• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cat de greu digera oamenii frica?

Cat de greu digera oamenii frica?

1 noiembrie 2012
in Stiinta
A A

Ideea sfarsitului lumii a infricosat constiintele cam de ceva mai mult de o mie de ani. In anul 999, papa Silvestru al II-lea pomenea despre asa ceva in fata unor cetateni ingroziti. Cum nu s-a intamplat, subiectul a iesit din atentia generala. Pentru a aparea 1000 de ani mai tarziu. Mai intai cu ocazia anului 2000 si apoi, pentru ca frica este o industrie prospera, in acest an. Asadar teama de sfarsitul lumii, care nu exista in civilizatiile antice precrestine, a fost introdusa initial de Biserica, preluata apoi politic, pentru ca, in fine, sa fie cel mai folosit vector al mass-media. Azi oamenii nu se gandesc la sfarsitul lumii, in schimb, prin mass-media, li se induce teama. Mai ales ca arsenalul de imagini si supozitii este formidabil. Pentru ca teama de un sfarsit, iminent si periodic, al lumii sa poata capata  consistenta, sunt aduse in discutie tot felul de teorii, imagini si supozitii, care mai de care mai nastrusnice.

Minciunile pleaca de la jumatati de adevar bine controlate. Culmea este ca, in loc ca aceste teorii sa fie spulberate, ele capata credit, si asta de sute de ani. S-au avansat atatea date exacte ale sfarsitului lumii incat, in mod normal, ideea ar fi trebuit sa se descalifice definitiv. Dar lucrurile au stat mereu invers. Sfarsitul lumii, impreuna cu profetii ei, este tot mai prizat de o societate globala controlata de media. Ultima profetie, este cea legata de 21.12.2012. Cum am mai scris acum cateva luni despre acest subiect, nu revenim. Aducem in discutie doar cateva scenarii care sunt puse pe tapet pentru ca sfarsitul lumii, anuntat pe 21 decembrie, sa capete consistenta.

Teoria Super-Vulcanului Yellowstone care va distruge Planeta pe 21 decembrie 2012 este foarte grea pentru ca aduce in sprijinul ei faptul ca niste mega eruptii vulcanice au mai avut loc acum 74.000 de ani, cand au ras emisfera nordica, cu tot cu mii de specii de animale si o rasa umana redusa in urma cataclismului la doar 10.000 de oameni. Teoria e plina de ambiguitati pentru ca, mai intai, nu stim cauza exacta a disparitiei miilor de specii de animale si apoi nici numarul exact al oamenilor in acea perioada ca sa stim cat de groaznic a fost cataclismul, in caz ca a existat.

O alta teorie vorbeste despre moartea albinelor si pleaca de la o predictie a lui Einstein. Daca mor albinele, spunea el, moare agricultura in general, nu doar apicultura, pentru ca albinele au un rol important in polenizarea plantelor, deci disparitia brusca a lor poate afecta culturile planetare. O productie slaba duce la foamete, iar foametea la haos. Voila, sfarsitul lumii!

Teoria preluata azi aduce in sprijin o observatie reala: in ultimii 15-20 de ani s-a observat ca din ce in ce mai multe matci parasesc stupul si mor. Asemenea oamenilor, albinele traiesc in colonii si fiecare din ele are un rol in "societate". Matca este cea care conduce, iar atunci cand ea dispare, totul se prabuseste. Asa o fi! Dar de aici, pana la a decreta ca albinele vor muri toate pe 21.12.2012 este cale lunga, cam tot atat de lunga precum intre 5.000 si 1.000.000.000 de oameni care, conform teoriei, ar urma sa dispara!

Mai este si teoria "planetei Nibiru". Un autor de romane cu iz documentar, Zecharia Sitchin, a sustinut in cartile sale ca o planeta, Nibiru, descoperita de sumerieni, s-ar indrepta catre Terra pentru a o distruge. Planeta asta, locuita de o civilizatie avansata, ar orbita in jurul Soarelui la fiecare 3.600 de ani. Clarvazatorii au prins din aer ideea si Nancy Lieder, vizitata de extraterestri fiind, a avansat luna mai a anului 2003 pentru sfarsitul lumii cauzat de aceasta planeta care nu exista decat in romane. Mai apoi, observand nerealizarea viziunii, sfarsitul lumii a fost reprogramat pentru luna decembrie a acestui an, combinand profetia sa si cu cea vehiculata de mass-media in legatura cu celebrul de acum calendar mayas. Doua dintr-un foc! Chiar daca am lua in serios aceasta teorie, nu am putea sa nu observam ca atunci cand s-a indreptat spre Pamant, pe vremea sumerienilor, Terra noastra a trecut cu bine pe langa… sfarsitul lumii!

Asadar, cat de bine digera lumea ideea sfarsitului lumii? Un sondaj arata ca om din sapte, crede ca va muri in apocalipsa de la sfarsitul acestui an sau ca va prinde in timpul vietii urmatorul sfarsit al lumii! In fine, o persoana din zece spune ca profetia sfarsitului lumii ii provoaca anxietate si teama. Oamenii isi asteapta frica, teama, ca pe o prajitura, dorind sa afle doar care va fi urmatoarea teorie pentru viitorul sfarsit al lumii. O idee atat de convenabila nu poate sa moara o data cu infirmarea ei, pentru ca fara teama lumea s-ar scufunda in haos. Culmea e ca supozitiile cu aer doctoral vin uneori din partea unor cercetatori care de dragul publicitatii transforma o stiinta exacta intr-un spectacol de imaginatie, valabil cu precadere in arta.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Vulpea desertului pariaza cu moartea

Urmatorul Articol

Tema: „ION LUCA CARAGIALE”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Plasticul, transformat în paracetamol

14 iulie 2025

O echipa de cercetatori din Marea Britanie a realizat o descoperire remarcabila:...

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Urmatorul Articol

Tema: "ION LUCA CARAGIALE"

8 noiembrie 1936 - Trupele lui Franco incep asaltul Madridului

Horoscopul saptamanii: 12-18 noiembrie 2012

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.