• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Creaturi si locuri misterioase in oceane (2)

Creaturi si locuri misterioase in oceane (2)

10 octombrie 2022
in Stiinta
A A

Tabloul oceanului contine creaturi ciudate, aflate in locuri si zone mai putin cunoscute. Completam lista locurilor misterioase din adancurile oceanului planetar.

3. „Sampanie” pe marginea Cascadiei

 In multe locuri, metanul scapa prin crapaturile din fundul marii cunoscute sub numele de scurgeri reci. In mod ciudat, temperatura la infiltratiile reci tinde sa fie putin mai calda decat a oceanului din jur si, din aceasta cauza, infiltratiile gaz-duiesc un intreg biom de specii. Recent, Ocean Exploration Trust a gasit 500 dintre aceste infiltratii reci in largul coastei de vest a SUA, pe marginea Cascadiei, unde metanul tasneste ca sampania.

 Animale putin cunoscute prospera acolo, cum ar fi midiile cu bacterii in branhii care capteaza energia din metanul expulzat. Este inca un mister de unde provine metanul, dar se presupune ca este produs de activitatea geologica de sub Oceanul Pacific. O alta necunoscuta este ce efect va avea metanul scapat asupra concentratiilor de metan din atmosfera si asupra mediului in general, deoarece metanul este un gaz cu efect de sera.

4. Recifele de corali din Groenlanda

 In 2012, cercetatorii au dat peste un recif de corali in timp ce prelevau probe de apa la 900 de metri in largul Capului Desolation, pe coasta de sud a Groenlandei. Echipajul si-a dat seama pentru prima data ca era un recif sub ei cand si-au coborat echipamentul in adancuri si acesta s-a zdrobit de coral.

 Vexati initial de distrugerea echipamentului, echipa si-a revenit cand si-a dat seama ce se afla in adancuri. Practic nu se stie nimic despre reciful din Groenlanda, totusi recife similare de apa rece din Norvegia au o vechime de 8.000 de ani.

 Spre deosebire de corali care se gasesc in apele tropicale, recifele de apa rece sunt capabile sa prospere in apa cu o temperatura de pana la 4 grade Celsius si in intuneric total. Acest lucru se datoreaza faptului ca, spre deosebire de rudele lor tropicale, coralii de apa rece nu se bazeaza pe lumina Soarelui pentru energie, ci se hranesc cu zooplancton care este adus de curentii oceanici. Datorita adancimii la care se gasesc, misterul planeaza peste recifele de apa rece si animalele care le locuiesc.

5. Groapa Tonga

 Dupa groapa Marianelor, al doilea cel mai adanc loc de pe Pamant (la 10.882 m,  doar 150 m mai putin adanca) Groapa Tonga gazduieste probabil o multime de creaturi ciudate din zona de sub 6.000 metri adancime, cum ar fi meduzele si castravetii de mare.

 Groapa Tonga se afla intre Placa Pacificului si Placa Indo-Australiana, in Oceanul Pacific de Sud, si are peste 10 km adancime in unele puncte.

6. Campul de orificii hidrotermale Von Damm

 Aceste orificii hidrotermale deosebite facute din talc (silicat de magneziu) au fost descoperite in 2010 si se inalta pana la 75 m de fundul marii. Gurile hidrotermale sunt de obicei realizate din compusi sulfidici. Campul de orificii de ventilatie Von Damm face parte din sistemul de creasta mijlocie a oceanului din Marea Caraibelor, din care 75 la suta nu a fost inca explorat. Ce ar putea fi descoperite aici? Fauna de ventilatie este diversa si abundenta, iar 500 de noi specii de animale au fost deja descoperite la gurile hidrotermale din sistemul de creasta mijlocie a oceanului.

 Numar imens de creveti se ingramadesc in movilele de talc pe masura ce mineralele sunt aruncate din gurile hidrotermale. Apa din gurile de ventilatie poate ajunge pana la 200 de grade Celsius, iar campul de ventilatie transfera 500 de megawati de energie in marea din jur.

7. Muntele submarin Carter

 Studiat pentru prima data in detaliu in 2013 de o echipa de la Universitatea din Bristol, Carter este unul dintre miile de munti submarini formati din vulcani subacvatici disparuti, dar majoritatea acestora a ramas nestudiata. Carter se inalta la 200 m sub suprafata Oceanului Atlantic si este acoperit de un ecosistem bogat de corali si bureti. Se estimeaza ca exista peste un milion de vulcani submarini, multi dintre ei inca activi, gasiti in puncte fierbinti din intreaga lume. Muntii submarini sunt unul dintre cele mai comune ecosisteme marine si atrag o varietate de pesti, corali si mamifere. Din pacate, in ultimii ani, varietatea speciilor gasite in muntii submarini s-a redus din cauza pescuitului excesiv, in special a traulelor de fund.

8. Fisura Silfra

 Situat in mijlocul Islandei, acesta este singurul loc in care se poate inota in crapatura dintre doua continente. Aici se intalnesc placile eurasiatice si nord-americane, creand o crapatura cu o adancime de pana la 63 de metri. Fisura devine cu 2 cm mai lata in fiecare an, creand tensiune intre placi si pamant, care este eliberata de cutremure.

 Se pretinde ca apa dulce este „cea mai limpede apa de pe Pamant”, cu o vizibilitate de pana la 100 m si, in consecinta, fisura este o locatie populara pentru scufundari, in ciuda temperaturii apei care ajunge pana la doua grade Celsius.

 Apa din fisura este deosebit de curata, deoarece apa glaciara a fost filtrata prin roci poroase, suficient de curata pentru a fi bauta in timpul scufundarilor.

9. Recifele din Insulele Chagos

 Foarte putine dintre recifele de corali ale lumii au fost studiate la o adancime mai mare de 40 m, in partea de ocean cunoscuta sub numele de „zona crepusculara”. Habitatele de corali mezofotice descoperite aici sunt adaptate la niveluri de lumina foarte scazute si, desi multe dintre speciile de corali gasite in zona crepusculara pot fi vazute si in ape mai putin adanci, multe au forme distincte mai potrivite pentru lipsa de lumina.

 In indepartatul Ocean Indian central, recifele sanatoase si de adancime din Insulele Chagos ar putea ajuta zonele mai putin adanci sa se recupereze dupa albirea in masa a coralilor din 2016. Albirea are loc atunci cand un coral devine stresat de mediul sau, de exemplu din cauza unei schimbari de temperatura determinata de modificarile climatice.

 Desi coralul albit nu este mort, are un risc mai mare de a fi deteriorat. Recifele de corali de mica adancime sunt mai susceptibile la albire din cauza expunerii la Soare, iar recifele din zona crepusculara ofera un refu-giu pentru speciile de apa mai putin adanca amenintate. Explorarea zonei este limitata de distanta mare la care se afla insulele si de faptul ca, pana de curand, scufundarile erau limitate la 25 m. Cert este ca raman inca multe mistere de dezlegat in aceste recife mezofotice.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Irlandezii, salvati de la moarte de un sultan turc

Urmatorul Articol

Manastirea Cobia

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Urmatorul Articol

Manastirea Cobia

Tema: “URCIORUL”

13 octombrie 1925 - S-a nascut Margaret Thatcher, prima femeie premier a Marii Britanii

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.