• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 15 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 15 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Frumoasa Nefertiti ramane o enigma

Frumoasa Nefertiti ramane o enigma

14 februarie 2013
in Stiinta
A A

Despre Nefertiti, frumoasa regina egipteana, se spune ca era cea mai frumoasa si eleganta femeie a Antichitatii, iar despre bustul ei pictat, parerile contemporane nu difera, chiar daca azi putem da cateva nume de frumuseti certe. In schimb, cine a fost exact, daca ii apartine ei celebrul bust, parerile sunt impartite. Pentru inceput vom reproduce nu parerile unor cercetatori de-a lungul timpului referitoare la Nefertiti, ci o recenta opinie a reputatului egiptolog Zahi Hawass, seful Consiliului Superior egiptean pentru Antichitati. De curand s-a constatat ca analizele ADN ale celebrei mumii a faraonului Tutankamon, care au identificat cauzele mortii tanarului rege la doar 19 ani, ofera noi date despre acesta, date care ar infirma faptul ca regina Nefertiti i-ar fi fost mama, cum se credea pana acum. Cel putin asta este ce a afirmat arheologul egiptean.

Tanara Doamna

Zahi Hawass a prezentat presei rezultatele analizelor genetice realizate asupra mumiei tanarului faraon mort in urma cu peste 3.000 de ani, dar si ale altor mumii din familia regala. Aceste analize au fost realizate in Egipt, iar rezultatele sunt confirmate de oameni de stiinta germani, conform declaratiei lui Hawass, si prezentate pe larg in ultimul numar al revistei americane Journal of the American Medical Association (JAMA).

Pentru cine crede ca este vorba doar de supozitii, sa amintim ca analizele amanuntite au fost facute pe o mumie a tatalui tanarului faraon, descoperita si ea in Valea Regilor, si despre care majoritatea egiptologilor este de acord ca a apartinut faraonului Amenhotep al IV-lea (Akhenaton). Daca lucrurile sunt nedisputabile sub acest aspect, in privinta mamei lui Tutankamon, parerile sunt impartite. Cel care vine sa rastoarne opiniile curente este tot Zahi Hawass. Acesta considera ca mama lui Tutankamon nu a fost regina Nefertiti, sotia lui Akhenaton, cea mai frumoasa si eleganta femeie a lumii antice. Hawass este convins ca o mumie neidentificata este corpul mamei lui Tutankamon, mumie cunoscuta dupa numele de clasificare KV35YL si supranumita simplu Young Lady (Tanara doamna). "Nu-i cunoastem numele, insa cel mai important lucru este ca aceasta femeie era fiica lui Amenhotep al III-lea si a reginei Tiyi, bunica lui Tutankamon. Este posibil ca aceasta femeie sa nu fie Nefertiti", a precizat egiptologul Zahi Hawass.

Un sculptor genial si anonim

Stim ca Nefertiti, mama sau nu a lui Tutankamon, era o femeie splendida si banuim asta pentru ca avem in fata celebrul bust al reginei egiptene, descoperit pe 6 decembrie 1912 de Ludwig Borchardt si aflat in prezent la Neues Museum din Berlin. Unii considera bustul, realizat din calcar stucat si pictat, ca fiind o "Gioconda a Egiptului Antic", dar comparatia nu e in favoarea reginei Nefertiti, deoarece Gioconda lui Leonardo de Vinci nu este nici pe departe o frumusete, fiind faimoasa doar pentru zambetul ei.

Putem recunoaste ca pictarea celebrului bust adauga un plus de frumusete si mister, la fel cum azi un machiaj special transforma un chip obisnuit intr-unul splendid. Dar in privinta sculptorului genial care a realizat aceasta capodopera in urma cu aproape 3.400 de ani, misterul era considerat de nepatruns.

Egiptologul german Ludwig Borchardt a descoperit in 1912 si atelierul unde lucra acel sculptor antic, in situl arheologic Amarna, capitala construita de faraonul Akhenaton. Potrivit opiniei savantului german, care s-a bazat pe un document indirect, autorul bustului a fost sculptorul Tutmes. Aceasta teorie a avut nevoie insa de un secol pentru a fi cofirmata. Si confirmarea a venit, recent, din partea lui Alain Zivie, cercetator si expert in egiptologie la Centrul National pentru Cercetari Stiintifice (CNRS) din Franta, scotandu-l pe Tutmes din anonimitate.

Sa mai amintim faptul ca pentru a celebra centenarul descoperirii bustului reginei Nefertiti, la Neues Museum din Berlin a fost gazduita, incepand din 12 decembrie (si va fi deschisa pana pe 13 aprilie), o expozitie organizata in jurul acestui exponat, in pofida disputelor aprinse si persistente dintre Germania si Egipt, egiptenii revendicand dreptul de proprietate asupra operei. Numai ca teoria expertului Alain Zivie surprinde ambele tabere, dar si pe numerosii pasionati de civilizatiile faraonice. Alain Zivie a descoperit si cercetat mormantul pictorului si sculptorului Tutmes, al carui nume apare in documentul din Amarna, si confirma ca acesta este adevaratul creator al bustului reginei Nefertiti.

Mormantul subteran al artistului antic fusese descoperit pe 24 noiembrie 1996. Acesta este invecinat cu un alt mormant, mai "celebru", deoarece s-a dovedit a fi locul in care a fost inmormantata fiica cea mare a faraonului Akhenaton cu Nefertiti, sora vitrega a lui Tutankhamon, pe care l-a precedat pe tron, fie ca regenta, fie ca regina consoarta. Dupa ce au analizat mormantul acesteia, cercetatorii francezi au studiat in amanunt si mormantul artistului Tutmes. "Desi se afla intr-o stare proasta de conservare, din cauza infiltrarilor de apa, mormantul arata ca acest personaj era un artist foarte apreciat", a declarat Alain Zivie. Dar unde a trait artistul Tutmes? Ne-o spune tot Alain Zivie: "A trait la curtea regala, era bogat, fapt dovedit de desenele cu coliere si bratari din aur pe care le avea. Se ocupa de bunul mers al unui atelier de familie, dupa cum se constata in desenele care il reprezinta alaturi de copiii lui. Cu totii munceau la decorarea mormintelor importante din Valea Regilor". In plus, Tutmes a pictat si gravat o mare parte din mormantul sau. Fapt si mai uimitor, s-a pictat pe sine. Portretul sau, realizat in picioare, in care Tutmes apare tinand in mana o paleta cu peste 20 de culori, poate fi considerat drept cel mai vechi autoportret din istorie.

Frumusetea unei alte fete

Daca despre artistul Tutmes si autoportretul sau nu putem spune ca straluceau prin frumusete, bustul pictat al reginei Nefertiti este dovada frumusetii indiscutabile chiar si azi. Si cu toate acestea, o echipa de cercetatori din Berlin a ajuns la o concluzie rara: Nefertiti nu era chiar o frumusete! Invidie sau simpla orbire? Nefertiti, al carei nume s-ar traduce literal prin Frumoasa care, iata, vine, aflam ca era departe de a avea o structura perfecta a oaselor. Si, in plus, avea nasul coroiat si era plina de riduri!

Ca sa ajunga la aceasta concluzie, echipa de cercetatori a realizat un examen tomografic al bustului din ghips de circa 50 de cm. Scanarea sculpturii ar fi scos la iveala faptul ca sub stratul exterior se ascunde o "alta fata" a reginei Nefertiti – un nas coroiat si numeroase riduri in zona ochilor, colturilor gurii si obrajilor. S-ar putea sa fie asa, dar un mister tot ramane: acela al originii acestei regine renumite prin frumusetea si eleganta sa. Dovezi aici nu exista, chiar daca potrivit unor egiptologi, Nefertiti a fost egipteana, iar dupa altii, ar fi fost o printesa straina. Cu toate acestea, ea a nascut sase fiice si a murit cand avea undeva intre 29 si 38 de ani. Si cand te gandesti ca unii cred ca numai baietii buni mor tineri…

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Regele ucis din greseala

Urmatorul Articol

Tema: „CASTELE”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Spectacolul cunoasterii

Misterul Marelui Tumul de la Vergina

19 mai 2025

În 1977, arheologii au facut o descoperire uimitoare în timp ce efectuau...

Spectacolul cunoasterii

Lupul preistoric, readus la viata?

12 mai 2025

Oamenii de stiinta de la compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cu sediul...

Spectacolul cunoasterii

Misteriosul mecanism de la Antikythera

5 mai 2025

Mecanismul de la Antikythera este, fara îndoiala, unul dintre cele mai impresionante...

Urmatorul Articol

Tema: "CASTELE"

21 februarie 1728 - S-a nascut tarul Petru al III-lea al Rusiei

Horoscopul saptamanii: 25 februarie - 3 martie 2013

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.