• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 14 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 14 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Ciocnirea galaxiilor

Ciocnirea galaxiilor

21 martie 2019
in Stiinta
A A

DacA anunTurile despre „sfarSitul lumii” au intrat in desuetudine dupa anuntul cu Apocalipsa din de-cembrie 2012 care s-a fasait, vine acum randul astrofizicienilor sa anunte o „coliziune gigantica”, de data asta intre galaxii.

 „Apocalipsa din 21 decembrie 2012” a dat nastere unor speculatii care de care mai fantasmagorice legate de destinul omenirii: „sfarsitul lumii”, o noua era in istoria umanitatii, invazia extraterestra, prabusirea unui asteroid de dimensiunea celui care a dus la disparitia dinozaurilor, cutremure devastatoare si/sau revenirea anticristului.

 Dupa cum a observat toata lumea, aceste speculatii s-au dovedit simple anunturi de tip fake news, adica „stiri false” cu care presa a castigat mereu o gramada de bani.

 Cea mai teribila speculatie lansata de presa cu cateva luni inainte de „Apocalipsa din 21.12.2012” a fost „alinierea galactica”.

 Amestecand pentru marele public naiv astrofizica cu interpretarea „stiintifica”, „alinierea galactica” urma sa provoace evenimente teribile pe Terra. „Alinierea galactica” presupunea ca, la un moment dat in istoria noastra, Soarele, Luna si Pamantul s-ar alinia cu centrul galaxiei. Adeptii acestei teorii considerau ca data la care s-ar produce aceasta aliniere urma sa fie 21 decembrie 2012, moment propice pentru dezastre naturale majore. Criticii teoriei au sustinut ca alinierea Soarelui, cu Pamantul si Luna s-a mai petrecut cu ocazia a numeroase eclipse in trecut si ca nu urma sa existe nicio aliniere cu centrul galactic la 21 decembrie 2012, cu atat mai putin dezastre naturale devastatoare. De altfel, pe 21.12.2012, omenirea a rasuflat usurata, desi a fost traversata de un stres existential: Apocalipsa nu s-a petrecut.

 Iata ca, recent, dupa modelul „alinierii galactice”, o noua teorie vrea sa tinteasca si mai sus. Ea are suportul astrofizicienilor, are explicatii docte, are toate ingredientele unei „stiri false”, e drept ca ii lipseste precizia, esentiala in cazul previziunilor apocaliptice. Are, in schimb, un grad de aproximatie urias si o predictie care nu produce spaima, eventual doar zambete. Despre ce este vorba? Conform unui studiu publicat in The Astrophysical Journal, prezentat de LiveScience si transmis de Agerpres, Galaxia noastra ar putea supravietui inca 4,5 miliarde de ani, de acum incolo (!).

 Moartea Galaxiei noastre ar urma sa se petreaca in urma unei monstruoase coliziuni „intre Calea Lactee, galaxia din care face parte Sistemul Solar, si vecina sa spiroidala Andromeda”, o ciocnire mortala care „va avea loc peste aproximativ 4,5 miliarde de ani”, spune studiul bazat pe observatii realizate cu ajutorul satelitului spatial european Gaia.

 Astrofizicieni proeminenti estimasera anterior „ca aceasta coliziune se va produce mult mai curand, peste circa 3,9 miliarde de ani” (!). Pentru oamenii obisnuiti e greu de inteles cum poate estima cineva (in afara poate  de Designerul Suprem) ciocnirea unor galaxii care ar urma sa se petreaca peste 4,5 miliarde de ani? Pentru ca nu vorbim, totusi, despre doua masini care se ciocnesc intr-o intersectie! Dar galaxiile? Peste 4,5 miliarde de ani? Teribila descoperire!

Meandrele inchipuite ale Universului

 Exista cateva date certe: satelitul european Gaia a fost lansat in decembrie 2013, misiunea lui fiind „sa-i ajute pe oamenii de stiinta sa realizeze cea mai precisa harta 3D a galaxiei Calea Lactee efectuata pana in prezent”. Este asadar vorba despre o harta modelata computerizat.

 Gaia, care este pozitionat la 1,5 milioane kilometri de Pamant,  „analizeaza sursele luminoase din galaxia noastra, prin realizarea a 500 de milioane de masuratori pe zi. Datele sunt transmise la sol si analizate de un consortiu din care fac parte 450 de oameni de stiinta din 20 de tari”.

 Gaia vrea sa stabileasca „pozitiile in care se afla peste 1 miliard de stele, cea mai mare parte dintre acestea fiind situate in Calea Lactee, dar si in galaxii vecine”.

 Deocamdata „in cadrul studiului recent, cercetatorii au monitorizat mai multe stele din galaxia noastra, dar si din Andromeda (M 31) si in galaxia Triangulum (M 33). Aceste galaxii vecine se afla la 2,5 milioane – 3 milioane de ani lumina de Calea Lactee si pot intra in coliziune”, sunt de parere membrii echipei de cercetatori.

 „Am putut face acest lucru cu ajutorul celui de-al doilea pachet de date de calitate superioara obtinut de Gaia”, spunea autorul principal Roeland van der Marel, referindu-se la un set de informatii publicat in aprilie 2018. Tocmai acestea sunt cele care „le-a permis cercetatorilor sa determine vitezele de rotatie atat ale M31 cat si ale M33 – ceea ce nu s-a mai realizat anterior”.

 Daca informatiile transmise de Gaia sunt in principiu corecte, restul sunt simple supozitii, predictii iesite nu din joben, ci din computer.

 „Cu ajutorul descoperirilor realizate in urma analizarii informatiilor obtinute cu ajutorul Gaia, echipa de cercetatori a cartografiat traiectoriile in spatiu ale M31 si M33 si au estimat unde se vor situa acestea in urmatoarele cateva miliarde de ani”.

 Si de aici, nu mai este decat un pas: „Pe baza acestor modele, cercetatorii sugereaza ca momentul ciocnirii intre Andromeda si Calea Lactee va avea loc mai tarziu decat se anticipase anterior si estimeaza ca acest eveniment va fi mai degraba o ciocnire din laterala decat o coliziune directa” (!)

 Si totusi, de dormit, nu putem dormi foarte linistiti. Asta deoarece pana atunci, peste 4,5 miliarde de ani, Galaxia noastra „se va ciocni peste aproximativ 2 miliarde de ani cu una dintre galaxiile sale satelit, Marele Nor al lui Magellan”, ne spune un studiu publicat de cercetatori de la Universitatea britanica Durham in revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Revista are un titlu extrem de pompos, dar aproximatiile sunt totusi ridicole. Pentru ca, ni se spune, „din fericire pentru oamenii care ar putea sa traiasca in Sistemul Solar sau in sistemele stelare apropiate peste 2 miliarde de ani (!, mirarea imi apartine), doar foarte putine stele din apropierea Soarelui vor fi afectate de aceasta coliziune” (!).

 Si chiar peste 2 miliarde de ani, viata oamenilor de atunci (daca vor mai exista), „nu va fi pusa in pericol de aceasta ciocnire, iar pentru pasionatii de astronomie de peste 2 miliarde de ani (daca vor mai exista), spectacolul ceresc al coliziunii cu Marele Nor al lui Magellan va fi cu totul special: cerul noptii se va transforma intr-un spectacol de artificii la nivel galactic”. Parca, totusi, povestile s.f. scrise acum 50 de ani erau mai amuzante si mai comestibile.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

“Vulturul de sange”, legenda sau adevar

Urmatorul Articol

Tema: “PORUMBEI SI PORUMBITE”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Plasticul, transformat în paracetamol

14 iulie 2025

O echipa de cercetatori din Marea Britanie a realizat o descoperire remarcabila:...

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Urmatorul Articol

Tema: “PORUMBEI SI PORUMBITE”

28 martie 193 - Asasinarea imparatului roman Pertinax

Horoscopul saptamanii: 1-7 aprilie 2019

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.