• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Comori biblice pierdute sau inexistente?

Comori biblice pierdute sau inexistente?

17 aprilie 2019
in Stiinta
A A

CercetAtorii incearcA sA inTeleagA mai bine povestirile scrise in Biblie, iar arheologii vad unele parti ale Bibliei ca pe niste vagi inregistrari istorice. Cu toate acestea, nu exista nici o modalitate de a verifica (fara a gasi artefacte reale) ce este adevar si ce este fictiune.

 Daca cea mai importanta descoperire a unor documente biblice au fost, fara indoiala, Manuscrisele de la Marea Moarta, alte obiecte biblice par ca nu vor fi descoperite niciodata. Si asta, poate, pentru ca e greu sa descoperi fizic ceea ce in Biblie sunt uneori doar povesti si metafore. Iata cateva exemple.

Chivotul Legamantului

 Conform Bibliei ebraice, Dumnezeu a poruncit ca Moise sa le spuna copiilor lui Israel sa construiasca Chivotul legamantului in care sa pastreze tablete inscriptionate cu Cele Zece Porunci. Conform textelor biblice, Chivotul era facut din lemn de salcam, acoperit cu aur.

 In urma cu aproximativ 3.000 de ani, in timpul domniei regelui Solomon, primul templu, cel mai sfant loc in iudaism, a fost construit la Ierusalim. Chivotul legamantului a fost pastrat in templu pana in 587 i.e.n., cand babilonienii au cucerit Ierusalimul, distrugand mare parte din oras, inclusiv templul. Nu este clar ce s-a intamplat cu Chivotul dupa aceea, desi unele povesti spun ca a fost ascuns inainte ca babilonienii sa ajunga la templu, iar o legenda sustine ca Chivotul „nu se va arata decat in ziua venirii lui Mesia, fiul lui David”.

 O alta legenda propune ca Chivotul a fost dus in Etiopia, unde s-ar afla si acum, in Biserica Fecioarei Maria a Sionului. Un carturar numit Edward Ullendorff a sustinut ca a reusit sa vada Chivotul in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si ca de fapt nu este cel original. Oricum, orice s-a intamplat cu originalul, daca a existat vreodata, e foarte putin probabil ca el sa fie redescoperit.

Arca lui Noe

 Pentru ca oamenii devenisera prea rai, o poveste pomenita in Biblie spune ca Dumnezeu a trimis Potopul. Dumnezeu i-a spus ceea ce va urma doar unui singur om, pe nume Noe, pe care l-a considerat drept si cinstit, si pe care l-a sfatuit sa construiasca o corabie masiva din lemn de chiparos in care sa se adaposteasca el, sotia si copiii lor, impreuna cu perechi, masculi si femele, ale fiecarei specii de animale existente pe Pamant. Asta pentru ca lumea sa poata fi repopulata dupa Potopul nimicitor.

 Ingenioasa planificare divina a fost realizata de Noe si, conform Bibliei, Pamantul a fost inundat timp de 150 de zile, omorand toate fiintele, oameni si animale ramase pe uscat. Cand apele s-au retras, Arca ajunsese pe „muntii din Ararat” unde a si ramas, spune Biblia Ebraica.

 Acum, daca Muntele Ararat este cel din estul Turciei, in zona in care se intersecteaza granitele Turciei, Armeniei si Iranului, nu este foarte sigur ca acesta este „muntii lui Ararat” la care face referire Biblia ebraica. Exploratorii au cautat Arca lui Noe de-a lungul secolelor, s-au facut o gramada de presupuneri, dar ea nu a fost gasita niciodata si probabil nici nu va fi vreodata descoperita. Pentru simplu fapt ca este vorba despre o poveste mitica, o parabola, care n-a avut niciodata un corespondent in realitate.

Sfantul Graal

 Tot la capitolul povestilor mitice poate fi discutat si un alt foarte celebru obiect, care a incins imaginatia scriitorilor si a cercetatorilor deopotriva: Sfantul Graal. Sfantul Graal, numit si Potirul Sfant, este cupa pe care ar fi folosit-o Iisus la Cina cea de Taina, inainte de a fi crucificat. Conform Bibliei ebraice, Iisus a luat o cupa si, multumindu-le, le-a dat-o ucenicilor, spunand: „Beti cu toti din aceasta cupa. Acesta este sangele Meu al legamantului, care este varsat pentru iertarea tuturor pacatelor” (Matei 26: 27-28).

 Asta spune textul biblic, dar in realitate nu se stie cu precizie ce s-a intamplat cu acea cupa dupa Cina cea de Taina. Ca sa nu mai spunem ca oamenii de stiinta, de fapt, nu sunt siguri nici macar ca Cina cea de Taina a avut loc cu adevarat. In literatura medievala, regele Arthur si cavalerii sai pornesc intr-o expeditie incercand sa descopere Sfantul Graal, despre care se spune ca are proprietati magice, iar o alta legenda medievala sugereaza ca Iosif din Arimatea, omul care si-a asumat responsabilitatea de a-l ingropa pe Iisus, a calatorit in Marea Britanie si a adus cu el Sfantul Graal. In fine, chiar daca a existat, este putin probabil ca va fi gasit vreodata.

Moastele crucii adevarate

 In lume exista literalmente sute de bucati de lemn despre care se spune ca ar apartine crucii pe care a fost crucificat Iisus. Interesul este vechi de mai multe secole. In Evul Mediu, moastele lui Iisus, mai exact fragmentele de cruce, erau foarte populare. Teologul Ioan Calvin (care a trait intre 1509 si 1564) scria ca, daca toate piesele presupuse ale adevaratei cruci s-ar strange laolalta, ele ar putea umple cala unei intregi nave.

 Astfel de piese sunt inca populare si astazi. In 2017, situl LiveScience vorbea despre o afacere cu vanzari de relicve sfinte (inclusiv un os presupus al Sfantului Nicolae) pe eBay! Mai multe bucati presupuse ale crucii adevarate au fost vandute la preturi de aproximativ 500 de dolari, nota Live Science la vremea respectiva.

 Si cu toate acestea, se poate spune ca nu exista nici un fragment de cruce adevarata pe care oamenii de stiinta sa il considere autentic si este putin probabil sa se gaseasca vreodata. In primul rand pentru ca lemnul se degradeaza in timp.

Comoara din Manuscrisul de cupru

 Gasit intr-o pestera langa Qumran, „manuscrisul” este unul dintre cele mai neobisnuite dintre manuscrisele de la Marea Moarta. Inscriptionat pe foita de cupru, el pomeneste despre o comoara uriasa ascunsa in locuri tainice. Ar fi vorba despre piese de aur si de argint care ar cantari in total 85 de tone, 59 de tone de argint si 26 de tone de aur, dupa estimarile savantilor. Manuscrisul mentioneaza peste 60 de locuri in care ar fi ascunse aceste comori, dar unde?

 Uneori indicatiile sunt extrem de exacte, la modul „pe fundul unui bazin cu apa de ploaie”. Partea proasta este ca, si daca informatiile ar fi adevarate, apa de ploaie si bazinul ar fi disparut demult.

 Alteori descrierea locurilor este criptica si ca atare, greu de inteles. De exemplu, manuscrisul spune ca uriasa comoara ar fi in „ partea de rasarit a pesterii. Dar a existat vreodata astfel de comori?

 Unii cercetatori cred ca aceste comori ar putea fi reale, probabil ascunse inainte ca Ierusalimul sa fi fost capturat de romani in anul 70, in timp ce alti savanti cred ca toate comorile sunt fictive si deci cu atat mai putin probabil sa fie gasite vreodata.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Robert Smalls sclavul devenit congresmen

Urmatorul Articol

Tema: “SAPTAMANA PATIMILOR”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

Tema: “SAPTAMANA PATIMILOR”

25 aprilie 1792 - Prima executie prin ghilotinare din lume

Horoscopul saptamanii: 29 aprilie - 5 mai 2019

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.