• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Arta primitiva acum 12.000 de ani

Arta primitiva acum 12.000 de ani

10 mai 2021
in Stiinta
A A

Un artefact ciudat si stravechi cu chip uman, despre care nu se stia pana acum daca este un totem sau o statuie, a fost readus in atentia cercetatorilor care au constatat recent ca este mai veche decat credeau expertii.

Sculptura sau totem?

 Arheologia s-a confruntat mereu cu o mare problema: cu cat se intorc specialistii mai mult in timp, cu atat dovezile sunt mai rare. Timpul erodeaza. Mai putin pietrele si fierul, mai mult lemnul, pielea sau tesaturile.

 Obiectele din lemn au si ele o viata scurta: de-a lungul secolelor, focul, intemperiile, apa, microbii, le distrug aproape in intregime, ceea ce face mereu dificila munca arheologilor. Dar exista si surprize uimitoare.

 Putina lume a auzit despre idolul Shigir, dar ea este considerata cea mai veche sculptura din lemn din lume. O sculptura figurativa, cu mai multe fete, asemanatoare mastilor, sculptata in urma cu mai multe mii de ani care s-a pastrat intacta datorita mediului acid, lipsit de microbi, al unei turbarii din Shigir, din muntii Urali, Rusia. Ea a fost descoperita in anul 1890 si se afla azi expusa la Muzeul Regional Sverdlovsk din Ekaterinburg, Rusia.

 Despre acest obiect de arta primitiva, expertii au considerat ca are o vechime de aproximativ 9.000 de ani, dar nu aveau explicatii privind utilitatea lui: era adica vorba despre o sculptura sau doar un totem antic.

 Noile cercetari ale idolului cu forma de om, decorat cu chip uman, i-au dus pe cercetatori mult mai departe in timp. In 2018, un studiu publicat in revista Antiquity, aprecia ca sculptura ar avea o vechime de 11.500 de ani. Acum, aceeasi echipa, condusa de Thomas Terberger, arheolog la Agentia de Stat pentru Serviciul Patrimoniului din Saxonia Inferioara din Germania, avandu-i colegi de cercetare pe Mikhail Zhilin de la Institutul de Arheologie RAS din Rusia si Svetlana Savchenko de la Muzeul Regional Sverdlovsk din Rusia, au reanalizat mai multe rezultate de datare cu carbon si au ajuns la concluzia ca statueta este chiar si mai veche. Ea ar fi putut fi creata acum 12.100 de ani, spun analizele trunchiului de lemn din care a fost realizata statuia, deci cu 500 de ani mai veche decat estima studiul din 2018.

 Adica statuia a fost sculptata candva spre sfarsitul ultimei ere glaciare si inceputul Holocenului, care este actuala epoca glaciara, inceputa acum aproximativ 11.650 de ani.

 Ca sa ne facem o idee despre momentul sculptarii acestei statui, sa amintim, ca referinta, ca ea a fost martorul extinctiei cuaternare care s-a petrecut cu 10.000 de ani in urma, cand megafauna din era glaciara, cum ar fi rinocerii lanati, a disparut.

 Mergand mai departe cu comparatiile, sa pomenim faptul ca monumentul Stonehenge a fost construit acum aproximativ 5.000 de ani, iar Marea Piramida de la Giza a fost construita acum mai bine de 4.500 de ani.

 Cand a fost sculptat, idolul ar fi avut aproximativ 5,3 metri inaltime, decorat cu motive geometrice si mai multe chipuri umane sculptate si, adaugand si vechimea obiectului, se poate spune ca este „cea mai veche sculptura monumentala din lemn din lume”, dupa cum scria Thomas Terberger online in revista Quaternary International.

Pe urmele idolului

 Ce s-a intamplat dupa publicarea studiului din 2018, cum au ajuns cercetatorii la noua datare a varstei idolului Shigir?

 Convinsi ca nu au dezlegat pe de-a-ntregul misterul varstei sculpturii de lemn, echipa lui Thomas Terberger a reanalizat datele obtinute prin datarea cu carbon radioactiv publicate in Antiquity, din 2018. Probele publicate in acea lucrare presupuneau o vechime care oscila intre 12.500 si 8.600 de ani in urma. Asa ca varsta medie a tuturor esantioanelor analizate a fost de aproximativ 11.500 de ani.

 La examinarea suprafetei idolului, echipa a constatat ca au avut loc diverse operatiuni de intretinere si reconstituire ale sculpturii in ultimii 120 de ani, actiuni in care a fost folosita ceara si pigment de lemn.

 Si cum metoda datarii cu carbon, sau radiocarbon, se bazeaza pe masurarea continutului izotopului de carbon 14, echipa crede ca utilizarea pigmentilor de lemn si ceara in diversele lucrari de reconstituire ar fi afectat datele obtinute prin analizarea cu c14, facand astfel ca idolul sa para mai tanar decat era cu adevarat.

 Echipa a folosit doar probele de pe suprafata exterioara a idolului in studiul din 2018. Acum, mergand cu analizele inspre profunzimea lemnului, echipa a avut o revelatie: „Am ajuns la concluzia ca probele din interiorul lemnului nu au fost afectate de tratarea sculpturii si ca aceste rezultate sunt cele mai fiabile”, declara Terberger pentru LiveScience.

 Folosind doar aceste mostre, echipa a datat lemnul din care a fost realizat idolul ca avand o vechime de 12.250 de ani. Apoi au compensat datele cu faptul ca lemnul provine din inima unui copac, zona interioara a tulpinii, o sectiune de copac care ar fi murit cu mult inainte ca arborele sa fie taiat si folosit apoi pentru a face idolul. Acest pas este important deoarece datarea cu radiocarbon determina cand a murit materialul organic (din care este fabricat un artefact).

 „Deoarece avem de-a face cu un esantion din partea centrala a trunchiului, taierea copacului poate fi datata cu aproximativ 150 de ani mai tarziu. Cu acest fundal, se poate sugera datarea sculpturii in jurul anului 10.100 i.e.n.”, a mai explicat Terberger.

 Asta inseamna ca statuia idolului Shigir e veche de aproximativ 12.100 de ani, o varsta sustinuta si de o analiza a artei din acea perioada a omenirii. Astfel, motivele geometrice de pe statuie au fost descoperite si pe alte artefacte care dateaza aproximativ din aceeasi perioada. „Modelele geometrice ale idolului, cum ar fi liniile simple si ornamentele in zig-zag, sunt toate elemente comune ale paleoliticului tarziu si ale decorului mezolitic timpuriu”, apreciaza cercetatorul.

 Idolul Shigir a fost sculptat intr-o perioada de mari schimbari climaterice, peisajul s-a schimbat, „iar arta – desenele figurative si animalele pictate in pesteri sau sculptate in stanca – au facut-o si ele, posibil o modalitate de a ajuta oamenii sa faca fata mediilor provocatoare cu care s-au ciocnit”, declara cercetatorul in The NewYork Times.

 Chiar daca nu se stie cu exactitate la ce a fost folosit sau motivul pentru care a fost realizat, idolul sugereaza o aplecare a omului acelor vremuri pentru arta si mestesug.

 Dupa cum arata idolul Shigirl, pare foarte posibil ca oamenii care l-au creat sa fi avut toate abilitatile pentru modelarea si cioplirea lemnului, ceea ce face rezonabil gandul ca trebuie sa fi existat o multime de asemenea obiecte care au disparut de-a lungul timpului. De aceea pare cu totul exceptionala descoperirea in 1890 a unui obiect care a supravietuit atatea mii de ani.

 Si mai este un aspect: statuia sugereaza ca vanatorii-culegatorii care au trait in acele locuri in perioada mezolitica „aveau ritualuri complexe si erau capabili sa exprime foarte sofisticat ideile si arta”, dupa cum declara Terberger pentru publicatia The Guardian in 2018, fapt ce demonstreaza ca arta, mestesugul, sculpturile, „nu au inceput cu fermierii, ele au inceput mult mai devreme, cu vanatorii-culegatorii”.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Omul care l-a pacalit pe Göring

Urmatorul Articol

Tema: “VANTUL”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Plasticul, transformat în paracetamol

14 iulie 2025

O echipa de cercetatori din Marea Britanie a realizat o descoperire remarcabila:...

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Urmatorul Articol

Tema: “VANTUL”

13 mai 1901 - S-a nascut Witold Pilecki

Horoscopul saptamanii: 17-23 mai 2021

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.