Oameni de stiinta care cocheteaza cu literatura, abandonand criteriile riguroase, bazate pe dovezi palpabile, teorii literaro-stiintifice care sfideaza uneori ridicolul, iata ceva ce n-ar trebui sa preocupe stiinta. Si totusi… Am spus-o in repetate randuri ca mai multe teorii care fac deliciul Enciclopediilor ar trebui revizuite, nu atat pentru ca sunt rodul imaginatiei si al generalitatilor speculative lansate tocmai de cei care ar trebui sa tina la rigurozitate, ci pentru ca nefiind si neputand fi demonstrate, lasa locul altor teorii la fel de speculative, cu darul de a crea confuzie. Acesta e cazul unor teorii-vedeta precum cea a Big Bang-ului, a formei Universului, a Gaurilor Negre, a undelor gravitationale etc. Teorii bazate doar pe presupuneri, dublate de desene pe computer si imediat acceptate de mass-media din main-stream.
La fel si in cazul materiei intunecate despre care am scris in urma cu cateva saptamani. La care se adauga alte „mistere” ale Universului pe care oamenii de stiinta incearca sa le dezlege. Incearca, fara si a reusi, si asta dintr-un motiv simplu in logica lui: misterele Universului nu pot fi cunoscute sau „dezlegate” decat de Creatorul Universului! In rest sunt pareri care n-au legatura cu realitatea, cu realitatea universala. Si cand nu poti „dezlega” nimic, inventezi mistere noi. Unul din acestea, dragi oamenilor de stiinta este Particula X (daca tot ne place sa credem ca exista si o Planeta X). Ce este Particula X?
Fata intunecata a Universului?
Despre ea, fizicienii teoreticieni (cei care se ocupa cu teoriile si nu cu fizica, incercand sa le amestece in mod literar) cred ca ar putea elucida „misterul” materiei intunecate. Lasand la o parte ca e greu sa dezlegi misterul unui lucru inexistent, sau mai exact, existent doar in calcule matematice in acest caz, Particula X, se spunea cu ceva timp in urma, urma sa fie descoperita la Marele Accelerator de Hadroni (LHC) si anuntata ca un adevar iminent chiar de CERN la Geneva.
A trecut o jumatate de an de la anuntul oficial si lucrurile au ramas la fel de intunecate ca si materia cu pricina. Aflam asta dintr-un articol din publicatia Liberation, preluata de Agerpres. In luna decembrie a anului trecut, fantezia si speculatiile cercetatorilor s-au aprins ca o torta la ideea ca urma sa se descopere o noua particula exotica, Particula X, ceva care nu semana cu celebrul boson al lui Higgs, poreclit speculativ „Particula lui Dumnezeu” (?!?), o particula care urma sa apara in urma coliziunilor dintre protoni, desfasurate la viteze apropiate de cea a luminii in cadrul LHC, apartinand CERN, din apropiere de Geneva.
Spre deosebire de bosonul Higgs, misterioasa particula X ar fi fost una cu totul noua. La ce ne-ar folosi aceasta particula noua? Fizicienii teoreticieni cred, desi este doar o parere, ca aceasta descoperire „ar fi avut potentialul de a revolutiona modul in care intelegem Universul si ar fi putut explica, poate, chiar si misterul materiei intunecate”. Dupa cum se poate observa din analiza acestui text nu e nimic sigur ca asa s-ar fi intamplat in cazul presupusei descoperiri si apoi nici macar materia intunecata nu e sigur ca exista!
Tot entuziasmul teoreticienilor avea sa se naruiasca la cea de-a 38-a Conferinta internationale a fizicii de inalta energie (ICHEP), eveniment desfasurat la Chicago in perioada 3-10 august, cand s-a confirmat faptul ca, oamenii de stiinta nu au descoperit nimic de aceasta data. In LHC de la Geneva nu s-a descoperit nici urma de o noua particula exotica sau Particula X! Ca sa mai dreaga busuiocul esecului, de fapt al unei cercetari hazardate, CERN s-a declarat multumit de experimentele desfasurate in cadrul LHC, dar, in acelasi timp, doreste sa dea de capatul acestui anunt aiuritor legat de o presupusa particula care practic nu exista! Dar s-a crezut ca exista.
Cum a fost posibila aceasta eroare? Evolutia lucrurilor ne arata un posibil traseu. LHC dispune de patru detectoare de particule separate. Doua dintre ele sunt detectoare „generale”, denumite ATLAS si CMS. In urma cu un an, in cadrul unor experimente diferite derulate atat prin detectorul ATLAS, cat si prin CMS au fost obtinute rezultate neobisnuite. Cand au fost comparate, s-a observat ca erau similare si pareau sa indice existenta unui nou tip de particule.
O iluzie destramata
„In cele doua experimente separate, ambele insa derulate prin accelerarea protonilor pana aproape de viteza luminii si inregistrarea ciocnirilor dintre acestia, s-a observat ca, in urma coliziunilor, au rezultat mai multi fotoni cu un nivel mai ridicat de energie decat prevedea teoria. Nu cu mult mai multi, dar suficient pentru a semnala ceva neobisnuit”. Experimentele derulate prin detectorul ATLAS si prin CMS au inregistrat o activitate crescuta la nivelul energetic de 750 giga electron-volti (GeV), activitate rezultata din posibila descompunere a unei noi particule, necunoscute inca pentru stiinta, in doi fotoni, in urma ciocnirilor dintre protoni.
Si aici intervine mass media din main-stream. „Incepand cu luna decembrie, mai multe publicatii stiintifice de prestigiu au prezentat comentarii si ipoteze cu privire la particula a carei descoperire parea doar o chestiune de timp pana la confirmare. Fizicieni celebri isi imaginau deja proprietatile acestui nou boson si raspunsurile pe care ar fi putut sa le aduca la unele intrebari care persista inca in lumea fizicii”.
Ce este materia intunecata? Dupa cum aratam in revista Magazin nr. 33 din 18 august, aceasta substanta, „materia intunecata”, ar reprezenta, conform calculelor matematice, 23% din masa-energia Universului si respectiv nu mai putin de 83% din totalul materiei din Univers. Numai ca ea nu a fost observata de nimeni, niciodata, in niciun experiment, oricat de costisitor si de avansat tehnologic!
O alta intrebare la care se astepta un raspuns din partea misterioasei particule X este cea legata de preponderenta materiei si absenta antimateriei din Univers, in conditiile in care, teoretic vorbind, explozia primordiala (Big Bang) ar fi trebuit sa genereze materie si antimaterie in proportii egale(?!?). Asadar, ramanem oarecum in ceata atat in privinta teoriei „materiei intunecate”, cat si a celei legate de existenta unor „particule misterioase” cum ar fi cea denumita X. Deocamdata, speculatiile stiintifico-literare ale fizicienilor teoreticieni, au fost infirmate, e drept cu cheltuieli uriase. Si asta pentru ca, in general, e greu sa gasesti ceva ce doar ti-ai imaginat ca exista. Exemplu: Cum ar fi sa cautam jurnalul de bord al unui explorator care a traversat o gaura neagra la bordul unui batiscaf? Cate lucruri minunate nu am afla atunci despre formarea Universului! Sigur, cel mai greu ar fi sa dam de acel explorator undeva prin Univers sau chiar prin Universuri, dar cautarea ar putea fi o excelenta tema de cercetare pentru viitorii fizicieni teoreticieni! Sau, nu?
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii