fi posibila doar daca lumea realizeaza ca epoca statelor individuale este incheiata si ca, la nivelul la care a ajuns omenirea, doar un sistem de guvernare globala ar fi eficient.
„Anul 2007 a marcat inceputul unor schimbari economice colosale, care vor continua si de acum inainte. Ele vor genera si importante transformari la nivel politic, pe care inca nu le percepem, dar care vor putea avea un impact extrem de nociv asupra viitorului omenirii. Asistam la o decadere a puterii economice a Americii, in conditiile in care aceasta tara si-a pastrat intacta capacitatea militara. Si acum totul depinde de modul cum America va reactiona la acest declin, daca va reusi sa treaca peste el, asa cum Marea Britanie a reusit sa faca, in primii ani ai secolului XX.
Este un lucru imbucurator ca avem astazi mai multe organizatii de cooperare internationale decat aveam in urma cu o suta de ani, si ca Europa este, in mare, unita. Dar singura modalitate de a ajunge la o pace durabila si la o situatie stabila pe planeta o reprezinta mentinerea acestei pax americana. Daca ea va intra in colaps, din cauza amenintarilor fundamentaliste sau a incapacitatii de rezolvare a dificultatilor economice, o noua conflagratie mondiala este oricand posibila”, considera Boyle.
GABRIEL TUDOR
Comentarii