SfarSitul anului trecut a fost dominat de o stire tulburatoare: Un cercetator chinez afirma ca a creat – pentru prima data in istorie – doi bebelusi care s-au nascut in urma unei proceduri de editare genetica! Anuntul a provocat un adevarat tsunami in lumea stiintifica, pe motive de etica. Dezbaterile intra si in noul an.
Cercetatorul chinez He Jiankui, profesor la Universitatea sudica de stiinta si tehnologie din Shenzhen, spune ca genele celor doua fetite chineze, botezate Lulu si Nana, au fost modificate pentru a elimina infectarea cu virusul HIV. Ele, spunea cercetatorul, „au venit pe lume plangand si sunt la fel de sanatoase ca oricare alt bebelus”.
Un asemenea anunt ar fi trebuit sa starneasca entuziasmul lumii stiintifice, cel putin macar la nivelul celui starnit de prima oaie clonata, Dolly, de acum cateva decenii, dar el nu a produs decat reticente, poate si din pricina faptului ca savantul chinez nu a publicat si un articol despre aceasta procedura extrem de controversata, desi acesta declara ca „nicio gena nu a fost modificata cu exceptia aceleia care previne infectia cu HIV”.
Caruselul criticilor
In loc sa atraga atentia asupra reusitei acestei tehnici pentru tratarea unei maladii precum HIV/SIDA, anuntul a declansat un carusel de critici.
Astfel aflam ca in viziunea lui Peter Dabrock, presedintele Consiliului Etic German, „acest proiect a reprezentat experimente iresponsabile facute pe oameni”, desi nu se cunosteau amanunte exacte despre experimente. Si apoi, aceste „experimente pe oameni”, sunt primele din lume?
O opinie mai elaborata a venit din partea unui cercetator din SUA care „a participat la activitatea din China, dar acest gen de editare a genelor este interzis in Statele Unite, deoarece modificarile ADN se pot transmite la generatiile viitoare si risca astfel sa dauneze altor gene”, amintind, totusi ca, daca experimentul va fi confirmat, el „ar marca un salt profund al stiintei si eticii”.
Multi oameni de stiinta considera insa „ca este prea nesigur sa se incerce editarea genetica la bebelusi”, denuntand „cu fermitate” realizarea chineza.
,,Este de neconceput un experiment asupra fiintelor umane care sa nu fie condamnabil din punct de vedere moral”, declara dr Kiran Musunuru, expert in editare genetica la Universitatea din Pennsylvania.
Pe de alta parte, un renumit genetician, George Church din cadrul Universitatii Harvard, a aparat incercarea de editare a genei pentru HIV, despre care spune ca maladia reprezinta ,,o amenintare majora si in crestere la adresa sanatatii publice”. ,,Cred ca acest lucru este justificat”, mai declara Church in legatura cu anuntatul experiment.
Stiinta sau ideologie?
Cu cativa ani in urma, un cercetator american descria unei publicatii americane diferenta dintre cercetarea americana si cea chineza in domeniul eugeniei. Geoffrey Miller, psiholog evolutionist si lector la Universitatea din New York, care si-a donat o mostra de ADN la BGI Shenzen, care este „cel mai mare centru de cercetari genetice din China si cred ca cel mai mare din lume. Nu se ocupa doar de genetica umana, ci si de genetica plantelor, a animalelor si orice altceva e relevant din punct de vedere economic si interesant din punct de vedere stiintific”.
La BGI Shenzen, „oamenii de stiinta au colectat mostre de ADN de la 2.000 de persoane superinteligente din lume in incercarea de a identifica genele care determina inteligenta umana”. Se vorbeste chiar despre o selectie a acestor gene.
Ar fi vorba despre un fel de scanare a genelor dupa urmatorul tipic: „Orice cuplu poate avea mai multe ovule fertilizate in laborator cu sperma tatalui si ovulele mamei. Apoi se pot testa mai multi embrioni si analiza care va fi cel mai inteligent. Va fi copilul cuplului, cu informatiile genetice ale amandurora, dar va fi ales embrionul cel mai inteligent. Nu e vorba de inginerie genetica sau de adaugarea unor gene noi, sunt exact genele pe care le au cei doi membri ai cuplului. Ideea este ca, pe parcursul a mai multor generatii, poate fi multiplicata exponential inteligenta populatiei”.
Este cercetarea genetica din SUA la nivelul celei din China?
„Suntem mult in urma”, spunea in interviul citat Geoffrey Miller. Avem aceleasi capacitati tehnice, aceleasi capacitati statistice de a analiza informatiile, dar ei colecteaza informatii la o scara mult mai mare”. Apoi, mai sunt si problemele ideologice, mai spune Miller: „Noi zicem ca n-ar trebui sa modificam legile naturii, n-ar trebui sa ne jucam de-a Dumnezeu”. La o dezbatere in New York la care s-a discutat daca ar trebui sa scoatem in afara legii ingineria genetica pe bebelusi, publicul era impartit. In China, 95 la suta din public ar spune: „Evident ca ar trebui sa programam genetic bebelusii ca sa fie mai sanatosi, mai fericiti si mai inteligenti!”. Exista mari diferente culturale”.
Reactii multe, solutii palide
Cercetatorul chinez care a afirmat anul trecut ca a creat primii copii „modificati genetic” ar fi pus in pericol vietile acestora si nu ar avea pregatire in domeniul biologiei, a sustinut luni un genetician britanic de seama care a organizat conferinta in cadrul careia a fost facut anuntul, relateaza Reuters, preluat de Agerpres.
Robin Lovell-Badge, organizatorul evenimentului desfasurat in luna noiembrie 2018 in cadrul caruia He Jiankui din China a facut prezentarea controversata, l-a descris pe acesta drept un om bogat cu un „ego imens” care „a vrut sa faca ceva despre care crede ca va schimba lumea”, sustinand si ca cercetatorul chinez „nu ar avea pregatire in domeniul biologiei”.
In fata opiniilor controversate, autoritatile din China au anuntat ca il investigheaza pe He Jiankui si au dispus suspendarea cercetarilor de acest tip. Mai mult, cateva institutii din China au sustinut „ca orice punere in aplicare a modificarii genetice a embrionilor umani in scopul reproducerii contravine legilor si eticii medicale din China”, autoritatile chineze cerand ca pana la sfarsitul anului trecut, „universitatile din tara sa denunte experimentele ilegale de modificare genetica realizate in ultimii cinci ani”.
Anuntul Departamentului pentru Stiinta si Tehnologie din cadrul Ministerului Educatiei, reprezinta cel mai recent raspuns al Chinei la polemica generata de omul de stiinta He Jiankui, care a afirmat pe 26 noiembrie ca a creat primii copii cu gene modificate, capabile sa devina rezistente la HIV. Mai mult, acum, autoritatile chineze le solicita institutiilor universitare „sa informeze cu privire la toate experimentele ilegale – cele care permit embrionilor modificati genetic sa supravietuiasca mai mult de 14 zile, efectuate incepand cu data de 1 ianuarie 2013”. Centrele afectate ar fi acelea in care s-au realizat cercetari privind genetica umana, precum si spitalele afiliate sau proiectele internationale.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii