La doar 1,5 kilometri adancime, in subsol, apa are 140ºC, putand fi folosita pentru incalzire, nu si pentru producerea de electricitate. La 5 kilometri insa, depaseste 200ºC. O sursa de energie calorica ce poate fi transformata in electricitate, pe care cateva societati europene si americane incearca sa o exploateze. Cea mai importanta centrala din lume – in apropiere de Strasbourg – care va exploata caldura de la o adancime de 5 kilometri, se afla in faza de finalizare, urmand sa intre in functiune la sfarsitul anului, pentru a produce electricitate la un pret redus.
Si asta, dupa 20 de ani de eforturi de cercetare in geotermie si de foraje pana la adancimi de 5 km ale specialistilor de la Intreprinderea de geotermie si electricitate (IGE) din Strasbourg (cu rezultate sigure, in urma experimentelor). Tehnica se bazeaza, in linii mari, pe extragerea apei prin pompare si amestecul ei cu un fluid caloric (izobutan) care inmagazineaza caldura, permitand functionarea unei turbine ce produce electricitate. Productia de electricitate nu va fi foarte importanta, puterea centralei fiind de 1,5 megawati, adica de 1200 de ori mai putin decat centrala nucleara din Fessenheim, aflata in apropiere. Dar geotermia poate cunoaste o dezvoltare fara precedent in viitor. Alte doua proiecte se afla in lucru, urmand sa fie finalizate in Alsacia.
Si in Elvetia, la Bale, s-au facut foraje in acelasi scop, injectandu-se totodata apa sub presiune, pentru a largi reteaua de fracturi ale rocilor, facilitand astfel circulatia apei pentru a profita de un debit de apa mai mare (stimulare hidraulica), ceea ce a antrenat o destabilizare a subsolului, provocand in 2006 un cutremur cu o magnitudine de 3,6s pe scara Richter. (O solutie complementara folosita si abandonata si de IGE, in 2003, care, pe langa faptul ca n-a dat rezultatele scontate, a provocat aproximativ 10.000 de microseisme). Dupa producerea cutremurului, care a deteriorat autostrazi, case etc., proiectul din Bale a fost sistat.
Si societati din SUA sunt interesate de energia calorica din subsol urmand sa realizeze mai multe instalatii similare pana in 2059 care sa asigure 10% din necesarul de electricitate, beneficiind de principiul tehnicii de foraj al francezilor. Sa perforezi scoarta terestra pana la o astfel de adancime e insa extrem de dificil si costisitor, o zi de foraj ajungand la costuri de 30.000 de euro.
Pe termen lung, solutia va fi insa foarte profitabila.
DORIN MARAN
Comentarii