• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Ecologia fericirii

Ecologia fericirii

19 august 2010
in Stiinta
A A

Fericirea, un subiect pe care l-am mai dezbatut in nr. 28/15 iulie a.c., patrunzând in culisele mecanismelor cerebrale si genetice, poarta nenumarate denumiri, are nenumarate motivatii si poate fi privita din nenumarate unghiuri. O stare de euforie intensa si vremelnica sau o succesiune de mici satisfactii, rezultatul unei impliniri majore… spun unii psihologi. Neurobiologii au si ei punctul lor de vedere: o activare continua a circuitului recompensei la nivel cerebral la care participa unul sau mai multe din cele cinci simturi. O masa buna, un cadou, mirosul unui parfum, contemplarea unui peisaj, o auditie muzicala etc. pot constitui microevenimente care sa duca la o secretie de dopamina (un neurotransmitator care stimuleaza circuitul recompensei) procurându-ne o stare de bine.

 Fericirea, sau doar starea de bine pot fi, asadar, provocate, intretinute prin diverse experiente, reprezentând excelente „medicamente” pentru cei care sufera de stres, anxietate, depresii. Iata câteva dintre acestea:

Sportul

 Activitatea fizica poate stimula circuitul placerii. Unii practicanti ai joggingului au declarat ca in timpul alergarii au ajuns la momente de extaz, asociat cu o senzatie de plenitudine, de putere. Cu toate ca nu a fost riguros demonstrat, specialistii au ajuns la concluzia ca aceste senzatii s-ar datora secretiei de beta-endorfine cu efecte antalgice si euforice. Si in timpul practicarii altor sporturi, precum ciclismul, natatia, schiul etc. se poate ajunge la aceste senzatii. Sportul extrem, cum ar fi, de pilda, saritura cu parasuta sau bungee jumping, saritura cu coarda elastica, genereaza instantaneu secretia de hormoni ai stresului, adrenalina si nonadrenalina, care declanseaza in corp o stare de excitatie, (muschii si creierul sunt dintr-o data mai bine irigati cu sânge). Survine apoi faimoasa dopamina, in doze mari, inducând sportivului o senzatie de putere, de energii intense, de libertate, de invincibilitate. Pentru indivizii care sufera de anxietate, de izolare morala, de stres, atacuri de panica, depresii, sportul e un excelent medicament. Si asta pentru ca ridica nivelul nonadrenalinei, al serotoninei si al dopaminei care prezinta similitudini cu unele tratamente medicamentoase. S-a constatat, in cadrul unui studiu american (la Universitatea Duke din Durham, SUA) ca in cazul marilor depresivi, o ora de exercitii fizice de 4-5 ori pe saptamâna, echivaleaza cu efectul unui tratament antidepresiv. Bineinteles, ca in foarte multe cazuri, tratamentul medicamentos se impune, asociat cu sportul.

Sa meditezi sau… sa faci dragoste

 Studiile au scos in evidenta faptul ca encefalogramele celor care mediteaza, concentrându-se pe subiecte filozofice, palpitante sau relaxante, difera de cele ale subiectilor care nu recurg la acest exercitiu mental, prin activarea unor zone cerebrale (in special, cortexul prefrontal stâng) legate de emotiile pozitive. Un euforizant binecunoscut si garantat e dragostea. S-au facut nenumarate scanari ale creierului indragostitilor, remarcându-se faptul ca unele arii cerebrale erau activate ca si cum ar fi fost sub influenta drogurilor euforizante, in timp ce alte arii cerebrale implicate in senzatii negative (frica, stres) pareau scoase din circuit.

Dragostea (sentimentele, gesturile de tandrete si sexualitatea) constituie un puternic euforizant, iar in cazul persoanelor depresive, dincolo de placere, un medicament natural cu efecte imediate, in unele situatii, de lunga durata. Relatia sexuala, in special, provoaca o eliberare masiva de neurotransmitatori binefacatori (adrenalina, serotonina si dopamina). Dupa actul sexual, un alt hormon intra in relatie: ocitocina, care ne procura o senzatie de relaxare, de detenta psihica, de dulce euforie… Un hormon activ in toate relatiile agreabile (de dragoste, de prietenie) si empatice (empatia fiind o traire afectiva insotita de transpunerea in univesul launtric si psihologic al celuilalt). Nivelul ridicat al secretiei de ocitocina e considerat prima semnatura fiziologica a empatiei, unul dintre factorii esentiali ai fericirii privita intr-o perspectiva complexa si mai subtila.

Aproape de natura

Mediul natural e o sursa importanta a starii de bine. Un studiu american a scos in evidenta faptul ca pacientii operati care au petrecut convalescenta in natura, s-au refacut mult mai repede decât cei care au ramas in spital sau acasa, doza de medicamente (antalgice, de pilda) fiind redusa substantial. Cât despre satisfactiile, starea de relaxare sau de bucurie intensa pe care ni le induce natura, lucrurile sunt bine cunoscute.

Fluxul creativ

 Si creativitatea cotidiana contribuie la starea noastra de bine. Cea artistica (literatura, muzica, arte plastice) sau cea legata de gastronomie, gatitul si efectul culorilor si al prospetimii legumelor si fructelor (si elaborarea sofisticata a specialitatilor, mai ales) procurându-ne momente de relaxare, de placere (barbatii au un cuvânt greu de spus in bucatarie). Un microunivers casnic in care te cufunzi adânc, uitând de grijile, de problemele care ne fac atât de mult rau.

DORIN MARAN

ShareTweet
Articolul precedent

Comorile pierdute ale omenirii

Urmatorul Articol

O spartura in acoperisul lumii

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Urmatorul Articol

O spartura in acoperisul lumii

Insecte

26 august 1071 - Lupta de la Manzikert

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.