In pragul verii, in lipsa de alte subiecte fierbinti, agentiile se intrec in publicarea a tot felul de sondaje. De la cat de fericiti sunt oamenii pana la care partener domina un cuplu. Recent, la acest sir neintrerupt de sondaje se adauga si unul publicat de Institutul Ipsos Global Public Affairs, preluat de puternica agentie Reuters. Oamenii cred in tot felul de lucruri bizare, fie ca e vorba de extraterestri, fie ca este vorba despre gaurile negre. Unii cred ca cineva poate prevedea cutremurele, altii cred ca sfarsitul lumii e aproape. Institutul amintit a realizat un sondaj global, chestionand 16.262 de cetateni din China, Turcia, Rusia, Mexic, Coreea de Sud, Japonia, SUA, Argentina, Ungaria, Polonia, Suedia, Franta, Spania, Belgia, Canada, Australia, Italia, Africa de Sud, Marea Britanie, Indonezia si Germania, ideea fiind aceea de a afla cata lume crede ca sfarsitul lumii va veni in timpul vietii lor.
Chiar daca in acest sondaj nu e prinsa si parerea romanilor, care este de fiecare data surprinzatoare, analiza datelor a scos la iveala ca doar 15 la suta dintre cei chestionati cred cu tarie acest lucru, un procent chiar si mai mic, de doar 10 la suta, fiind al celor care cred in interpretarea calendarului mayas potrivit careia sfarsitul lumii ar putea veni pe data de 21.12.2012. Dupa cum se stie, calendarul maias se intinde pe durata a 5.125 de ani si se termina pe data de 21 decembrie 2012, ceea ce a starnit numeroase interpretari, unele dintre ele acreditand ideea ca la aceasta data se va produce Apocalipsa. Mai nou se vorbeste si despre o "insula a Apocalipsei", dar despre asta vom reveni cu amanunte.
Calendarul mayas si Apocalipsa
Despre acest subiect, revista "Magazin" a mai scris in urma cu cateva luni. Cu acea ocazie, aminteam faptul ca Centrul de Studii Maya din cadrul Universitatii Nationale Autonome din Mexic (UNAM) prin coordonatoarea sa declara ca nu exista in niciuna din scrierile mayase vreo mentiune privind iminenta vreunei catastrofe universale, iar calendarul civilizatiei maya se incheie ca oricare alt calendar. Inteleptii acestei civilizatii si-au calculat calendarul lor, care se termina pe 21 decembrie 2012, dar niciodata nu au aratat in el ca dupa aceasta perioada ar veni sfarsitul lumii. Aceasta explicatie fundamentata stiintific, venita din partea unui grup de specialisti, care studiaza chiar cultura straveche a tarii lor, se pare ca nu e suficienta pentru credinta nestramutata a unei zecimi din populatia globului, vestea cea buna fiind ca, totusi, 90 la suta dintre cei chestionati nu pun semnul egalitatii intre calendarul mayas si sfarsitul lumii.
Lucrurile stau putin diferit la credinta oamenilor referitoare la faptul ca sfarsitul lumii ar putea veni in timpul vietii lor. Cu alte cuvinte, sfarsitul lumii ar putea sosi cam pana in anul 2100. Aici informatiile multiple si divergente vorbesc tot mai des despre tot felul de evenimente care
s-ar putea intampla pana in 2100. Se vorbeste despre calamitati ingrozitoare, inundatii catastrofale, seceta sau ridicarea nivelului marilor si oceanelor lumii datorita topirii ghetarilor. Mai nou, dimpotriva, ghetarii nu numai ca nu se vor topi din cauza fantezistei incalziri globale, ci se vor consolida in urma unei raciri globale, a unei "mini-glaciatiuni", cauzate de scaderea temperaturilor medii globale. Idee combatuta, ca si cea a incalzirii globale, de specialisti independenti.
Multi oameni cedeaza in fata unei frici induse, lucru recunoscut si de realizatorii sondajului Ipsos. "Indiferent ca sfarsitul ar veni prin voia lui Dumnezeu, in urma unui dezastru natural, a unui eveniment politic sau din orice alt motiv, unul din sapte locuitori ai planetei crede ca sfarsitul lumii se apropie", declara Keren Gottfried, director de cercetare la institutul Ipsos. Pentru a demonstra ca teama de sfarsitul lumii nu este noua sau ca nu a fost descoperita de-abia in tulburele si proaspatul secol al XXI-lea, sa amintim ca inca de pe la sfarsitul anului 999, pe timpul papei Silvestru al II-lea care a trait pana in anul 1003, se vorbea despre sfarsitul lumii, pentru ca apoi sperietoarea sa fie preluata periodic pana in zilele noastre. E drept ca frica nu-i cuprinde pe toti.
Conform datelor sondajului Ipsos, procentul celor care cred ca vor fi martorii Apocalipsei variaza semnificativ in functie de tara din care provin cei intervievati. De pilda, numai 6 la suta dintre francezi, 7 la suta dintre belgieni si 8 la suta dintre englezi cred ca vor asista la sfarsitul lumii in cursul vietii lor, procent care urca la 22 in cazul turcilor si americanilor si este doar putin mai mic in cazul sud-africanilor si argentinienilor. La fel, cei mai numerosi din randul zecimii care crede in interpretarea calendarului mayas, cum ca anul acesta vom asista la sfarsitul lumii, se regasesc in Rusia si Polonia, iar cei care cred cel mai putin in aceasta profetie sunt englezii. Apoi, mai este vorba si despre instructie si educatie.
Sondajul mai arata ca persoanele cu un nivel de educatie mai redus, cele cu venituri modeste si cele cu varsta sub 35 de ani sunt mai inclinate sa creada ca vor vedea Apocalipsa in timpul vietii lor sau in anul 2012, ori se tem de aceasta posibilitate. Cei care au trait mai mult, trecuti prin toate valurile vietii, ajunsi la intelepciunea senectutii se arata indiferenti fata de subiect. Ei stiu ceea ce stia Ecleziastul Vechiului Testament, si anume ca viata e desertaciune.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii