-ati gândit vreodata la posibilitatea ca într-o zi sa sune cineva la usa, sa deschideti, sa va spuna ca sunt nepotii dumneavoastra si dumneavoastra înca nici sa nu aveti copii? Ei bine, daca cercetarile Prof. Ronald Mallett se dovedesc corecte, acest lucru s-ar putea întâmpla într-o buna zi.
-ati gândit vreodata la posibilitatea ca într-o zi sa sune cineva la usa, sa deschideti, sa va spuna ca sunt nepotii dumneavoastra si dumneavoastra înca nici sa nu aveti copii? Ei bine, daca cercetarile Prof. Ronald Mallett se dovedesc corecte, acest lucru s-ar putea întâmpla într-o buna zi…
Lupta cu Fizica
De ce nu am putea calatori în timp la fel cum o facem în spatiu? În fond, se spune, nu se încalca nici o lege fundamentala a Fizicii. „Vehicularea” materiei înainte-înapoi în timp nu ar trebui sa fie un lucru chiar atât de dificil. Problema este ca, din pacate, asa cum se întâmpla si cu alte mari idei ale Fizicii, totul functioneaza… doar în teorie. Si iata ca vine Prof. R. Mallett, profesor de Fizica Teoretica la Universitatea Connecticut, si afirma ca a pus la punct o metoda PRACTICA de realizare a calatoriei în timp! Mai precis, o calatorie în trecut! Vehiculul sau principal: un fascicul circular de lumina ÎNCETINIT pâna la viteza unui melc. „Cu acest dispozitiv” (pentru a carui construire dispunem de tehnologia necesara) – declara el – „calatoria în timp poate deveni o realitate practica”.
Griji de toate felurile
Problema ar fi „urcarea” în aceasta noua masina a timpului, pentru ca reducerea atât de drastica a vitezei luminii nu se poate face decât la temperaturi foarte joase. Meritul ideii ar fi – în absenta chiar si a unui prim vizitator – faptul ca în acest fel se „deschide o poarta în timp” pentru „turistii temporali” din viitor!
Profesorul Mallett a ajuns sa se preocupe de asemenea cercetari ca o pasiune înca din copilarie, când, afectat de faptul ca tatal sau a murit foarte tânar din cauza excesului de fumat si al bauturii, si-a dorit sa inventeze o masina a timpului si sa-l previna ce urma sa i se întâmple.
Coincidenta!
Tatal Prof. Marllett a murit în acelasi an cu Einstein, cel care a „repus”, si într-un mod atât de original, problema timpului. Einstein a aratat ca „orice” are masa/energie, DISTORSIONEAZA atât spatiul cât si timpul – „le cuteaza”, cam la fel cu modul în care se pliaza o perna pe care ne asezam pe un scaun. Rezolvarea ecuatiilor lui Einstein nu face decât sa ne arate CUM si CÂT se deformeaza spatiu-timpul. Cu cât materia este mai densa si se deplaseaza cu viteza mai mare, cu atât timpul este „întins” mai mult. Pâna într-acolo încât, la un moment dat, secundele nu se mai succed LINIAR, ci CIRCULAR. Timpul se… întoarce asupra lui însusi! Aceasta este, în termeni foarte simpli, ideea Prof. Mallett.
Autoprotectia timpului
De ce o urma de dubiu? Pentru ca toata analiza teoretica omite… Mecanica Cuantica. Or, stim de la Stephen Hawking ca orice masina a timpului ar urma sa amplifice extraordinar de mult fluctuatiile cuantice în câmpul electromagnetic pe care îl creeaza, AUTODISTRUGÂNDU-SE! Timpul se autoprotejaza prin o serie de legi ale Fizicii pe care le „impune” el însusi! Raspunsul l-ar putea aduce înca atât de febril si fara prea mare succes cautata unificare între gravitatie si electromagnetism. Visul neîmplinit al lui Einstein – sau ceea ce el a afirmat ca nu ar fi reusit…*
Ar mai fi totusi o întrebare: daca noi vom ajunge la o asemenea performanta, cu siguranta ca tehnologia respectiva se va afla si la îndemâna nepotilor nostri. Atunci: de ce n-au sunat la usa pâna acum?
Transformarea calatoriilor în spatiu
Laserele care exploateaza capacitatea naturala a bacteriilor de a transforma lumina solara...
Comentarii