In Oceanul Pacific, la nord-vest de Hawaii se afla o imensa aglomerare de deseuri din material plastic, intinsa pe o suprafata de mii de kilometri patrati, ce reprezinta, de ani de zile, o sursa de ingrijorare pentru ecologisti si o dovada a modului deplorabil in care omul modern intelege sa trateze mediul inconjurator. Pana acum s-au propus tot felul de solutii pentru eliminarea acestei „pete a rusinii” de pe obrazul planetei, dar nici una nu a fost implementata. O noua propunere vine din partea lui David de Rotschild, mostenitorul faimoasei familii de bancheri din Marea Britanie, care intentioneaza sa transforme deseurile intr-o insula din plastic reciclat.
Tanarul Rotschild va vizita acest „monument” inedit al consumerismului la bordul unei nave construite din deseuri reciclabile, numite Plastiki. El se afla deja in discutii avansate cu un grup de arhitecti olandezi care l-au asigurat ca proiectul „insulei de plastic” este cat se poate de fiabil. Rotschild intentioneaza astfel sa constientizeze opinia publica mondiala fata de risipa uriasa facuta la ora actuala si sa ghideze oamenii spre modalitati mai constructive de a folosi plasticul reciclat.
O idee perfect realizabila
„Nu ne-am propus sa aratam cu degetul asupra cuiva anume, pentru ca vinovatia este colectiva, ea apartine atat celor ce risipesc cat si celor ce nu-i impiedica pe altii sa risipeasca si sa arunce. Ne-am propus sa transformam mentalitatile, sa-i facem pe oameni sa inteleaga ca procedeaza gresit si ca planeta nu va rabda la nesfarsit acest tratament”, explica Rotschild. Programul ONU de Protectie a Mediului estimeaza ca in aceasta zona din Pacific, pe fiecare kilometru patrat exista cel putin 40.000 de peturi de plastic, formand un vartej de deseuri cu o suprafata de cinci ori mai mare decat a Romaniei. Fabricarea recipientelor din plastic costa pe an mai mult decat prelucrarea a 1,6 miliarde de barili de petrol. In fiecare an se produc 500 miliarde de asemenea recipiente, care se descompun in circa 1000 de ani. Ele ocupa spatii imense, umplu strazile si parcurile, polueaza raurile, lacurile si oceanele.
Din pacate, crede cercetatorul marin Charles Moore de la Algalita Marina Research Foundation, California, nu exista nici o solutie practica pentru aceasta problema. El studiaza de mai bine de zece ani masiva aglomerare din Pacific si crede ca dimensiunile acesteia fac imposibila indepartarea ei. Deseurile s-au adunat in ani de zile in aceasta zona izolata, numita „girueta Pacificului de Nord”, pentru ca pe aici trece ruta cea mai des strabatuta de vapoare. Obiectele, de la sticle de plastic, brichete, recipiente de mari dimensiuni, sunt atrase de curenti submarini, intr-un vartej de mari dimensiuni.
Proiectul lui Rotschild vizeaza realizarea unei insule plutitoare, locuibile, in Pacific, din gramezile de plastic care plutesc in deriva. Se studiaza posibilitatea reciclarii plasticului pe loc si turnarea sa in tuburi flotante cu o suprafata de cateva zeci de metri patrati, ce vor fi legate intre ele si acoperite ulterior cu un strat de nisip sau pamant. Poate parea o idee nebuneasca dar tanarul ecologist miliardar o gaseste perfect realizabila. „Vom face in asa fel incat insula plutitoare sa nu se deosebeasca absolut deloc de alte constructii similare, realizate pana acum in lume. Costurile vor fi mari, fara indoiala, dar vrem sa dovedim ca este posibil asa ceva. Ideea de a transforma gunoaiele in ceva util este provocatoare si ea ii va face pe multi sa inteleaga rolul si importanta practica a ecologiei”, spune Rotschild.
GABRIEL TUDOR
Comentarii