Sinonim al bogatiei si generozitatii, acest Cressus modern a detinut, potrivit revistei Forbes, cea mai mare avere din istoria cunoscuta, avere estimata la 663 miliarde dolari, la valoarea de azi! Rockefeller a revolutionat industria petrolului si a definit totodata structura filantropismului modern. Fiu al unui personaj dubios, comis-voiajor si vanzator de leacuri indoielnice, cunoscut mai ales pentru dorul sau de duca decat pentru grija acordata familiei, John a avut ambitia de a-si depasi conditia modesta, fiind un copil rezervat, credincios si sarguincios.
Angajat mai intai ca baiat de pravalie, a devenit un contabil talentat si un organizator deosebit de riguros, fapt ce i-a permis sa-si deschida propria bacanie. Simtind ca viitorul apartine autovehiculelor cu motor, si implicit combustibililor conventionali, el a inceput sa fie interesat de extractia de petrol, construindu-si o mica rafinarie in 1863. Pentru a evita inrolarea in Razboiul Civil, a preferat sa sprijine cu bani cauza unionista. In 1870 a intemeiat Standard Oil Company, pe care o va conduce cu pricepere pana la retragerea lui, in 1897. Pe masura ce importanta benzinei si kerosenului crestea, sporea si averea lui Rockefeller, care a devenit cel mai bogat om din lume si primul american care a reusit sa agoniseasca un miliard de dolari.
Ultimii 40 de ani din viata i-a petrecut insa departe de lumea afacerilor, iar uriasa lui avere a fost folosita pentru faurirea unui sistem complex de fundatii caritabile, rolul magnatului in dezvoltarea medicinei, educatiei si cercetarii stiintifice fiind remarcabil. Baptist pios, a intemeiat totodata numeroase institutii de invatamant pe langa biserici si a pledat, toata viata lui, pentru abstinenta totala fata de alcool si de tutun, pe care o considera si secretul longevitatii sale deosebite. A murit de arterioscleroza pe 23 mai 1937, la varsta de aproape 98 de ani!
Comentarii