• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Inteligenta artificiala, Calul Troian al erei digitale

Inteligenta artificiala, Calul Troian al erei digitale

13 februarie 2019
in Stiinta
A A

Termenul de RevoluTie industrialA a fost popularizat pentru prima oara de economistul englez Arnold Toynbee (1852-1883) pentru a descrie dezvoltarea economica a Marii Britanii intre 1760 si 1840. Nici prima revolutie industriala nu a fost scutita de reprosuri, dincolo de pasul urias pe care l-a reprezentat: in primul rand un impact negativ asupra mediului. Cresterea populatiei si a conditiilor de trai au dus la saracirea resurselor naturale. Folosirea chimicalelor si a combustibilului fosil in fabrici a dus la cresterea exponentiala a poluarii aerului si a apei.

 A Doua Revolutie a demarat in 1870, o data cu folosirea electricitatii in productia de masa, iar A Treia Revolutie Industriala a folosit electronica si tehnologia informatiei pentru a automatiza productia, din 1969 si pana azi.

 A Patra Revolutie Industriala, prescurtata de unii analisti Industria 4.0, este o revolutie a retelelor, platformelor si tehnologiei digitale.

 Potrivit profesorului universitar Klaus Schwab, fondatorul si directorul executiv al Forumului Economic Mondial, acest fenomen „estompeaza limitele dintre sferele fizica, digitala si biologica”.

 Asa cum au existat reprosuri fata de Prima Revolutie Industriala, si in cazul „Industria 4.0” se nasc rezerve, fiind amintite, pe langa reusite, si riscurile pentru societatea umana. Mai ales ca in noua Industrie un rol esential si revolutionar il are Inteligenta Artificiala (IA).

 Astfel, la capitolul „reusite” se vorbeste despre  faptul ca „viitorul le apartine oamenilor care, cu ajutorul inteligentei artificiale vor ajunge sa rezolve toate enigmele Terrei si ale Universului, in acest fel omul asigurandu-si chiar nemurirea”.

 La capitolul „riscuri” se afla cei care „avertizeaza cu privire la pericolul «trezirii» unei superconstiinte artificiale care ar putea ajunge sa fie animata de propriile scopuri, iar proliferarea speciei umane ar putea sa nu fie unul dintre aceste scopuri”.

Ce este inteligenta artificiala?

 Informaticianul american John McCarthy definea in 1955 inteligenta artificiala ca fiind „o masina care se comporta intr-un mod care ar putea fi considerat inteligent, daca ar fi vorba de un om”. Numai ca azi vedem ca putem vorbi de aparate sau dispozitive create de om, programate de om si ating unele obiective fixate de om. HAL9000, supercomputerul din filmul 2001: Odiseea spatiala imaginat de Arthur C, Clarke, era o astfel de „masinarie”.

 Pana la un computer neuronal, nerealizat deocamdata, avem azi secretare digitale (SIRI)  si masini autonome, care se conduc singure, precum si o multime de alte aplicatii care imbina lumea digitala cu cea fizica, de la  robotii industriali care au capacitatea de a-si perfectiona modul in care indeplinesc unele sarcini, pana la algoritmii Google, sau ai altor motoare de cautare pe internet si pana la sistemele „care controleaza automat incalzirea, aerisirea sau luminozitatea unei cladiri de birouri, in scopul optimizarii consumului si scaderii amprentei sale de carbon”.

 Intr-un studiu transmis de Agerpres se mai vorbeste si despre inteligenta artificiala cunoscuta drept IA slab care este conceputa „pentru a putea realiza o sarcina simpla (de exemplu, doar sa realizeze recunoasteri faciale, sau sa caute rezultate pe internet relevante pentru anumiti termeni introdusi in motorul de cautare sau sa conduca un autoturism)”.

 Pentru viitor, dorinta cercetatorilor din domeniul informaticii este insa de a obtine asa-numitul IA tare. „Daca IA-ul slab este conceput sa depaseasca performantele umane in sarcini specifice, cum ar fi la jocul de sah sau Go sau in rezolvarea unor ecuatii, IA-ul tare, dotat cu capacitatea de auto-invatare, ar urma sa depaseasca omul in orice sarcina cognitiva”.

De unde apar riscurile?

 Dar daca sperantele sunt atat de mari si beneficiile atat de complexe, de unde apare riscul atunci cand vorbim de IA fie ea slaba sau tare? In aceasta faza a cercetarilor, „obiectivul de a mentine un impact benefic al IA asupra societatii motiveaza cercetarea in mai multe domenii, de la economie si drept pana la subiecte tehnice asa cum sunt verificarea, validarea, securitatea si controlul”. Micile „accidente”, atunci cand e vorba despre virusarea laptopului, pot fi trecute cu vederea, dimensiunea riscurilor capata o cu totul alta magnitudine in momentul in care apare o problema cu sistemul IA care-ti conduce automobilul, avionul in care te afli, sau stimulatorul cardiac, sau chiar aparatele casnice interconectate. Ca sa nu mai vorbim despre posibilitatea aparitiei unei curse a inarmarii cu armament de distrugere in masa, total autonom.

 Pe termen lung, problemele devin si mai acute, mai ales in cazul „realizarii asa-numitei IA tare, cand aceasta va deveni mai puternica decat inteligenta oamenilor la orice sarcina cognitiva”.

 Chiar din 1965, matematicianul britanic I.J. Good atragea atentia ca „o IA tare s-ar putea rescrie singur, imbunatatind, extrapoland sau pur si simplu renuntand la anumite atribute ce i-au fost fixate de programatorii umani initiali. Un astfel de IA ar avea o dezvoltare exponentiala care ar lasa foarte rapid inteligenta umana cu mult in urma – iar aici este vorba despre diferente de ordin calitativ si cantitativ enorme, similare celor existente intre inteligenta umana si caini, spre exemplu”. Cu alte cuvinte, IA ar scapa de sub controlul Inteligentei naturale.

 E drept, spunea cercetatorul, „dezvoltarea unor noi tehnologii revolutionare, asa cum este o superinteligenta artificiala, ne poate ajuta sa eradicam razboiul, boala, saracia, chiar mortalitatea, si astfel obtinerea unei IA tari ar putea fi cel mai important eveniment din istoria omenirii, semnaland o schimbare de paradigma completa fata de trecut”.

 Dar, sunt de parere alti experti, „o astfel de noua revolutie tehnologica ar putea fi si ultima pentru specia umana, daca nu vom reusi sa ne asiguram ca obiectivele urmate de IA nu vor fi intotdeauna aceleasi cu obiectivele omenirii. Cumva va trebui sa ne asiguram de acest lucru inainte ca IA tare sa devina o superinteligenta”.

 In aceasta dilema se zbate lumea stiintifica: va exista cu adevarat, vreodata, o IA tare sau daca va aparea va fi ea, in mod garantat, benefica sau, dimpotriva, va insemna, cu certitudine, sfarsitul omenirii? In fond, metafora calului troian e valabila si azi: o manevra ingenioasa, revolutionara, s-a dovedit capabila sa aduca moarte. La fel ca bomba atomica de la Hiroshima. In justificarea mortii, se aduc intotdeauna motivatii pozitive.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Erich Hartmann, adevaratul “Top Gun”

Urmatorul Articol

Tema: “FLUTURI”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Spectacolul cunoasterii

Misterul Marelui Tumul de la Vergina

19 mai 2025

În 1977, arheologii au facut o descoperire uimitoare în timp ce efectuau...

Spectacolul cunoasterii

Lupul preistoric, readus la viata?

12 mai 2025

Oamenii de stiinta de la compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cu sediul...

Urmatorul Articol

Tema: “FLUTURI”

21 februarie 1965 - Asasinarea lui Malcolm X

Horoscopul saptamanii: 25 februarie - 3 martie 2019

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.