Aceasta bacterie ucigasa se transmite pe calea aerului, prolifereaza in instalatii sanitare, in cele de aclimatizare neintretinute, in tevile cu depuneri de tartru, in bazinele de incalzire a apei din casele de vacanta, in helestee si chiar in ape curgatoare. Putem fi usor infectati inhaland vapori de apa contaminati. Consecinta: febra, frisoane, tuse, probleme gastro-intestinale. In cazuri grave, procentul de mortalitate ajunge la 11-12%.
Glycyphagus Domesticus
Un minuscul monstru paros din familia acaridae, care infesteaza deseori cerealele, faina, fructele deshidratate… Prelucrarea manuala a fainii contaminate, in brutarii, patiserii, gospodarii, provoaca pete rosii pe maini si mancarimi. Bacteria e prezenta si in bucatariile umede, insuficient ventilate, care prezinta mucegaiuri pe pereti, sau in mochete si canapele.
Aspergillus niger
Aceasta ciuperca cu o superba inflorescenta, se regaseste in pamant, praf, resturi vegetale, alimente, amidon si pe pereti, in conditii de umiditate. In contact cu noi, se refugiaza uneori in urechi, in timpul verii. Provoaca mancarimi, otita si in unele cazuri perforeaza timpanul.
Malassezia furfur
Se prezinta sub forma unor lanturi de drojdie si se instaleaza cu predilectie pe pielea noastra, in 90% din cazuri, mai ales in conditii de umiditate. Transpiratia creeaza conditii ideale pentru a prolifera. Unul dintre pericole il prezinta aparitia micozei benigne recidivante.
Acesti viermi liliputani sunt in realitate acarieni (adultii ajung la 0,3-0,4 mm) care paraziteaza pe pielea noastra fara sa ne provoace neplaceri ci, dimpotriva. Devoreaza pielea moarta si grasimile produse de glandele sebacee, mai ales in zonele acoperite cu par. Rareori provoaca usoare dermatite.
Penicillium roqueforti
Fara acest mucegai, savuroasele branzeturi Roquefort, Bleu d’Auvergne, Gorgonzola si multe altele, n-ar exista. Mucegaiul care se hraneste cu acid lactic confera branzeturilor (selectionate) o textura aparte si arome incomparabile.
Dermatophagoides pteronyssinus si Cheyletus eruditus
Sunt binecunoscutii acarieni, companionii nostri zilnici, imprastiati peste tot in locuinta, responsabili de aparitia astmului, rinitei, conjunctivitei (datorita dejectiilor alergene). Cele doua tipuri de acarieni nu se afla intr-o relatie cordiala, dimpotriva: Cheyletus eruditus, desi e departe de a avea o infatisare atat de fioroasa ca prada sa, e de doua ori mai vanjos si mai rapace.
Microsporum canis
Sporii acestei ciuperci, se afla mereu alaturi de noi. Se inmulteste considerabil mai ales in apartamentele in care exista o pisica sau un caine, invadand perii lasati de aceste animale care le ofera conditii excelente de inmultire. Nu e periculoasa pentru om, dar in cazul copiilor de 3-10 ani poate crea mici probleme dermatologice.
Salmonella enterica
Aceasta bacterie patrunde mai ales in sistemul digestiv al animalelor, parazitand in intestinele acestora. Pot infesta carnea, ouale, laptele si mediul in care animalele sunt prelucrate. Carnea tocata e foarte vulnerabila daca intra in contact cu mainile nespalate dupa transare, prelucrare.
DORIN MARAN
Comentarii