Oamenii de stiinta au reusit, pentru prima oara, sa obtina pe cale artificiala un ficat uman miniatural in laborator, facand astfel un urias pas inainte catre crearea de organe „la comanda” pentru pacientii aflati in insuficienta hepatica. Anterior, acelasi succes al bioingineriei fusese obtinut doar cu celule de cobai. Noile cercetari ofera perspectiva cresterii de organe hepatice care sa poata fi transplantate pacientilor sau sa fie utilizate la testarea unor medicamente experimentale, ce prezinta teoretic riscuri pentru ficat.
Organele umane, reproduse celula cu celula
O echipa de savanti din Statele Unite au creat organele artificiale „insamantand” celule umane intr-o structura de colagen provenind de la ficatii de animale. Colagenul, ramas dupa indepartarea tuturor celulelor animale cu detergent, ofera ficatului forma si structura specifica. Celulele originale sunt inlocuite cu celule hepatice umane nematurizate si cu celule endoteliale care strajuiesc peretii vaselor de sange. Dupa o saptamana de hranire cu nutrienti si oxigen intr-un „bioreactor” aflat in laborator, ficatii au inceput sa creasca si sa functioneze asemenea unui organ uman normal. Urmatorul pas, in aceasta experienta fantastica, va fi transplantarea organelor la animale de laborator, pentru a vedea daca organul functioneaza.
Doar daca aceasta faza va fi incununata de succes se va lua in considerare utilizarea ficatului artificial la om. Directorul de proiect, prof. Shay Soker, de la Institutul de Medicina Regenerativa Wake Forest din Carolina de Nord, afirma ca: „Suntem incantati de posibilitatile pe care studiul nostru le ofera, dar trebuie sa subliniem ca deocamdata ne aflam intr-un stadiu primar si va trebui sa depasim numeroase dificultati tehnice pentru ca bolnavii de ficat sa poata beneficia de aceste organe crescute in laborator. Nu doar ca trebuie sa invatam sa crestem miliarde de celule hepatice simultan, pentru a crea ficati suficient de mari, dar trebuie sa stabilim daca aceste organe pot fi transplantate fara probleme si pot fi functionale.”
Se pregatesc si pancreasul si rinichiul artificiale
La inceputul acestui an, cercetatorii de la Spitalul General Massachusetts din Boston au raportat realizarea unei tehnici similare pentru a construi grefe miniaturale de ficat, pentru cobai. Transplantate la cobai vii, grefele au permis insa supravietuirea acestora pentru doar cateva ore. Inovatiile celor de la Institutul de Medicina Regenerativa Wake Forest vor permite, spera realizatorii lor, o rata de viata mult mai mare. Ele au fost prezentate cu ocazia congresului anual al Asociatiei Americane pentru Studiul Bolilor Hepatice, care s-a desfasurat la Boston. Vor fi insa necesari, considera prof. Soker, cel putin inca cinci ani pentru ca descoperirea sa ajunga din laboratoarele de cercetare in spitale.
Pe viitor se spera ca celulele stem donate de pacienti ar putea fi folosite pentru cresterea de ficati de rezerva, care astfel nu vor fi respinse de sistemul imunitar al bolnavilor, asa cum din pacate se intampla astazi la multe transplanturi cu donator strain. Tot folosind metodele puse la dispozitie de bioinginerie, doctorii spera sa poata creste in laboratoarele viitorului si alte organe, precum rinichi si pancreas, de asemenea foarte solicitate in medicina de transplant. Profesorul Mark Thursz, de la Spitalul St Mary’s din Londra si purtator de cuvant al Fundatiei Hepatice Britanice considera ca realizarea primului ficat in laborator, fie el si miniatural, „reprezinta o descoperire cruciala pentru bolnavii de hepatita C sau cei cu ciroza, o sansa la viata normala data milioanelor de oameni suferinzi”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii