• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Drumul spre adevarul stiintific (2)

Drumul spre adevarul stiintific (2)

31 mai 2021
in Stiinta
A A

A gresi este omeneste, dar nu este de fiecare data cea mai buna scuza. Atunci cand eroarea apare in domeniul stiintific, adica acolo unde nu ar avea ce sa caute daca rigurozitatea ar functiona impecabil, atunci e nevoie de ceva timp pentru ca lucrurile sa intre pe fagasul normal.

O planeta care orbiteaza un pulsar

 In 1991, astronomii au adus la cunostinta cea mai buna dovada a existentei unei planete in jurul unei stele, alta decat Soarele. In acest caz, „steaua” era un pulsar, o stea de neutroni care se invartea la aproximativ 10.000 de ani-lumina de Pamant.

 Variatiile in sincronizarea impulsurilor radio ale pulsarului au sugerat prezenta unei planete insotitoare, care orbiteaza pulsarul o data la fiecare sase luni. De curand, insa, astronomii si-au dat seama ca au folosit o valoare imprecisa pentru pozitia pulsarului pe cer, in asa fel incat anomalia semnalului rezulta nu din partea unei planete, ci din miscarea Pamantului in jurul Soarelui.

Varsta Pamantului

 In anii 1700, naturalistul francez Georges-Louis Leclerc, Conte de Buffon, a estimat ca Pamantul are o varsta de aproximativ 75.000 de ani, recunoscand ca, totusi, ar putea fi mai mare.

 Geologii secolului al XIX-lea au mers mai departe, vorbind de o vechime a Pamantului  de cateva sute de milioane de ani sau chiar si mai mult, pentru a explica straturile suprapuse din istoria existenta a Pamantului.

 Dupa 1860, noua teorie a evolutiei lui Charles Darwin a implicat, de asemenea, un Pamant foarte vechi, care a oferit conditii prielnice pentru dezvoltarea si evolutia diversitatii de specii existente.

 Dar calculele care s-au dorit mai exacte au venit de la un fizician care a avut ideea sa calculeze de cat timp ar avea nevoie o planeta topita initial sa se raceasca. El a aplicat o limita de varsta de aproximativ 100 de milioane de ani si, mai tarziu, a sugerat ca varsta reala ar putea fi chiar mai mica. Desi parea verosimil, calculele sale au gresit, nu pentru ca era slab la matematica, ci pentru ca nu stia nimic despre radioactivitate.

 Dezintegrarea radioactiva a elementelor de pe Terra a adaugat multa caldura in amestecul initial, prelungind astfel timpul de racire. In cele din urma, estimarile varstei Pamantului pe baza ratelor de dezintegrare radioactiva (in special la meteoriti care s-au format in acelasi timp cu Pamantul) au furnizat estimarea corecta a varstei actuale de aproximativ 4,5 miliarde de ani.

Varsta Universului

 Cand astronomii au descoperit pentru prima data ca Universul se extinde, la sfarsitul anilor 1920, era firesc sa ne intrebam cat timp se extindea. Masurand rata de expansiune curenta si extrapoland inapoi, au descoperit ca Universul trebuie sa aiba o vechime mai mica de 2 miliarde de ani. Cu toate acestea, masuratorile de radioactivitate stabilisera deja Pamantul ca fiind mult mai vechi si era foarte indoielnic (daca nu de-a dreptul ridicol) ca Universul ar putea fi mai tanar decat Pamantul.

 Totusi, acele calcule timpurii ale expansiunii Universului se bazasera pe masuratori de distanta ale stelelor variabile Cefeide. Astronomii au calculat distantele cefeidelor in functie de cat de rapid a fluctuat luminozitatea lor, care la randul lor, a depins de luminozitatea lor intrinseca. Compararea luminozitatii intrinseci cu luminozitatea aparenta a oferit posibilitatea de a calcula distanta pana la stelele cefeide.

 S-a dovedit insa ca exista mai multe tipuri de variabile Cefeide, ceea ce duce la contaminarea calculelor ratei de expansiune. In zilele noastre, metodele convergente dau o varsta a Universului de 13,8 miliarde de ani, facand Pamantul un nou venit in  cosmos.

Pamantul in centrul Cosmosului

 Intr-una dintre cele mai mari si mai familiare credinte stiintifice incorecte, astronomii au crezut multa vreme ca Pamantul este centrul cosmosului sau macar al sistemului nostru solar. Pana la urma putea fi si o observatie empirica, la indemana oricui privea cerul: Pamantul e nemiscat, Soarele rasare pe bolta cereasca de la est si apune la vest, mereu si mereu.

 A sustine altceva, sfida logica simpla si observatia directa. Nu putem da vina pe Aristotel pentru aceasta constatare. El nu a fost primul care a spus ca Pamantul ocupa centrul Universului, dar el a fost cel mai dogmatic in legatura cu acest lucru si a crezut ca a stabilit ca este incontestabil adevarat, folosind lo-gica. El a insistat asupra faptului ca Pamantul trebuie sa fie in mijloc, deoarece pamantul (elementul) a cautat intotdeauna sa se deplaseze spre „locul sau natural”, centrul cosmosului.

 A durat ceva timp, mai bine de doua milenii, pentru ca aceasta credinta sa fie combatuta. Mai exact, pana in 1543 cand Copernic a sustinut ca Aristotel a gresit. Si apoi, in 1610, observatia lui Galileo ca Venus trece printr-un set complet de faze, a fost cea care a pus capat teoriei unui Sistem Solar centrat in jurul Pamantului.

 Acum, ar fi frumos daca aceasta lista de erori ar putea ajuta oamenii de stiinta sa se descurce mai bine in viitor. Dar intreaga istorie a stiintei arata ca astfel de erori sunt de fapt inevitabile. Totusi, exista o lectie bazata pe ceea ce au in comun greselile din aceasta lista: toate sunt pe o lista de erori cunoscute acum ca fiind erori.

 Stiinta, spre deosebire de anumite filozofii politice si culturi ale personalitatii, isi corecteaza greselile. Aceasta este lectia si de aceea respectarea stiintei este atat de importanta pentru a evita erorile din alte domenii ale vietii.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Un sef de trib indian contra celui de-al Treilea Reich

Urmatorul Articol

Tema: “CEASORNICUL”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Urmatorul Articol

Tema: “CEASORNICUL”

3 iunie 1865 - S-a nascut George al V-lea, rege al Regatului Unit

Horoscopul saptamanii: 7-13 iunie 2021

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.