O descoperire de senzatie: mirosurile placute, inspirate pe timpul noptii, imbunatatesc considerabil memoria la varsta a treia.
„Mireasma amintirilor” si „sindromul madlenei”, descrise de Marcel Proust in romanele sale nu sunt simple figuri de stil, menite sa infrumuseteze stilul beletristic al scriitorilor, ci realitati demonstrabile stiintific.
Un recent studiu a demonstrat ca parfumurile care ne amintesc de momente frumoase din vietile noastre au capacitatea de a stimula puternic memoria, in special la varste inaintate, si de a stopa astfel instalarea dementei senile si a altor afectiuni specifice.
Ineditul proiect, pus la punct de specialisti in neurostiinte de la Universitatea California, Irvine, a pornit de la o intrebare banala: ce se intampla cu un creier uman daca posesorul lui inspira, noapte de noapte, un parfum placut, care-i aminteste de lucruri frumoase din viata?
Savantii au investigat timp de sase luni felul cum se comporta un grup de voluntari in aceasta postura si au ajuns la concluzia ca absolut toti membrii grupului au prezentat la final o crestere cu 226% a capacitatii cognitive in comparatie cu grupul de control. Cercetatorii spun ca aceasta descoperire transforma legatura cunoscuta de mult timp dintre miros si memorie intr-o tehnica usoara si neinvaziva de intarire a memoriei si, eventual, de descurajare a dementei.
Studiul, sustinut de compania Procter&Gamble si realizat prin intermediul UCI Center for the Neurobiology of Learning & Memory, a fost publicat recent in revista Frontiers in Neuroscience. La el au participat 18 barbati si femei cu varste cuprinse intre 60 si 85 de ani, fara tulburari de memorie.
Fiecare din participanti a primit un dispenser de parfum (odorizant) si sapte fiole, continand cate un ulei natural cu o anumita aroma – in functie de preferintele lor, unii optand pentru miresme de trandafiri, altii pentru miresme de flori de camp, vanilie si alte mirosuri favorite, care le aminteau lucruri placute din existenta lor. Voluntarii au primit fiole parfumate cu concentratie maxima, in timp ce alti participanti la studiu, aflati intr-un grup de control, au primit fiole cu cantitati mult mai mici de uleiuri parfumate. Participantii au pus o fiola diferita in odorizantul lor in fiecare seara inainte de a merge la culcare, iar acesta s-a activat timp de doua ore in timp ce subiectii dormeau.
S-a observat ca persoanele din grupul de studiu au prezentat o crestere a performantelor cognitive in comparatie cu grupul de control, crestere masurata printr-un test de lista de cuvinte utilizat in mod obisnuit pentru a evalua memoria. Totodata, imagistica medicala a relevat o mai buna integritate a traseului cerebral numit fascicul uncinat stang. Acest traseu, care leaga lobul temporal medial de cortexul prefrontal decizional, devine mai putin robust odata cu inaintarea in varsta. Participantii au raportat, de asemenea, un somn mai profund.
Oamenii de stiinta stiu ca pierderea capacitatii olfactive sau a abilitatii de a mirosi poate prezice dezvoltarea a aproape 70 de boli neurologice si psihiatrice. Printre acestea se numara Alzheimer si alte demente, Parkinson si schizofrenia. In ultimii doi ani au aparut dovezi privind o legatura intre pierderea mirosului din cauza COVID si scaderea cognitiva care rezulta de aici.
Cercetatorii au descoperit anterior ca expunerea persoanelor cu dementa moderata pana la 40 de mirosuri diferite de doua ori pe zi, pe o perioada de timp, le-a stimulat memoria si abilitatile lingvistice, le-a atenuat depresia si le-a imbunatatit capacitatile olfactive. Echipa UCI a decis sa incerce sa transforme aceste cunostinte intr-un instrument usor si neinvaziv de combatere a dementei.
„Realitatea este ca, dupa varsta de 60 de ani, simtul olfactiv si cognitia incep sa scada masiv”, a declarat Michael Leon, profesor de neurobiologie la UCI. „Dar nu este realist sa credem ca persoanele cu deficiente cognitive ar putea deschide, mirosi si inchide 80 de sticle de odorizante zilnic. Acest lucru ar fi dificil chiar si pentru cei care nu sufera de dementa.”
Principala autoare a studiului, Cynthia Woo, a declarat: „Nu este nevoie ca o persoana sa se gandeasca la atatea odorizante diferite. De aceea, am redus numarul de arome la doar sapte, expunand participantii la unul singur de fiecare data, in functie de preferintele lor, in locul multiplelor arome folosite simultan in proiectele de cercetare anterioare. Permitand subiectilor sa experimenteze mirosurile in timp ce dormeau, am eliminat necesitatea de a-si rezerva timp special pentru acest lucru in timpul orelor de veghe in fiecare zi.”
Cercetatorii afirma ca rezultatele studiului lor confirma legatura dintre miros si memorie. „Simtul olfactiv are privilegiul special de a fi conectat direct la circuitele de memorie ale creierului – a declarat Michael Yassa, profesor la Neurobiology of Learning & Memory. Toate celelalte simturi sunt dirijate mai intai prin talamus. Toata lumea a experimentat cat de puternice sunt aromele in evocarea amintirilor, de foarte mult timp. Cu toate acestea, spre deosebire de modificarile vederii pe care le tratam cu ochelari si de protezele auditive pentru deficientele de auz, pana acum nu s-a intervenit in cazurile de pierdere a mirosului.”
Echipa de cercetatori americani isi propune sa studieze in continuare impactul tehnologiei asupra persoanelor cu pierderi cognitive diagnosticate. Cercetatorii spera ca aceasta descoperire sa conduca la mai multe investigatii privind terapiile olfactive pentru imbunatatirea memoriei.
Un produs bazat pe studiul lor si conceput pentru ca oamenii sa il foloseasca acasa este asteptat sa apara pe piata in aceasta toamna.
GABRIEL TUDOR
Comentarii