Universul nu are secrete pentru NASA. Agentia are ochi care vad pâna la primele stele formate dupa Marea Explozie (Big Bang), pâna la planetele, rude cu Terra, pe care ne-am putea retrage în viitor. Un viitor care ne este asigurat de NASA.
Daca ar fi sa ne luam dupa un studiu de data recenta, „o exoplaneta din categoria super-Terra, aflata la o distanta de 1.400 de ani-lumina în raport cu Pamântul, este planeta, dintre cele descoperite pâna în prezent, cu cea mai mare probabilitate de a întretine viata”. Asta este opinia prezentata de un grup de cercetatori de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, aflam dintr-o stire transmisa de Agerpres.
Sora sau verisoara?
Asa numita exoplaneta, care între timp a devenit obiect de studiu pentru cercetatori, a fost descoperita de telescopul spatial Kepler si anuntata de NASA pe 23 iulie 2015 când a primit numele de cod Kepler-452b. Ea mai este denumita de presa si planeta Pamânt 2.0 sau Verisoara Terrei. Ar fi vorba despre o planeta care ar orbita steaua Kepler-452, asemanatoare Soarelui nostru, stea aflata la 1.400 de ani-lumina de Pamânt, în constelatia Cygnus (Lebada) din nordul Caii Lactee.
Am putea ajunge sa ne adapostim pe Kepler-452b? Într-o povestire s.f., da, numai ca în realitate chiar si pentru o nava New Horizons care se deplaseaza cu 59.000 km/h, o calatorie pâna acolo ar dura nu mai putin de 26 de milioane de ani!
Ca sa nu mai spunem ca nu exista nave spatiale care sa transporte milioane de oameni (sau poate doar 10-15?), în caz de Apocalipsa!
În zona de abiogeneza
Cercetatorii britanici cred ca planeta Kepler-452b se afla în centrul „zonei de abiogeneza” în care exista conditii potrivite pentru ca viata sa apara si sa fie întretinuta de lumina stelara si procese chimice. Conform unor afirmatii NASA, au fost descoperite aproape 4.000 de planete orbitând alte stele, dar dintre acestea, doar 50 s-ar afla în zona „locuibila” din jurul stelelor, si doar Kepler-452b s-ar afla în interiorul „zonei de abiogeneza”. Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au creat acest termen „dupa ce au realizat o serie de experimente de laborator ce au imitat aparitia „caramizilor” chimice ale vietii terestre”. Când e vorba despre descifrarea Universului, doar câteva experiente de laborator, imitând computerizat situatii reale, sunt greu de sustinut fizic, convingator din punct de vedere stiintific.
Cu atât mai mult cu cât, niste simulari computerizate nu pot tine loc de realitati desfasurate în Univers. Deoarece în cazul planetei Kepler-452b, dupa propriile concluzii publicate în revista Science Advances, „simularile computerizate sugereaza ca aceasta exoplaneta are o atmosfera compacta, apa lichida la nivelul suprafetei sale si detine vulcani activi”! Asadar, simularile „sugereaza”, nu „dovedesc”! Presupuneri, nu certitudini!
Un miraj statistic
Descoperirea cercetatorilor britanici se loveste de o teorie care spune ca, în realitate, poate ca Kepler-452b nici nu exista!
Revista Scientific American publica în acest an un articol referitor la celebra exoplaneta Kepler-452b, amintind câteva dintre rezervele formulate de cercetatori în ultimii trei ani de la „descoperirea” ei, bazate pe reexaminarea datelor culese.
Aflata la 1.400 de ani-lumina departare, Kepler-452b este o planeta care se distinge greu chiar în momentul în care ar traversa zona luminata a stelei. Aparenta ei existenta a fost raportata în timpul primei misiuni a telescopului Kepler care a durat între 2009 si 2013 dupa care misiunea sa a luat sfârsit în urma detectarii unor defectiuni a echipamentelor.
O planeta este observata doar în momentul când trece prin dreptul unei stele, din pricina „umbrei” pe care o arunca asupra obiectului stelar. Dar o „umbra” poate fi cauzata si de alte situatii, ceea ce poate duce mai curând la alarme false decât la descoperiri reale de planete. Putem vorbi si în cazul planetei Kepler-452b despre o asemenea alarma falsa, spun specialistii.
Dupa ultimele analize efectuate în baza a misiunii telescopului Kepler, raportate în martie 2018 în revista The Astrophysical Journal, cercetatorii au încercat sa deosebeasca semnalele unei planete reale de alarmele false astrofizice sau zgomotul instrumentelor care ar putea compromite datele înregistrate. În urma noilor analize si interpretari, astronomii au ajuns la concluzia ca, în cazul planetei Kepler-452b, „exista sanse ceva mai mari de 50 la suta ca planeta sa fie reala”, dupa cum afirma Jeff Coughlin, cercetator la Institutul SETI. Asadar, sanse împartite.
În plus un studiu din aprilie 2018 sustine ca exoplanetele n-ar trebui confirmate fara o detectare independenta. Abordând cazul planetei „verisoara”, astrofizicianul Fergal Mullaly afirma: „Am aratat ca planeta Kepler-452b nu poate fi confirmata drept candidata la statutul de planeta folosindu-se doar validarea statistica. Kepler detecteaza mult mai multe alte semnale periodice datorate efectelor instrumentelor decât din simpla tranzitie a planetelor. Asa ca e practic imposibil sa distingi cu exactitate între aceste doua situatii, mai ales în cazul semnalelor foarte slabe. Ca urmare, scenariul conform caruia semnalul observat se datoreaza unui artefact instrumental nu poate fi exclus, iar sistemul considerat în continuare o planeta candidata. Discutam despre implicatiile pentru alte planete confirmate în sau în apropierea zonelor locuibile”.
Comentând dezbaterea astronomilor, NASA denumea dubiile legate de existenta sau inexistenta planetei Kepler-452b drept „un exemplu de cercetare stiintifica în care evolutia stiintei aduce noi informatii care ne permit sa revizuim modul de gândire si sa ne modificam ipotezele”.
În fine, chiar daca „o fi sau n-o fi”, sa amintim ca, potrivit unor estimari recente (?), „în Universul observabil cu mijloacele actuale ar putea sa existe 700 de milioane de trilioane de planete asemanatoare Pamântului”!
Cine sa le urmareasca pe toate? NASA este optimista: „Urmatoarea generatie de telescoape spatiale, precum Tess si James Webb, dezvoltate de NASA, ar putea sa identifice mai multe exoplanete care se afla în zonele de abiogeneza”.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii