• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Eforturi pentru a intelege un lucru deloc simplu

Eforturi pentru a intelege un lucru deloc simplu

25 iulie 2012
in Stiinta
A A

Un creier complex au nu doar primatele, dimpotriva, un comportament inteligent, o inteligenta similara au si delfinii, cainii, elefantii sau pisicile. Creierul este cel mai fabulos si mai complicat organ al fiintelor vii, evident, in varful ierarhiei situandu-se cel uman. Cercetatorii incearca acum sa descifreze insa si misterul si complexitatea inteligentei asa cum se manifesta ea nu doar in lumea primatelor, ci si in lumea altor mamifere. Intr-un articol transmis de Associated Press, se arata ca, in cazul delfinilor, de pilda, conexiunile neuronale din creierul acestora se realizeaza intr-un mod fundamental diferit fata de cele din creierul primatelor, in special in regiunea neocortexului, centrul unor functii inalte, asa cum ar fi intelegerea si gandirea constienta. Este concluzia la care a ajuns un grup de ceretatori de la Emory University.

Seamana delfinii cu primatele?

 La modul empiric, oricine poate observa ca in unele aspecte, delfinii sunt la fel de inteligenti ca alte mamifere terestre, unele teorii sustinand ca sunt la fel de inteligenti ca si omul. Sunt cumva si inruditi cu omul? Delfinii sunt niste rude atat de indepartate ale oamenilor incat trebuie sa ne intoarcem inapoi in timp cu 95 de milioane de ani pana la identificarea unui stramos „cat de cat” comun. Insa atunci cand vine vorba de inteligenta, comportament social si comunicare (in absenta limbajului specific omului), unii cercetatori sustin ca delfinii sunt la fel de apropiati de oameni ca si maimutele antropoide. Sau poate chiar mai apropiati. „Delfinii inteleg concepte abstracte, precum cel de zero. Ei pot face orice poate face si un cimpanzeu sau bonobo” (cimpanzeu pitic) sustine Lori Marino, specialista in neurologie de la Emory University si experta in comportamentul delfinilor. „Delfinii sunt extraordinar de diferiti fata de noi si totodata extraordinar de asemanatori”, mai adauga ea.

 Asta vrea sa insemne ca in materie de comportament si inteligenta ne putem asemana cu delfinii, chiar daca suntem complet diferiti. In ultimii ani, cercetatorii specializati in comportamentul animalelor au ajuns chiar la concluzia ca inteligenta acestora nu are nicio legatura cu apropierea lor anatomica fata de oameni. Nu trebuie sa faci parte din clasa primatelor pentru a fi dotat cu inteligenta. Creierul delfinilor nu seamana deloc cu creierul oamenilor, precizeaza Marino. Insa, mai adauga ea, „cu cat afli mai multe despre delfini, cu atat iti dai seama ca au intr-adevar capacitatea de a rationa si caracteristicile cognitive pe care le atribuim unei persoane”.

 Delfinii se recunosc in oglinda si au simtul identitatii sociale. Ei stiu cine sunt, atat individual cat si ca apartenenta la un grup sau familie. Mai mult decat atat, ei au niste posibilitati cognitive atat de asemanatoare cu ale oamenilor incat ei pot nu doar interactiona ca oameni, dar inteleg chiar ideea de sanatate si de boala, au sentimente fata de alti delfini, si comunica atat de rapid unii cu altii incat parca ar fi interconectati, mai explica Marino.

Geniul cainilor, dar si al elefantilor

 Nu doar delfinii se comporta asemanator cu omul, iar inteligenta unor mamifere este deseori surprinzatoare. Inteligenta animala „nu este un lucru liniar”, sustine cercetatorul Brian Hare, de la Duke University, care studiaza inteligenta la bonobo si la caini. „Trebuie sa ne gandim la inteligenta ca la o trusa de scule. Unele animale au un ciocan extraordinar, in timp ce altele au o surubelnita uluitoare”, mai adauga el. Pentru caini, de exemplu, principala unealta a inteligentei lor este observatia obsesiva a oamenilor si abilitatea de a intelege comunicarea umana. Spre exemplu, cainii urmaresc semnalizarea facuta de om atat de bine, incat inteleg daca este facuta cu mana sau cu piciorul, capacitate pe care, spre exemplu, cimpanzeii nu o au, conform lui Hare, autorul unei carti intitulate „The Genius of Dogs” (Geniul cainilor).

 Apoi mai sunt si elefantii. Acestia sunt capabili de empatie unii cu altii, se ajuta si colaboreaza pentru rezolvarea diferitelor sarcini. Intr-un joc clasic de cooperare, in care animalele primesc de mancare doar daca trag de capetele opuse ale unei franghii, elefantii au invatat sa faca acest lucru mult mai rapid decat cimpanzeii, conform cercetatorului Josh Plotnik de la Fundatia Golden Triangle Asian Elephant din Thailanda. Elefantii se descurca mai bine decat maimutele in situatii care necesita empatie, cum ar fi salvarea unui seaman aflat in pericol, mai sustine Plotnik. In mediul lor natural au fost consemnate situatii in care mai multi elefanti au colaborat pentru ajutarea unui seaman care a cazut intr-o groapa din care nu mai putea sa iasa.

 Sunt studii aprofundate care incearca sa inteleaga nu unde ne deosebim in materie de inteligenta de alte mamifere, ci mai ales, acolo unde ne asemanam. Pentru ca doar asa vom putea intelege daca nu cumva avem creierul unui stramos comun tuturor mamiferelor, fie ele terestre sau marine.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Soarta spionilor tradatori

Urmatorul Articol

Tema: „NUFARUL”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Urmatorul Articol

Tema: „NUFARUL”

2 august 1868 - S-a nascut Constantin I, regele Greciei

Horoscopul saptamanii: 6-12 august 2012

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.