Oamenii de stiinta de pretutindeni au tinut sa salute „sfarsitul jocului”, in indelungata batalie pentru intelegerea cauzelor cancerului si a modului cum aceasta boala nimicitoare ar putea fi tratata. An urma unei performante remarcabile, comparata, pe buna dreptate, cu descoperirea penicilinei, specialistii au testat cu succes un medicament care foloseste informatia genetica pentru a ataca tintit tumorile specifice.
Medicamentele anti-cancer vor fi trimise direct la tinta
Profesorul Mark Stratton, liderul Proiectului pentru Genomul Cancerului spune ca s-a atins „un moment extraordinar” in lupta contra bolii canceroase. Cercetatorii spera ca noile medicamente care actioneaza la nivel genetic, de tip PLX4032, ce trateaza cancerul de piele, vor duce la tratamente mai eficiente. „Avem potentialul de a realiza secventierea genomului canceros in mii si mii de fragmente, pentru a depista toate mutatiile produse la acest nivel. Am intrat in faza in care vom ajunge sa intelegem pe deplin ce anume determina cancerul”, precizeaza Stratton. Medicamentul PLX4032, testat deja in Marea Britanie, a dovedit o eficienta deosebita, reducand tumorile cu pana la 80%, la pacientii care prezentau o mutatie a genei – BRAF – mutatie considerata responsabila de declansarea cancerului de piele.
„Se stie ca toate tipurile de cancer sunt rezultatul mutatiilor la nivelul unor gene individuale, dar procesul de identificare a punctului unde ADN-ul este „ciobit” a facut progrese importante, in ultimii ani, gratie noilor tehnologii de secventiere genetica”, explica specialistul britanic. Avantajul medicamentelor care „tintesc” la nivelul genelor este ca ele actioneaza doar asupra celulelor mutante, lasand intacte tesuturile sanatoase. Doctorii considera ca utilizarea informatiei genetice va optimiza eficacitatea tratamentelor. Dr. Paul Chapman, de la Centrul Oncologic Sloan-Kettering din New York considera ca „aceasta este inceputul medicinei personalizate in tratarea melanomului.”
Un tratament fara efecte secundare
Totusi, savantii sunt inca departe de a descifra fiecare mutatie genetica, pentru fiecare forma de cancer. An acest scop a fost infiintat Consortiul International pentru Genomul Cancerului, care centralizeaza informatiile obtinute de la sutele de institute de cercetare a cancerului din intreaga lume. Scopul este de a alcatui un catolog de anomalii genetice, manifestate prin aparitia de tumori, specifice pentru 50 de tipuri de cancer si de a oferi comunitatii stiintifice internationale informatiile disponibile. „Realizarea unor cataloage care sa cuprinda toate mutatiile genetice ce pot determina cancer la om va necesita un volum imens de munca si o colaborare stransa, intre savantii din lumea intreaga. Ampartasind ideile, resursele si informatiile de care dispunem, vom fi capabili sa transferam in practica progresele obtinute, in beneficiul viitoarelor generatii de pacienti”, considera Stratton.
Recent, Fundatia Cancer Research din Marea Britanie a reusit secventierea amprentei genetice a cancerului de prostata si a adenocarcinomului de esofag (cancer in gat), evidentiindu-se faptul ca pana la 10% din totalul cancerelor de prostata au o componenta ereditara. „Speranta noastra este ca acest proiect ne va permite sa aflam mai multe despre biologia bolii, despre modul cum apare si apoi de a gasi medicamente care sa actioneze focalizat, fara a avea efectele secundare nocive ale actualelor modalitati de lupta contra cancerului – radioterapia si chimioterapia”, este de parere dr. Fiona Hemsley, de la Fundatia Cancer Research. Statisticile denota ca in fiecare an peste 7,5 milioane de oameni mor de cancer, iar in 2007, ultimul an de referinta, 12 noi milioane de cazuri au fost depistate. Viitorul arata, din acest punct de vedere, si mai sumbru: daca nu se vor gasi tratamente mai eficiente, in 2050 numarul victimelor va ajunge la 17,5 milioane si al noilor cazuri la 27 milioane.
GABRIEL TUDOR
Comentarii