• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Teoria relativitatii a lui Einstein ar trebui regandita

Teoria relativitatii a lui Einstein ar trebui regandita

23 februarie 2012
in Stiinta
A A

Cursa contra vitezei luminii. Einstein este cel care a teoretizat faptul ca viteza luminii, acea constanta de 300.000 km/s, este o "limita de netrecut". In ultimele decenii au aparut niste teorii, emise de unii fizicieni teoreticieni (acei cercetatori care considera ca teoriile lor nu trebuie demonstrate fizic, ele fiind doar rodul calculelor strict matematice), conform carora unele particule pot depasi de 4-5 ori viteza luminii (!). Teorii ramase doar in caietele de matematica. Iata ca recent o echipa internationala a reusit sa demonstreze ca exista particule care depasesc viteza lumii. E drept, nu cu mult, dar si acest putin inseamna enorm, spun cercetatorii.

E vorba despre un experiment care s-a numit Opera. In cadrul acestui experiment international, particulele neutrino, acele caramizi elementare ele materiei, au parcurs distanta de 730 kilometri, adica aceea dintre laboratoarele Centrului european pentru cercetari nucleare (CERN) din Geneva si laboratorul subteran din Gran Sasso din Italia, cu o viteza de 300.006 km/s, ceea ce inseamna un fel de record mondial, superior cu 6 km/s recordului brevetat intr-o constanta, cel de 300.000 km/s.

Pastrand comparatia cu performanta atletica, s-ar putea spune, daca nu cumva este vorba despre o eroare a cronometrelor, ca in aceasta cursa de fond, de 730 km, particulele de neutrino au trecut linia de sosire cu un avans de 20 de metri in fata vechiului campion mondial, viteza luminii! Cel putin asa se afirma intr-un comunicat emis de Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franta.

Acest rezultat publicat de CERN si CNRS este rodul a trei ani de experimentari si observare a peste 15.000 de neutrino, marja de eroare fiind si ea un record mondial, mai exact 10 miliardimi de secunda! Si cum posibilitatea de eroare a calculelor era posibila, cercetatorii au petrecut sase luni pentru a relua de la zero toate calculele. Recalibrarea instrumentelor de masurare realizata de unii dintre cei mai reputati experti independenti, verificarea datelor topografice, a tunelului si a particulelor, chiar si deriva continentelor si seismul din L'Aquila au fost luate in calcul pentru excluderea posibilelor erori. Concluzia a fost unanima: neutrinii par ca au calatorit intr-adevar mai repede decat lumina, sfidand astfel teoria relativitatii formulata de Einstein.

Desi unanima, concluzia este dominata de modul verbal prezumtiv: par a calatori nu este tot una cu prezentul calatoresc. Tocmai de aceea, comunicatul CNRS precizeaza in continuare cu extrema seriozitate: "Tinand cont de impactul urias pe care un asemenea rezultat ar putea sa il aiba asupra fizicii, masuratori independente vor fi necesare, pentru ca efectul observat sa poata fi infirmat sau confirmat oficial".

Daca rezultatul va deveni oficial, intr-un viitor pe care nimeni nu-l poate preciza deocamdata cu exactitate, implicatiile ulterioare ar putea chiar sfida capacitatea de intelegere a cercetatorilor. Pierre Binetruy, directorul Laboratorului de astroparticule si cosmologie din Paris, este convins ca aceasta descoperire inseamna ca "particulele au descoperit o scurtatura in alta dimensiune" si astfel in univers ar exista mai mult de patru dimensiuni (cele trei dimensiuni in spatiu, carora li se adauga cea a timpului). Trimiterea este aici la o alta teorie veche si ea de vreo cateva decenii care pomeneste despre faptul ca Universul are 12-13 dimensiuni. Adevaruri teoretice, care n-au putut fi niciodata dovedite fizic. Cu toate acestea, Pierre Binetruy este convins ca Einstein nu s-a inselat.

Descoperirea realizata de savantii implicati in experimentul "Opera" ar putea sa semnifice ca teoria lui Einstein "este valabila in anumite domenii, dar exista o alta teorie, si mai globala, la fel ca papusile rusesti (…) care deschide noi campuri de actiune", a mai adaugat Pierre Binetruy. De aceeasi parere este si Stavros Katsavenas, care este convins ca "Einstein nu a dovedit ca Newton s-a inselat, el a descoperit o teorie mai generala", care s-a suprapus celei ce a fost formulata de Newton. In ciuda acestor declaratii, "maxima prudenta" este invocata atunci cand se vorbeste despre masuratori care nu au fost deocamdata verificate "cu un sistem complet diferit".

Si acest sistem complet diferit ar putea fi proiectul Minos din Statele Unite, care a ajuns in urma cu cativa ani, pe o distanta aflata intre laboratorul Fermilab din Chicago si o mina din apropiere cu granita canadiana, la un rezultat similar celui realizat de experimentul Opera. Numai ca atunci a fost vorba despre o marja de eroare a masuratorilor prea mare pentru a putea fi validata stiintific. Asa incat cercetatorii americani lucreaza acum la un nou proiect care va fi finalizat in trei ani si care va avea o precizie fara precedent. Asadar, deocamdata avem un record mondial intr-o cursa de fond cronometrata cu aparate neomologate. Important este ca spectatorii din tribune sunt incantati de performanta atletilor, chiar daca nu e sigur ca vechiul campion mondial, viteza luminii, a fost invins la fotofinis…

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Urmasul lui Hitler

Urmatorul Articol

Tema: „ROMEO SI JULIETA”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

Tema: "ROMEO SI JULIETA"

1 martie 1810 - S-a nascut Frederic Chopin

Horoscopul saptamanii: 5-11 martie 2012

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.