Reproducerea sexuala necesita prezenta unui mascul care sa furnizeze spermatozoizi si a unei femele in care se dezvolta ovulul fecundat. Exista in natura exceptii frapante legate de acest subiect sau de alegerea locurilor de reproducere care-i uimesc pe oamenii de stiinta. Iata cateva dintre acestea.
„Masculi” insarcinati
Dragonul de mare e un animal atipic. In momentul in care apare perioada „idilelor”, in apele de mica adancime din largul coastelor australiene, masculii sunt cei care vor „naste”. Mai exact cei care poarta ouale lipite de fata ventrala a corpului pe care le protejeaza pana in momentul ecloziunii. In afara de acest animal marin, mai amintim acul de mare si calul de mare, care au un comportament matern similar. Acesta din urma poseda un „buzunar” ventral de incubatie, partial inchis, in care femela isi depune ouale. Cu timpul, pe masura ce sarcina inainteaza, pantecele i se rotunjeste. Cand nou-nascutii de cativa milimetri ies din marsupiu, masculul e bulversat de miscari abdominale sacadate si dureroase. O adevarata nastere paternala!
Nasteri virginale
Intr-un acvariu din Nebraska, SUA, o femela rechin a provocat stupoare in randul oamenilor de stiinta. Fara sa se incruciseze cu un mascul, a nascut! Testele ADN au confirmat absenta cromozomilor paternali la progenitura. O alta „nastere virginala” a avut loc intr-un acvariu din Virginia, femela rechin nascand in doua randuri cate un pui. Cercetatorii au descoperit in cazul fiecarei nasteri ale acesteia, ca un ovul nefecundat s-a divizat spontan, formand un embrion. Un mecanism biologic cunoscut in cazul unor insecte si reptile si, rarisim, la marile vertebrate.
Mamifer care depune oua
Cand a fost descoperit de un naturalist englez in secolul XVIII in Australia, acesta a avut impresia ca e un monstru. Un animal bizar, acoperit cu blana, dotat cu un bot urias de rata si labe palmate care-si alapta puii asemenea unui mamifer. Este vorba despre ornitorinc. Are insa o talie mica, de pana la 40 de centimetri. In pofida legilor naturii, masculii depun oua. O alta curiozitate o reprezinta faptul ca in timp ce inoata in cautarea prazilor, tin ochii si narile inchise, emitand impulsuri electrice pentru a le detecta. In 2008 a fost decriptat genomul sau descoperindu-se gene de mamifer, de reptila si de pasare.
DORIN MARAN
Comentarii