In centrul istoric al orasului sicilian Catania a luat fiinta Etna Valley, o industrie electronica dupa modelul american de la Sillicon Valley. Si înca un amanunt: atunci când exista un model verificat, „importul” cu adaptarile de rigoare la „clima locala” reprezinta cea mai sigura cale spre succes.
In centrul istoric al orasului sicilian Catania a luat fiinta Etna Valley, o industrie electronica dupa modelul american de la Sillicon Valley. Si înca un amanunt: atunci când exista un model verificat, „importul” cu adaptarile de rigoare la „clima locala” reprezinta cea mai sigura cale spre succes. S-a „importat” în Sicilia modelul unui mare campus universitar (Stanford), alaturi de o mare întreprindere pentru pregatirea specialistilor si instruire practica (Hewlett Packard) si mai ales un indispensabil climat de încredere si o atmosfera favorabila întreprinzatorilor.
„Etna Valley” este bineînteles doar un embrion, deocamdata, departe înca de a fi o realitate comparabila cu Silicon Valley. Lipseste formidabila circulatie a informatiei, specific americana, nici numarul de „talente” nu este înca satisfacator, nici aportul de capital nu este suficient. Dar… nu se sta cu mâna întinsa doar spre exterior! Universitatile si Ministerul Cercetarii au si înaintat un proiect comun (tot dupa un model american care si-a dovedit din plin eficienta) ce permite cercetatorilor sa devina în acelasi timp si întreprinzatori!
Întreprinzatorii viitorului
Universitatea devine si o agentie de dezvoltare! Rezultatul? În primul rând stoparea exodului de tineri de valoare spre tari în care îi asteapta (sau exista speranta) salarii mai bune. Modelul sicilian a început astfel sa fie adoptat (si adaptat) si în celelalte zone ale Italiei. Si nu putin lucru este ca o regiune cunoscuta doar ca un simbol al degradarii continue si al criminalitatii sa devina un model de dezvoltare economica, „marfa de export” si tentatie pentru marile companii multinationale. Cum s-a putut face? Schema este (sau cel putin pare) simpla: în primul rând se stabileste o strategie: aici s-a pornit de la principiul unei actiuni coerente si compacte; apoi, ca prim rezultat, se alcatuieste o „echipa de creiere” – inclusiv apelând „sentimental” la oameni de calitate originari din zona care, într-un numar substantial si daca li se ofera conditii rezonabile, se vor întoarce; în fine, se incepe cu un prim proiect: aici, în Sicilia, s-a pornit cu ideea „ghiseului unic” – o echipa de specialisti care se afla la dispozitia întreprinzatorilor pentru a le furniza toate datele necesare, ceea ce înseamna de fapt sfârsitul unei birocratii ucigase. Si astfel întreprinzatorii viitorului au putut porni la drum.
Electronica in loc de Mafie?
Se vorbeste de supertehnologii, de nano-recorduri în miniaturizare, de remodelare, de… câte si mai câte, dar întreaga regiune duce înca lipsa de apa, de electricitate… Nu exista înca un mare aeroport. O buna retea feroviara si de autostrazi înca mai asteapta fondurile necesare si inceperea lucrarilor. Apoi, întrebari grave pentru viitor: cum sa tii sub control toate acestea, o formidabila echipa de puternice individualitati din lumea „de sus” a stiintei si tehnologiei alaturi de o populatie care de-abia se obisnuieste cu noul stil de viata? A disparut într-adevar mafia, sau se afla doar în „reorganizare” si îsi pregateste un nou chip? Oricum ar fi, poate ca tocmai aceasta varietate de probleme, unele mai complicate decât altele, dau o noua emotie si constituie o provocare facând întreaga aventura înca si mai interesanta. Lumea a vazut ca viata poate fi traita si altfel, inclusiv la alte cote de bunastare. Specialistii au vazut cum pot fi realizate toate acestea. Ceea ce, la început de secol, si de mileniu pare lucrul cel mai normal din lume.
Planete similare Pamântului
Un cvartet de exoplanete mici si stâncoase orbiteaza în jurul stelei Barnard,...
Comentarii