La IFA, cel mai mare salon european dedicat produselor electronice, desfasurat intre 31 august si 5 septembrie la Berlin, au fost prezentate noutatile anului 2018, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Prima generatie de ecrane 8k
Televizoare echipate cu ecrane 8k, iata o provocare pentru anii ce vin, cred specialistii. Un ecran 8k inseamna un ecran cu o rezolutie de 8 ori mai mare decat revolutia FHD, care este standardul de azi, sau de patru de ori mai mare decat rezolutia Ultra HD, aleasa azi de tot mai multi utilizatori in cautare de o calitate a imagine net superioara in comparatie cu cea din anii trecuti. Ecranul 8k este realmente spectaculos, dar cei care asteapta sa vada noua calitate a imaginii trebuie sa mai astepte, deoarece primele imagini in 8K nu vor fi disponibile inainte de anul 2020 si de Jocurile Olimpice de iarna organizate in Japonia.
Tot in materie de televizoare, conectarea online (ethernet sau wifi) se impune tot mai mult ca un criteriu obligatoriu pentru a viziona continuturi la comanda, programe cautate cu ajutorul asistentilor vocali digitali, care de acum pot sa primeasca tot felul de comenzi, cum ar fi „Google, difuzeaza ultimul episod din «Black Mirror»”. Evident ca o intrebare de genul „ce e porcaria asta de program?” il va nedumeri pe asistentul digital.
Un fel de jucarii in ureche
Vechile casti devin istorie. Si asta deoarece ele vor pierde cablul audio pentru clasicul jack. Un deschizator de drum in acest sens este, de doi ani, compania Apple care, desi criticata, a abandonat cablul audio si a produs pentru modelul Iphone 7 plus celebrele de acum ipod-uri: casti mini fara fir, conectate cu telefonul prin bluetooth.
Lucrurile merg si mai departe: odata cu avantul tot mai mare luat de podcast-uri in 2018, acum noile casti „mizeaza si pe confort si sunt integrate in bentite moi, ce permit utilizatorilor sa doarma cu ele”. O alta tendinta in crestere sunt „castile denumite circum-aurale, care inconjoara complet spatele craniului utilizatorului si ale caror elemente circulare, mari, acopera urechea pentru a asigura o izolare fonica maximala”.
Nu renuntam la smartphone
Va vine sa credeti sau nu, in anul 2017, in lume au fost vandute 1,478 miliarde de smartphone-uri, cu pretul mediu de 276 de euro, „pe o piata in recul, dar tot mai concurentiala”, potrivit organizatorilor IFA. Pentru smartphone-urile de gama inalta (Iphone, Galaxy si Mate-produs de firma chinezeasca Huawei), ecranele devin tot mai mari, cu bordura cat mai fina si procesoare ce ofera putere mare si consum redus. Exista si critici aduse de utilizatori fabricantilor, in privinta uzurii morale programate, si acestea se incearca a fi luate in seama. Potrivit cabinetului Gartner, „ciclul de schimbare a telefonului mobil a incetinit in medie cu sase luni – si se vand tot mai multe telefoane de ocazie sau reconditionate”.
Laptop sau tableta? Ambele!
O data cu aparitia tabletelor, lansate in 2012 de Apple, s-a vorbit mai ales cu ocazia lansarii gamei Ipad pro in 2017 despre faptul ca tabletele sunt „ucigasii” laptopurilor. Adevarul s-a dovedit a fi altul: cele doua dispozitive mobile coexista, chiar daca pentru functiile de baza, mailuri, navigare web, muzica, filme, se poate opta linistit pentru o tableta in locul unui laptop ceva mai greu. In privinta computerelor, cele din gama „ultraportabile” conduc cursa inovatiilor, gratie unei reinnoiri regulate a procesoarelor, in special in cazul producatorului Intel. Ultimele modele promoveaza o mare capacitate de memorie RAM, memorie flash (SSD) si hard-disk-uri hibride (hard disk + SSD), ele sunt de preferat pentru activitati mai speciale, cum ar fi editarea video sau foto. Jocurile video sunt preferate de utilizatorii pc-urilor de birou mai ales, deoarece monitoarele au trecut la inalta definitie.
Pe de alta parte, tabletele, „ale caror vanzari se afla in cadere libera (-18% anul trecut”, potrivit organizatorilor IFA), trebuie sa devina convertibile si sa se asocieze cu buna si batrana tastatura. O solutie deja anticipata in urma cu doi ani tot de Apple, care a produs tastatura speciala pentru ipad-urile pro din 2017.
Dispozitive purtate pe mana
Au luat avant si vanzarile ceasurilor inteligente si asta inca din 2017. Este saltul aproape obligatoriu dupa ceasurile mecanice si cele electronice cu care ne-am laudat acum cateva decenii. Azi, ceasurile sunt un fel de telefoane inteligente purtate la incheietura mainii, ceva mai putin puternice ca performante, dar care integreaza o multime de aplicatii, de la monitorizarea performantei sportive, a sanatatii, dar si functii de monitorizare a adultilor si a persoanelor in varsta. Ele nu pot fi inca folosite autonom, fara conectare la telefon, dar dincolo de calitati declanseaza si unele reticente in randul autoritatilor. In Germania, de pilda, ceasurile inteligente pentru copii au fost interzise in noiembrie 2017, pentru ca „parintii puteau sa declanseze un microfon de la distanta si sa asculte conversatiile purtate de copiii lor aflati la scoala”.
Culmea este ca azi hackeri pot face acelasi lucru cu telefoanele utilizatorilor adulti si nimeni nu se gandeste sa le interzica, dar nici la solutii de securizare a lor pentru a proteja viata privata a utilizatorilor din intreaga lume.
O „dulce casa” inteligenta
Nici casele viitorului nu vor mai fi ce-au fost caminele noastre de odinioara. Azi ele sunt echipate cu dispozitive „inteligente”, conectate la internet astfel incat electrocasnicele, robotul-aspirator, dar si usile si ferestrele sa poata fi controlate prin telefonul mobil.
In casa inteligenta au aparut astfel numeroase aparate inteligente: frigidere si masini de spalat conectate la internet „care administreaza singure stocurile de produse, tablete etanse integrate in bucatarie, gestionarea iluminarii locuintei de la distanta. Aparatele ce permit purificarea aerului in mod automatizat inregistreaza un succes tot mai mare, in special pe piata chineza”.
Singura problema, nerezolvata deocamdata, este ca toate aceste obiecte inteligente din casa viitorului sunt nu doar la dispozitia proprietarului, ci a oricarui individ care se conecteaza la internet si care poate astfel controla aparatele, fara stirea proprietarului. Problema existenta si in cazul masinilor autonome. Dar, acum, n-o sa ne luam din atata…
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii