In ciuda faptului ca multe dintre miturile stiintifice au fost demistificate, ele continua sa fie prezente in constiinta populara. Iata o scurta lista a unora dintre ele preluate de pe site-ul Listverse.
Evolutia aduce imbunatatiri
Teoria evolutionista lansata de Charles Darwin este astazi cea mai raspandita, desi are o multime de carente, chiar de ordin stiintific. Unul dintre aceste mituri spune ca evolutia inseamna saltul de la „inferior”, la „superior”. Imaginea perfecta este cea a maimutei care s-a transformat in om. Numai ca s-a observat ca unele organisme au ramas ne-evoluate de-a lungul unor lungi perioade de timp, cum e cazul ciupercilor, rechinilor, crabilor sau al soarecilor.
Aceste organisme sunt suficient de bine adaptate la mediu pentru a supravietui fara sa si evolueze, sa se „imbunatateasca”. Alti taxoni au evoluat, dar nu de fiecare data spre „superior”. Chiar si cand mediul in care traiau s-a schimbat, ei nu s-au adaptat noilor situatii. Asadar, realitatea este ca adaptarea este legata de mediu, nu de evolutie.
Omul pocneste in vid
Acest mit se refera la faptul ca, inainte de primele zboruri spatiale, omul explodeaza in vidul spatial. Mitul s-a hranit din filmele s.f. care doreau efecte spectaculoase pentru spectatori. In realitate acest lucru nu se produce, omul putand supravietui in spatiul cosmic timp de 15-30 de secunde. Practic, dupa 15 secunde, lipsa de oxigen este cea care cauzeaza pierderea cunostintei si apoi moartea prin asfixiere. Motiv pentru care astronautii poarta un costum special atunci cand ies din modulele spatiale pentru o plimbare cosmica.
Steaua Polara cea stralucitoare
Mitul spune ca Polaris, Steaua Polara, este cea mai stralucitoare stea de pe cerul noptii in emisfera nordica. De fapt, Sirius este cea mai stralucitoare, ea fiind catalogata cu 1,47, in comparatie cu Steaua Polara care este notata cu 1,97 (cu cat numarul este mai mic, inseamna ca steaua este mai stralucitoare).
Polaris are alta importanta, si anume faptul ca pozitia ei pe cer marcheaza Nordul, motiv pentru care este numita si „Steaua Nordului”, un reper dintotdeauna al navigatorilor. E drept ca Polaris este cea mai stralucitoare stea, dar numai din constelatia Ursa Minor (Carul mic) si curiozitatea este ca, spre deosebire de constelatii care se misca pe cerul noptii in timpul rotatiei Pamantului, ea ramane nemiscata.
Regula celor 5 secunde
Un alt mit spune ca un aliment care cade pe podea poate fi mancat in siguranta daca il ridici de pe jos in mai putin de 5 secunde. Ideea este ca daca pe podea sunt germeni, microbi, acestia se lipesc pe aliment si astfel pot imbolnavi persoana care mananca alimentul. In realitate, a ingurgita microbi sau germeni nu e chiar un lucru rau, pentru ca acestia ne ajuta sa ne dezvoltam un sistem imunitar robust. Si pana la urma 5 secunde e tot aia cu 5 minute. Daca alimentul e gustos, orice om va manca ceva bun care a cazut pe podea. Sau nu.
Celulele creierului
Acest mit spune ca celulele creierului nu se regenereaza; daca o celula nervoasa moare, ea nu poate fi inlocuita. O explicatie a persistentei acestui mit este faptul ca asa ne-au spus savantii decenii la rand! De-abia in 1998 cercetatorii de la institutul La Jolla din California au descoperit ca celulele nervoase din creierul persoanelor adulte se pot regenera. Si astfel, contrar savantilor care sustineau opusul, studiul celor din California a descoperit ca centrul memoriei si al invatarii din creier poate crea noi celule care sa preia informatiile celor distruse, dand astfel sperante celor care au suferit un atac cerebral sau celor care sufera de maladia Alzheimer.
Partea intunecata a Lunii
Multa lume crede ca Luna are o parte stralucitoare, cea pe care o vedem noi, si o fata intunecata, cea pe care nu o vedem. De fapt, toate zonele Lunii sunt luminate de Soare in decursul unei zile. Mitul s-a nascut deoarece noi nu vedem decat o fata a Lunii. Si se intampla asta pentru ca Luna se roteste in jurul axei sale cu aceeasi viteza cu care se roteste in jurul Pamantului. Aceasta miscare sincrona face ca ea sa arate Pamantului aceeasi fata.
Fisele de telefon care cad din cer
Mitul raspandit spune ca o fisa de telefon care cade din varful unei cladiri inalte (eventual zgarie-nori) poate ucide un pieton. Asta, din cauza vitezei pe care o capata in timpul caderii libere. Culmea este ca aceasta legenda face parte din cele care pot fi demistificate foarte simplu prin experienta directa. Practic, aerodinamica unei monede (de 25 de bani sau de un penny sau de 25 de centi) nu e suficienta pentru a o face periculoasa pentru pietoni. Experienta a aratat ca un pieton lovit de o astfel de moneda resimte impactul ca pe o intepatura de insecta, dar cu siguranta nu are cum sa fie ucis.
Caldura produsa de frecare
Mitul spune ca un meteorit se incalzeste datorita frecarii atunci cand intra in atmosfera. In realitate, viteza meteoritului comprima aerul din fata obiectului care cauzeaza supraincalzirea acestuia. Practic, presiunea aerului genereaza asemenea caldura incat face ca roca sa straluceasca puternic. Mai este si mitul conform caruia meteoritii sunt fierbinti cand lovesc solul terestru. In realitate ei sunt reci cand cad pe pamant, fiindca de fapt sunt acoperiti cu gheata. Si asta, deoarece ei vin din spatiu, de la -196 grade Celsius, iar temperatura fierbinte care se degaja de la intrare in atmosfera nu este suficienta decat sa arda straturile superficiale ale meteoritului.
Gravitatia din spatiu
E raspandita legenda ca in spatiul cosmic nu exista gravitatie, asta si din cauza filmelor de la Hollywood in care vedem oameni care plutesc in spatiu in costume greoaie si ancorati de navete sau statii orbitale. Realitatea este ca in spatiu exista gravitatie, si inca multa! Cand vedem cosmonautii plutind in spatiu este pentru ca ei orbiteaza in jurul Pamantului. Ei cad spre Pamant, dar forta centrifuga ii indeparteaza de el. Ei practic cad spre Pamant, dar nu aterizeaza! In spatiu, gravitatia este prezenta pretutindeni si permanent. Cand o naveta atinge altitudinea orbitala (aproximativ 360 km), gravitatia se reduce cu doar 10 la suta!
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii