Convorbire cu Vlad T. Popescu, director Nemira Media
De unde si pâna unde ideea ca Editura Nemira sa se implice în productia de jocuri pentru calculator? Activitatea editoriala are în fiecare an câteva momente moarte, februarie si august, luni în care tot redactorul sta în fata calculatorului si picoteste sau se joaca.
Convorbire cu Vlad T. Popescu, director Nemira Media
De unde si pâna unde ideea ca Editura Nemira sa se implice în productia de jocuri pentru calculator? Activitatea editoriala are în fiecare an câteva momente moarte, februarie si august, luni în care tot redactorul sta în fata calculatorului si picoteste sau se joaca. Ideea a fost simpla, prea simpla, ne-am gândit ca productia de jocuri este o activitate placuta, distractiva, stai toata ziua si te joci, ba chiar îti vin si bani pe chestia asta. Asa am cazut în capcana. Azi, la doi ani de la momentul amintit, stiu ca ne-am înhamat destul de naivi la un efort urias, iar una din firmele Grupului, Nemira Media, a fost dedicata productiei de jocuri si de software în general. Si redactorii de carte s-au apucat sa dezvolte software? Asta nu pot sa cred!
Cei pâna la o anumita vârsta s-au zbatut sa fie transferati în interes de serviciu, iar ceilalti sufera ca au fost abandonati. Cert este ca avem nevoie de multi oameni, toti cât mai buni în domeniul lor. De la idee, care poate fi scrisa si pe un petic de hârtie, ba chiar si vânduta în starea asta atunci când esti deja un nume, scenaristii dezvolta un sinopsis, apoi scenariul ca atare si scriu toate textele necesare pentru generice, help-uri etc. Dupa ce le-am bagat pe gât câteva zile de stat în fata monitorului, tinerii scriitori din generatia Nemira au acceptat provocarea de a scrie cele o suta de pagini de text suta la suta postmodernist, în care sunt adunate descrieri, dialoguri, sugestii pentru programatori si graficieni, pentru editorii nivelelor jocului. A urmat proiectarea soft: motorul jocului, care gestioneaza lumea virtuala în care se desfasoara actiunea, el în sine este o valoare, un motor 3D performant putând fi vândut pe piata cu sume de la 7000 la 250000 de lire sterline, si programul de inteligenta artificiala, zeul care da viata personajelor pe care le înfrunti, inamicul celui care joaca împotriva calculatorului. Dezvoltarea se face în C++ si cred ca-l avem în echipa pe unul dintre cei mai buni analisti programatori din România. Cât ar parea de ciudat, în aceasta etapa jocul deja exista, dar nimeni nu-l poate juca. Aici începe munca graficienilor, a compozitorului, care în functie de scenariu si sub conducerea "regizorului" îmbraca programul cu imagini si sunete. Cât de mare este investitia în acest proiect si ce sanse sunt ca ea sa fie recuperata? Investitia este relativ mare, mai ales ca am optat pentru dezvoltarea unui motor propriu, dar speram sa o recuperam, ba chiar sa avem si un beneficiu. Comercializarea jocului în stadiu finit, sau într-o etapa oarecare, cât mai convingatoare, a dezvoltarii lui se poate face cu ocazia Târgului de la Londra, o manifestare specializata a industriei de acest gen, loc în care au avut succes si s-au lansat si alte firme din Est. Pentru cei aflati la început de drum cel mai bine este sa-si vânda proiectul unei firme mari, care sa asigure o lansare si o promovare pe scara mondiala. O alta varianta este contactul cu o firma mai mica, dar cu nume pe piata, care sa intermedieze acest contract, cazul nostru, jocurile fiind deja avizate de partenerul nostru canadian care îsi va asuma promovarea în fata marilor producatori. Jocul sau jocurile? Avem cinci proiecte la care lucram, doua fiind într-un stadiu mai avansat, celelalte trei în etapa finalizarii scenariului. Pentru primele doua anul 1999 va fi hotarâtor.
Specia care se reconstituie în natura
Crocodilii siamezi si-au facut reaparitia în apele unei regiuni izolate din Cambodgia...
Comentarii