• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cea mai veche civilizatie din lume

Cea mai veche civilizatie din lume

17 octombrie 2022
in Stiinta
A A

 Stim din cãrtile de istorie cã civilizatiile si orasele cele mai importante s-au dezvoltat si au decãzut, intr-un proces ireversibil, de-a lungul mileniilor. Dar care dintre toate acestea este cea mai veche din lume?

 A apArut prima civilizaTie in Mesopotamia sau in altA parte? In urma cu aproximativ 30 de ani, aceasta intrebare a preocupat oamenii de stiinta si se parea ca exista si o convingere bine sustinuta: era vorba despre Mesopotamia, in actualul Irak, unde in jurul anului 4000 i.e.n., cea mai timpurie faza a culturii sumeriene, a aparut ca cea mai veche civilizatie.

 Sumerienii sunt numiti dupa orasul antic Sumer, care se afla la cateva mile sud de orasul modern Kut, in estul Irakului. Arheologii numesc cea mai timpurie faza sumeriana perioada Uruk, dupa orasul la fel de vechiUruk, la aproximativ 80 de kilometri sud-vest, unde au fost descoperite multe dintre cele mai vechi artefacte sumeriene.

 Dar dovezile descoperite in ultimele decenii indica faptul ca sumerienii au cativa pretendenti, inclusiv Egiptul antic, pentru titlul de „cea mai veche civilizatie”.

Dar ce poate fi numita o civilizatie?

 In ciuda faptului ca termenul este destul de vag, in general, istoricii considera ca o cultura poate fi denumita ca atare atunci cand exista cateva caracteristici esentiale, in special urbanism, adica orasele, irigatiile si scrierile. In aceasta situatie, sumerienii le aveau pe toate trei.

 Dupa anul 2000 i.e.n., civilizatia sumeriana a contribuit la aparitia civilizatiei babiloniene din Mesopotamia, careia i se atribuie descoperireanotiunilor matematice precum trigonometria si numerele prime, patrate si cubice, concepte dezvoltate in continuare de grecii antici dupa mai bine de 1.000 de ani.

 Potrivit istoricului american Samuel Noah Kramer, este posibil ca sumerienii sa fi inventat si religia, avand in vedere faptul ca in orasele lor au construit temple falnice numite zigurate, stabilind si caste de preotidedicate venerarii rituale a unor divinitati specifice. Care zeu din vastul panteon sumerian era cel mai puternic? Acest lucru depindea de loc si timp: zeul cerului Anu, de exemplu, era popular la inceputul Uruk, in timp ce zeul furtunii Enlil era veneratin Sumer. Inanna, „Regina Raiului”, poate sa fi fost initial o zeita a fertilitatii in Uruk; cultul ei s-a raspandit in alte orase mesopotamiene, unde era cunoscuta sub numele de Ishtar, si poate sa fi influentat zeitele civilizatiilor ulterioare, precum Astarte la hititi si Afrodita la greci.

 O poveste foarte asemanatoare cu cea a lui Noe din Biblia ebraica, cel care a construit o arca populata cu animale pentru a supravietui el si familia lui in timpul unui mare potop cauzat de mania divina, este relatata in Epopeea lui Ghilgames.

Mitul cunoscut astazi sub numele de „Epopeea lui Ghilgames”

 A fost considerat in Antichitate unadintre capodoperele literaturii cuneiforme. Copii ale unor parti ale povestii au fost gasite in Israel, Siria si Turcia, iar referirile la erou sunt atestate in literatura greaca si romana. Povestea se invarte in jurul unui erou legendar pe nume Ghilgames(Bilgames in sumeriana), despre care se spunea ca ar fi regele orasului sumerian Uruk. In lipsa unor informatii certe si atestate, se considera ca Ghilgames, daca a fost un personaj istoric, ar fi trait candva in jurul anului 2700 i.e.n. Nu exista nicio versiune pastrata de la inceputul mileniului trei a poemului. In secolul XXI i.e.n, Shulgi, care era conducatorul orasului sumerian Ur si un patron al artelor literare a initiat o renastere a literaturii mai vechi si a infiintat academii de invatati in capitala sa Ur si in orasul sfant Nippur. Shulgi l-a revendicat pe Lugalbanda ca tatal sau si pe Ghilgames ca frate. Desi putin din literatura de curte a academiilor Shulgi a supravietuit, iar sumeriana a incetat sa mai fie o limba vorbita la scurt timp dupa sfarsitul dinastiei sale, literatura sumeriana a continuat sa fiestudiata in scolile de scribi din perioada urmatoare a Vechiului Babilon. Azi, arheologii cred ca povestea lui Noe a fost initial o poveste sumeriana datand din anul 2150 i.e.n., cu cateva secole inainte de a fi scrisa versiunea ebraica.

 Unii cercetatori sustin ca au existat si alte civilizatii la fel de vechi sau chiar mai vechi decat cea a sumerienilor.

 „As spune ca Egiptul si Sumerul au fost practic contemporane in aparitia lor”, afirmaPhilip Jones, curatorul asociat si pastratorul colectiilor la sectiunea Babiloniana a Muzeului Penn din Philadelphia. „Decenii de razboi si tulburari in Irak au facut ca arheologii sa nu poata accesa multe situri din Mesopotamia, dar egiptologii au continuat sa efectueze sapaturi”, a declarat Jones pentru Live Science.

 Rezultatul este ca arheologii din Egipt au descoperit acum scrieri la fel ca cele mai vechi scrieri din Sumer, ceea ce sugereaza ca cea mai veche faza a civilizatiei egiptene antice a aparut aproximativ in acelasi timp cu cea mai timpurie civilizatie a sumerului, adica in jurul anului 4000 i.e.n.

 O alta posibilitate este civilizatia din Valea Indusului, care a aparut in parti din ceea ce este acum Afganistan, Pakistan si nord-vestul Indieisi dateaza din cel putin 3300 i.e.n., conform celor mai vechi artefacte gasite acolo. Dar „s-ar putea sa gasim lucruri foarte timpurii in Valea Indusului”, mai spunea Jones. „Nu m-ar surprinde daca am dezgropa ceva care a fost din aceeasi perioada”.

 Jones banuieste ca si comertul de-a lungul tarmurilor Oceanului Indian a contribuit la dezvoltarea acestor civilizatii timpurii, egiptene de langa Marea Rosie, sumeriene la capatul de nord al Golfului Persic si civilizatia din Valea Indusului mai la est. „Sentimentul meu este ca probabil a existat o retea comerciala in Oceanul Indian”, a conchis Philip Jones.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Parintele Byles temerarul preot de pe Titanic

Urmatorul Articol

Tema: INCALTAMINTE”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Plasticul, transformat în paracetamol

14 iulie 2025

O echipa de cercetatori din Marea Britanie a realizat o descoperire remarcabila:...

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Urmatorul Articol

Tema: INCALTAMINTE”

20 octombrie 1973 - A avut loc “Masacrul de sambata seara”

20 octombrie 1973 - A avut loc “Masacrul de sambata seara”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.