Dupa varsta de 50 de ani, orice tip de fractura poate fi pusa pe seama osteoporozei. Recunoscuta ca fiind o problema tipic feminina, fragilitatea osoasa se pare ca afecteaza deopotriva si barbatii. Numarul celor ce sufera de aceasta boala nu este deloc neinsemnat, mai ales daca avem in vedere faptul ca multa vreme s-a crezut ca ei nu cad victime osteoporozei. In sprijinul acestei convingeri vin o serie de factori. In primul rand, capitalul lor osos este net superior prin comparatie cu cel al femeilor, fiind mai puternic cu pana la 20-30%.
Barbatii au oasele mai groase, ceea ce face sa fie mai rezistente din punct de vedere mecanic fata de cele ale reprezentantelor sexului slab. Un alt motiv il constituie hormonii: osteoporoza dezvoltata de femei este strans legata de menopauza, dezordine hormonala cu care masculii nu se confrunta. Cu siguranta, producerea de testosteron – principalul hormon masculin – se diminueaza o data cu inaintarea in varsta, dar intr-o maniera progresiva si fara a se intrerupe vreodata de tot. O data cu trecerea anilor, indiferent de sex, se produce o pierdere osoasa pur naturala.
Nu exista un profil tip
Este foarte dificil de trasat profilul tip al bolnavului de osteoporoza, si asta din simplul motiv ca se intalnesc, cel putin in cazul barbatilor, o multitudine de situatii de risc. In aproape doua treimi din cazuri, ei sufera de o osteoporoza secundara altor patologii. Provocand o accelerare a pierderii osoase, aceasta creste riscul de fracturi in lunile sau anii viitori.
Identificarea cauzei este foarte importanta
In prima faza, se impune un interogatoriu medical complet (antecedente familiale si personale in ce priveste fracturile, administrarea de medicamente, igiena de viata etc.) ce permite selectarea factorilor predispozanti.
– Cap de lista sunt tabagismul si/sau consumul de alcool – ambele, statistic vorbind, mai des intalnite la barbati fata de femei, hipogonadismul (insuficienta producere de testosteron de catre testicule), maladiile hepatodigestive (sindroame de malabsorbtie, ciroza, alcoolica sau nu, pancreatita cronica etc.), tratamentul hormonal al cancerului de prostata care blocheaza producerea de testosteron sau un tratament pe baza de corticoizi care s-a prelungit. Aceasta medicatie este tipica in cazurile de bronsita cronica, afectiune intalnita preponderent la barbati, ce are drept cauza majora fumatul. Or, se stie ca cortizonul afecteaza densitatea osoasa, iar efectul acesta este agravat de sedentarism. De asemenea, cortizonul este prescris in unele maladii inflamatorii si intotdeauna este toxic pentru oase.
– Alte cauze: o alimentatie mult prea saraca in calciu ori potasiu adoptata o lunga perioada de timp. Lipsa de activitate fizica este de asemenea importanta, cu atat mai mult cu cat exista o predispozitie genetica, impotriva careia nu se poate face nimic.
– Foarte important este examenul clinic ce vizeaza descoperirea unui dezechilibru hormonal de tipul hipertiroidiei, problema asociata adeseori osteoporozei.
– Daca medicul suspecteaza o vulnerabilitate la nivel osos, va propune pacientului efectuarea unui set de analize sangvine: dozaj de fier, calciu, fosfor, enzime hepatice, testosteron total etc. Un dezechilibru, legat sau nu de o maladie, poate creste riscul de fracturi.
Recomandari profilactice
– Luptati contra factorilor de risc (fumat, alcool…).
– Asigurati-va necesarul de calciu zilnic, consumand cel putin doua produse lactate pe zi, iar in completare beti apa minerala cu continut important de calciu.
– Efectuati regulat o activitate fizica, care sa implice contactul calcaielor cu solul (tenis, fotbal, mers).
– Expuneti-va macar o ora pe zi capul si bratele dezgolite la lumina soarelui. Acest lucru antreneaza producerea vitaminei D de catre organism.
Suplimentele alimentare potrivite
Administrarea de suplimente alimentare se decide impreuna cu medicul curant, dupa o apreciere minutioasa a necesarului personal al bolnavului. Pentru a mentine nealterata starea de sanatate a capitalului osos este nevoie de:
– Vitamina D, sub forma de fiole sau picaturi, in cazul in care expunerea la lumina este insuficienta. Acest supliment se impune cu precadere persoanelor foarte in varsta, care nu mai ies din casa. Cu scop preventiv: o doza o data sau de doua ori pe an de D3.
– Suplimente alimentare ce cuprind calciu si vitamina D: bauturi bogate in proteine din soia, calciu, si in vitamine D, E, B6 si C.
Fitoterapie
O serie de plante se dovedesc de mare ajutor in profilaxia si tratarea osteoporozei. Astfel, coada-calului este o planta cu efect remineralizant dovedit, ce nu trebuie sa lipseasca din fitofarmacia niciunei persoane trecute de prima tinerete. Se poate folosi sub forma de decoct, dintr-o lingurita de planta fiarta 15 minute intr-un ibric cu apa (200 ml). Se beau 2-5 cani pe zi.
Pentru recuperarea deficitului de calciu din organism, infuzia de hrisca este utila. Se toarna peste doua linguri faina din seminte o cana de apa calda. Dupa cinci minute, se bate amestecul cu telul 5 minute. Se consuma imediat dupa strecurare. Gulia are un continut de calciu si de magneziu usor asimilabil, fiind ideala in cazurile de deficiente de calciu. Se beau zilnic 30 ml suc, simplu sau combinat cu suc de morcovi ori de telina.
MIHAELA VLAD
Comentarii