Desi nu se stie ce sunt cu adevarat, o specie de maimute de pe o insula din Panama se pare ca o iau pe urmele oamenilor si au intrat in Epoca de piatra. De mai mulTi ani, un grup de oameni de stiinta de la Institutul Smithsonian de cercetari tropicale din Panama observase ca unele maimute de pe insula Jicaron din largul coastelor statului Panama sunt intr-un stadiu avansat de evolutie, comportandu-se ca si cum ar fi intrat in Epoca Pietrei, ceva similar cu dezvoltarea omului de acum doua milioane de ani. Observatia fusese facuta de un botanist al grupului care sesizase faptul ca maimutele de pe insula foloseau unelte de piatra, numai ca nefiind subiectul cercetarii sale, amanuntul nu a atras atentia, acesta continuand sa studieze flora sitului.
O data reintors din misiune, el a adus la cunostinta altor cercetatori observatiile sale numai ca o reintoarcere pe insula Jicaron, in largul coastei Panama, parte a Parcului National Coiba, necesita noi fonduri, vreme buna, dar si de oameni de stiinta in forma, capabili de a inota, a se catara si a dormi in corturi suficient de multa vreme, si asta intr-un mediu ostil, cu un teren stancos si padure tropicala densa, dupa cum nota publicatia The Washington Post.
Acestea au fost motivele pentru care incercarea de a studia acel grup de maimute capucin a ramas fara rezultate.
Povestea, una interesanta, despre maimutele capucin intrate in Epoca de piatra, a riscat multa vreme sa ramana doar o poveste si atata tot. Asta pana cand, in cele din urma, a fost organizata o noua expeditie in zona insulei Jicaron, condusa de Brendan Barrett, de la Institutul Max Planck pentru Ornitologie din Germania. Cateva luni mai tarziu Barrett a produs si un studiu interesant legat de maimutele capucin.
„Am ramas pur si simplu fara cuvinte”, explica autorul studiului. Oamenii de stiinta s-au trezit transportati in trecutul planetei, cu peste 2 milioane de ani, in vremea cind stramosii nostri incercau sa foloseasca primele unelte de piatra.
Primatele observate, unele din specia Cebus capucinus, sunt intalnite in toate junglele din America Centrala. De marimea unor pisici de casa, cu cozi lungi si ochi expresivi, acestea traiesc in grupuri de circa 20 de indivizi si au un comportament destul de complex: de la faptul ca se freaca pe corp cu plante, aparent in scop medicinal, pana la faptul ca se apara de serpi folosind bete. Mai mult, pare ca se joaca, schimband intre ele bete si pietre sau testandu-si una alteia increderea infigand degetele in ochii si narile celor din grup.
Grupul de cercetatori a ajuns, dupa un an de observatii directe, la concluzia ca o parte dintre maimutele acestei specii prezente pe insula, cele dintr-un anumit grup, stapanesc arta folosirii uneltelor din piatra. Ele se ridica pe membrele din spate si folosesc uneori unelte, lungi cam de jumatate din trupul lor, pentru a sparge cochilii sau nuci. Imaginile amintesc de zorii umanitatii, cand omul a invatat sa foloseasca oasele ca unelte, dupa cum sugereaza Stanley Kubrick in filmul din 1968, 2001: Odiseea spatiala.
Studiul pomeneste si faptul ca maimutele capucin folosesc astfel de unelte aproape zilnic, iar uneori, cand gasesc o unealta buna, o pun la pastrare. O observatie interesanta: doar masculii folosesc uneltele, chiar cand femelele sunt in imediata vecinatate, ele fiind preocupate de gasirea surselor de hrana, asemenea comportamentului hominizilor din Epoca de piatra. Dar cel mai curios lucru, reiesit in urma observatiilor este faptul ca „doar un grup de primate, actionand intr-o zona de circa 1,6 kilometri patrati, se folosea de astfel de unelte, restul de pe insula, nu”.
Mai mult decat atat, pe restul insulelor din arhipelag, primatele nu sunt interesate sa foloseasca astfel de unelte, nici macar atunci cand ele erau plasate la indemana de catre cercetatori. Deocamdata, desi observatiile sunt interesante, ele nu ofera explicatii convingatoare.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii