Huliti si aratati cu degetul, pentru ca ar fi fost, in ultima instanta, cauza epidemiei de gripa porcina pe marginea careia s-a batut atata tam-tam in ultima vreme, porcii s-ar putea revansa fata de rasa umana, oferind o cura neasteptata si uluitoare pentru numeroase maladii. Pentru ca in viitorul foarte apropiat vom ajunge sa apreciem simpaticii guitatori nu doar sub forma fleicilor, piftiei sau cotletelor: asa cum anunta oamenii de stiinta ei vor fi in curand furnizorii ideali de organe de transplant pentru om!
Savantii se pot lauda ca sunt cu un pas mai aproape de „cresterea” unor organe umane sanatoase, dupa crearea primelor celule stem provenite de la porci. Cercetatorii cunosteau de mult faptul ca tesuturile animale reprezinta o potentiala sursa pentru transplantul de organe, dar eforturile depuse in acest sens au esuat. Acum insa o echipa de specialisti in biologie moleculara din China a creat celule stem „pluripotente”, folosind urechi si maduva osoasa prelevate de la porci.
Ca si celulele stem, cele „pluripotente” pot suferi mutatii, astfel incat sa ia forma oricarui tesut existent si vor putea fi folosite pentru a creste organe umane. Primii porci clonati din celule modificate genetic au fost creati in 2001, dar este pentru prima data cand se reuseste realizarea unor celule ce ar putea reprezenta „seminte” ale unor viitoare organe umane, de care vor putea beneficia bolnavii aflati in nevoie disperata pentru un transplant. Vor putea fi puse in practica chiar procedee de inginerie genetica vizand crearea unor specii de porc rezistente la gripa porcina si la alte boli.
Organele animalelor vor fi facute compatibile cu cele umane
Epocala descoperire apartine unui colectiv condus de dr. Lei Xiao, de la Academia de Stiinta din Shanghai. „Au fost facute numeroase incercari de a realiza celule stem pluripotente din embrioni animali dar este pentru prima oara cand se realizeaza acest lucru. Procedeul este complet nou, foarte important si are o gama larga de aplicatii pentru sanatatea oamenilor, dar si a animalelor”, a precizat Xiao. Extrase din urechile si maduva spinarii porcilor, celulele au fost „reprogramate” prin introducerea unui virus care sa le altereze structura genetica. Testele efectuate ulterior au demonstrat ca celulele „pluripotente” sunt similare celulelor stem, putand fi asadar folosite pentru crearea de organe umane.
Organele vor fi crescute in porci iar cand medicii vor hotari data interventiei, animalele respective vor fi sacrificate si organele – inima, plamani, ficat sau rinichi, prelevate si transplantate pacientului. „Rasele de porci folosite au organe de dimensiuni apropiate organelor umane. Acum vom putea folosi celule stem embrionice sau pentru a modifica genele legate de imunitate la porcii respectivi, pentru a face organele animalelor compatibile cu sistemul imunitar uman. In acest fel, nu vor mai exista absolut deloc reactii de respingere a transplantului”.
In plus, dr. Xiao sustine ca porcii pot fi „imbolnaviti”, tot prin intermediul manipularilor genetice, de boli autoimune umane precum diabetul, pentru a se putea studia mai usor, pe ei, eventuale tratamente noi, in vederea vindecarii acestor maladii. Nici porcii nu vor fi neglijati, insa: „De pilda, pentru a combate gripa porcina, am putea imbunatati, prin inginerie genetica, rezistenta animalelor la aceasta boala, modificand sistemul imunitar”, precizeaza specialistul chinez. Potrivit dr. Xiao, va mai dura cativa ani pana cand noile celule vor putea fi folosite pentru tratarea oamenilor.
GABRIEL TUDOR
Comentarii