Pare incredibil, dar s-au scurs între timp mai bine de patru decenii de când folosim Internetul, cunoscut si sub numele de Web, Net sau Reteaua. Astazi folosim Netul fara sa cadem pe gânduri, dar cu decenii în urma gesturile au fost premiere de-a dreptul revolutionare. Sa ne amintim pentru o clipa…
Totul a început atunci când, in anii 60, guvernul SUA a initiat proiectul privind crearea unui sistem de comunicare robust, fiabil, care sa foloseasca retele de computere. Ideea a aparut în momentul în care institutiile care detineau computere au fost nevoite sa comunice între ele. Cercetarea s-a desfasurat nu doar în SUA, ci si în Marea Britanie si Franta, unde ideile au prins viata, ceea ce a condus la importanti pasi, revolutionari, chiar daca acesta nu era înca Internetul. Sa spunem ca nu exista un consens în ceea ce priveste data exacta a nasterii Internetului modern, dar se admite în principiu ca acesta a aparut undeva pe la mijlocul anilor 80. Din acel moment, Netul a cunoscut decenii de dezvoltare exponentiala, pe masura ce generatii de computere institutionale, personale sau mobile s-au conectat la ea.
De la primul domeniu, la cumparaturile pe Net
Am putea spune ca Internetul s-a nascut în momentul aparitiei primului nume de domeniu. Astazi sunt sute de milioane de nume de domenii în întreaga lume (revistamagazin.ro este unul dintre acestea), dar sa spunem ca primul nume de domeniu înregistrat, symbolics.com, a fost cel al companiei Symbolics Computers din Massachusetts, se întâmpla asta pe 15 Martie 1985! Sigur, nu se numea înca Internet, dar primul email a fost trimis de Ray Tomlinson lui însusi în anul 1971. „Am uitat complet ce scriam în acel mesaj… cu siguranta ceva de genul QWERTYIOP” declara autorul dupa câteva decenii de la întâmplare.
Au trebuit sa treaca 7 ani pentru ca un agent de vânzari care incerca sa vânda computere, pe nume Gary Turk, a trimis primul spam, era anul 1978. Daca din 1985 putem vorbi de Internet, atunci sa spunem ca fara un motor de cautare, acesta n-ar fi fost ceea ce este azi. Azi apelam la diverse motoare de cautare, esentiale pentru a ne descurca în hatisul miliardelor de informatii, celebrul Google, dar si Bing, Dolphin etc., insa primul care a avut aceasta idee revolutionara a fost un student canadian care în anul 1989, an fierbinte pentru Europa de est, a creat primul motor de cautare pe care l-a numit ARCHIE! Prima pagina Web, acele pagini a caror adresa începe de atunci cu triplu W (adica World Wide Web) care ofera un acces universal la un întreg univers de documente si informatii, a fost lansata pe 6 August 1991 si se numea http:// info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html. Ea este în functiune si astazi, dar în acelasi an au mai fost create alte trei adrese web, una era a bibliotecii virtuale CERN, alta a Centrului acceleratorului linear de la Stanford si înca una, a Laboratoarelor ACME.
În anul urmator, 1992, se consemneaza prima Upload-are (ridicare) a unei fotografii pe Internet. Frumoasele fete din imagine erau membre ale unui grup muzical numit Les Horrible Cernettes, compus din personalul CERN. Interesant este faptul ca fotografia a fost prelucrata în prima versiune a programului Photoshop, apoi salvata în format gif înainte de a fi postata de Tim Berners-Lee, el însusi unul dintre inventatorii Internetului! Pe 6 ianuarie 1993 este trimis primul mesaj instant pe Internet (Messenger), pe reteaua AOL (America On Line). Cel care l-a trimis se numea Ted Leonsis, destinatar fiind chiar sotia sa. În mesaj el scrisese „Don’t be scared … it is me. Love you and miss you.” (Nu te speria… sunt eu. Te iubesc si mi-e dor de tine”). Pusa în fata acestei declaratii istorice, sotia nu a putut raspunde decât „Wow … this is so cool!” (Uau…ce tare e!). Ca urmare a acestei performante Leonsis a devenit ulterior vicepresedinte la AOL.
Ramânem în anii 90 si mai amintim alte câteva premiere. Primul banner publicitar transmis online a fost cel transmis de Joe McCambley, în octombrie 1994 pe pagina HotWired.com pentru a promova 7 muzee de arta si a fost sponsorizat de compania AT&T. Internetul a deschis posibilitati nebanuite nu doar în domeniul transmisiunilor mass media (radio, TV, publicatii), dar si în domeniul vânzarilor. Azi exista o multime de situri care se ocupa cu vânzarea online, Amazon, eBay si la noi Okazii.ro, aceasta modalitate de comert concurând serios cu magazinele clasice.
Sa amintim însa ca primul obiect vândut pe Internet a fost un pointer (indicator) laser, culmea, stricat, pentru suma de 14,83 dolari, în anul 1995. Vânzarea s-a facut pe situl eBay (atunci cu numele AuctionWeb). Omul care l-a cumparat i-a spus fondatorului Pierre Omidyar ca era colectionar de pointere laser stricate! În acelasi an se înregistreaza si prima cumparare a unei carti pe Internet, pe situl Amazon.
Este vorba despre cartea lui Douglas Hofstadter, intitulata Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought. Anii 2000 au venit cu alte premiere. Astfel, un estonian din echipa de dezvoltatori rosteste prima fraza pe Skype, era aprilie 2003. Omul a zis „Tere, kas sa kuuled mind?” adica „Hello, ma auzi?”, dar nu se stie ce raspuns a primit.
Mark Zuckerberg a fost prima persoana înregistrata pe Facebook cu numarul de identificare (ID) 4. Daca va întrebati cine erau ceilalti 3 dinaintea lui, atunci aflati ca primele trei conturi au fost folosite doar pentru testare. Mai departe: primul clip video upload-at pe YouTube a fost postat de co-fondatorul Jawed Karim si reprezenta imagini filmate la Gradina Zoologica din San Diego. Postarea s-a facut pe 23 aprilie 2005 si a fost privita de aproape 10 milioane de utilizatori. În fine, primul Tweet a fost scris de co-fondatorul Jack Dorsey pe 21 martie 2006.
Acestea au fost începuturile unei ere care înca nu si-a aratat limitele.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii