• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Revolutia transportului în comun

Revolutia transportului în comun

20 noiembrie 2016
in Stiinta
A A

Suntem la începutul celei de-a 4-a revolutii industriale, Inteligenta Artificiala pune stapânire pe ceea ce pâna acum tinea de inteligenta umana. Internetul lucrurilor se extinde, dar se dezmorteste si transportul în comun. Cum aratam si saptamâna trecuta, cercetarile pentru masinile viitorului, cele fara sofer, sunt în toi, desi realitatea pare mai puternica decât fantezia celor care nascocesc programe pentru ca acest deziderat sa devina fezabil. Deocamdata, masinile fara sofer merg prin campusuri universitare, pe pistele unor baze militare sau prin spatii restrânse ferite de circulatia nebuna ale arterelor supraaglomerate. Si asta din cauza unui singur impediment: masini se fac, programe se concep, ceea ce ramâne în afara predictiilor este factorul hazard.

Hazardul din fata masinilor fara sofer

 Necunoscuta, hazardul care poate aparea în orice secunda, la orice colt de strada, nu poate fi prevazut si introdus într-o aplicatie. Ceea ce face ca, pâna una alta, la proiectul masinilor fara sofer sa se lucreze, e drept, dar hazardul este piedica principala pe care IA ar trebui sa-i faca fata în viitor, pe scara larga, la nivel planetar. Asta pentru ca experimental, lucrurile se prezinta bine, hazardul, însa, ne omoara. Cum s-a întâmplat cu masina fara sofer Tesla, care a provocat un accident mortal doar pentru ca pe soseaua pe care evolua a aparut brusc o masina din lateral.

 Sunt si alte companii care se arata interesate de aceasta provocare. Aflam ca gigantul Apple are proiectul sau, numit Titan, o masina autonoma care se conduce singura si care este testata undeva la GoMentum Station, o baza navala folosita în Al Doilea Razboi Mondial, închisa pentru public si pazita de armata, unde exista tot soiul de drumuri, de diverse dimensiuni, treceri la nivel cu calea ferata, tocmai bune pentru a simula conditiile de trafic dintr-un oras (aglomerat?). Si cu toata simularea pe care ar pune-o la dispozitie, nu poate fi vorba despre circulatie reala, de pe un drum public, unde fiecare secunda poate aduce neprevazutul, hazardul.

 În aceasta cursa, intra si companiile chineze, chiar daca mai târziu decât oponentii lor vestici. La Salonul Auto din Beijing, producatorul auto Changan a expus doua masini fara sofer care au finalizat deja un traseu real de 2.000 de kilometri în conditii de trafic real! Si gigantul IT Baidu a testat pe strazile din Beijing prima sa masina fara sofer, un BMW modificat, pe o distanta de 30 de kilometri. Dupa Baidu, o alta mare companie de internet din China intra în domeniul tehnologiilor autonome. Astfel, LeECO a prezentat nu cu mult timp în urma, la Beijing, un concept de masina electrica în stare sa se parcheze singura si poate fi chemata de catre proprietar de pe smartphone. Deja intram în domeniul revolutiei transportului în comun.

Taxiuri care se conduc singure

 În primul rând sa spunem ca vorbim despre o provocare a viitorului, nu stim în ce masura realizabila la modul total si global. Surprizele vin nu din SUA, ci din Asia. Astfel, aflam ca taxiul fara sofer a fost inventat de cercetatorii de la Universitatea din Seul si este testat într-un campus universitar, nu pe strazi supraaglomerate ale unei mari metropole. Într-o prima etapa, cercetatorii au dotat un automobil clasic cu camera de filmat, scanere si senzori. La bord a fost instalat si un laptop, pe care sunt redate harta orasului, traseul ales si conditiile în care se desfasoara deplasarea, clientul urmând sa comunice cu masina fara sofer prin intermediul unei aplicatii instalate pe telefonul inteligent.

 Seo Seung-Woo, director al centrului de IT, Universitatea Nationala din Seul, vorbind despre masina lor bazata pe IA este convins ca aceasta „îsi îmbogateste abilitatile pe masura ce se confrunta cu diverse situatii, si poate fi îmbunatatita cu tehnologii noi, odata ce acestea apar”. Numai ca „diversele situatii” dintr-un campus universitar n-au nici o legatura cu situatiile de o enorma complexitate si nesfârsite variabile care apar în conditii de trafic real.

 În schimb, în privinta clasicei „chemari a taxiului”, Seo Seung-Woo precizeaza ca metoda este acum diferita: „Masina (fara sofer) te localizeaza si vine sa te ia. Apesi butonul destinatie, alegi locul unde vrei sa ajungi si ea te duce acolo. Te lasa pe tine si pleaca apoi catre un alt client”. Pe de alta parte, în Singapore sunt testate primele taxiuri autonome. Nu în nebunia de pe soselele din Singapore, ci doar într-o zona de 4 km patrati dintr-un cartier mai linistit al metropolei, unde clientii care participa la teste sunt preluati din puncte fixe si debarcati tot în puncte fixe.

 Taxiurile sunt operate de compania nuTonomy care a montat lasere, camere video si software pe masini electrice Renault Zoe si Mitsubishi i-MiEV, dându-le astfel un grad înalt de autonomie. Pentru început, doar pe sase astfel de masini, în ele existând totusi un sofer pregatit sa intervina în situatie de urgenta. NuTonomy doreste ca pâna în 2018 sa existe o flota de câteva zeci de taxiuri „fara sofer”.

 Problemele de siguranta însa ramân: un reporter care a testat taxiul a declarat ca soferul de test a intervenit o singura data când în fata taxiului a intrat o alta masina. Cum spuneam, hazardul este imposibil de cuantificat. Si oricum, pâna la un milion de taxiuri autonome, calea e lunga! Lucru pe care îl stiu si inginerii de la vestita companie Mercedes-Benz care lucreaza la autobuzul care se conduce singur, dar si cu sofer!

 E vorba despre Future Bus (Autobuzul viitorului), un vehicul autonom, condus de un sistem numit CityPilot. Sa spunem ca autobuzul nu este complet autonom: el este însotit permanent de un sofer care este „ajutat” de sistemul CityPilot. Sistemul recunoaste luminile semafoarelor, iar vehiculul comunica prin Wi-Fi cu infrastructura traseului, primind informatii cu privire la starea traficului usor. În zonele în care traficul o permite, autobuzul poate atinge viteza maxima programata, de 70 km/h, chiar si la aceasta viteza, conducatorul auto uman nu intervine. Când autobuzul ajunge in statie, el se opreste, deschide si închide usile si apoi pleaca din nou. Totul, în mod automat. Sub ochii vigilenti ai soferului…

În China, metroul fara conductor

 Anul viitor, în China va circula primul metrou fara conductor, undeva pe linia Yanfang din sud-vestul orasului Beijing. Plecarile trenurilor, deschiderea si închiderea usilor, precum si curatenia vor fi operate integral de la distanta, arata Xinhua News. Metroul autonom va utiliza numai tehnologie locala, dupa cum noteaza Agerpres.

 Realizarea de anul viitor vine în urma unor cercetari sustinute, în cadrul carora China a initiat propriul sau sistem de metrou complet automat începând din anul 2010, dezvoltând continuu tehnologiile de baza. Liniile de metrou din Beijing 3, 12, 17, 19 si noua linie care face legatura cu aeroportul, se afla în proiectare în acest moment, pe acestea urmând sa functioneze trenurile operate complet automat. Într-un final, lungimea totala a liniilor de metrou complet automate din Beijing va ajunge la 300 km pâna în anul 2020.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Spioni pentru regimul lui Hitler

Urmatorul Articol

Tema: „MITOLOGIA GREACA”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Urmatorul Articol

Tema: „MITOLOGIA GREACA”

Horoscopul saptamanii: 28 noiembrie – 4 decembrie 2016

Praz la cuptor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.