Dupa un an precum cel care (din fericire!) tocmai se încheie, cu totii am avea nevoie de mai mult noroc. De aceea, indiferent cum ati ales sa celebrati Revelionul, faceti-va putin timp pentru a practica una sau mai multe dintre urmatoarele traditii despre care se spune ca în mod garantat au capacitatea de a alunga piaza-rea, ghinioanele si… virusurile!
Gatiti reteta „John Topaitorul”
În Sudul Statelor Unite exista traditia ca la fiecare masa de Revelion sa se serveasca o reteta speciala, numita „Hoppin’John” (într-o traducere aproximativa „John Topaitorul sau Saltaretul”). Se crede ca oricine manânca deliciosul preparat va fi, în anul ce vine, mai vioi, mai plin de energie si mai iute.
Ingredientul de baza al retetei este fasolea alba cu ochi negru, care se fierbe la foc mic cu jambon feliat, ceapa, usturoi, frunze de dafin, piper negru si rosu, pâna se înmoaie. Se adauga apoi carne de porc maruntita, orez alb si sos de rosii si se fierb la foc domol pâna când lichidul este absorbit, iar carnea si legumele sunt bine fierte.
Adesea, preparatul este mâncat cu garnitura de salata verde, frunzele de salata reprezentând „verzisorii” pe care toti spera sa-i aiba mai des în buzunare în anul ce vine. Spre a spori norocul, în unele orase din Sud gazda pune sub fiecare farfurie câte o moneda de un penny.
Spargeti o farfurie
În tarile scandinave (dar si în Grecia) oamenii sparg farfurii la petrecerea de Revelion. Doar ca, spre deosebire de greci, care sparg farfuriile la masa si danseaza apoi pe cioburi, la scandinavi exista traditia ca musafirii veniti la masa de Anul Nou sa sparga chiar în pragul casei gazdei o farfurie adusa de acasa special în acest scop. Cu cât farfuria se sparge în mai multe cioburi, cu atât mai norocos si mai îmbelsugat va fi anul care vine. Sfat amical: nu încercati metoda daca gazda dumneavoastra locuieste la bloc!
Gatiti peste cu sos de soia si varza bok choy
În multe alte tari, de Anul Nou nu porcul este considerat o mâncare norocoasa (desi exista si acolo expresia „noroc porcesc”), ci pestele. În sud-estul Asiei, de pilda, o mâncare preferata la mesele de Revelion este pestele cu sos de soia si varza bok choy. Pestele – de obicei specii folosite si pentru sushi, ca ton, somon sau macrou – se presara sare si piper, apoi se unge cu miere, sos de soia si otet balsamic si se baga la cuptor, pâna când prinde o glazura aramie.
Restul sosului se pune peste peste dupa ce acesta este scos de la cuptor. Separat, se încalzeste ulei de susan într-o tigaie wok, se adauga usturoi, ceapa verde tocata marunt, ghimbir, chilly, varza bok choy si se prajesc toate la foc iute. Când varza s-a fragezit bine, se pun legumele pe farfurie si se adauga pestele glazurat, presarându-se deasupra seminte de susan.
Purtati haine albe, dar chiloti rosii!
În Brazilia, oamenii sarbatoresc intrarea în noul an îmbracati în haine albe, care le vor aduce, sunt ei convinsi, pace si noroc. În schimb, în multe tari din America Latina se crede ca de fapt lenjeria intima e responsabila cu fericirea în anul ce vine, asa ca oamenii poarta chiloti de culoare galbena, daca vor bani, albastra, daca vor noroc sau rosie, daca vor sa aiba parte de iubire.
Nici o masa fara varza
În alte tari sunt preferate legumele: de pilda, în Italia din meniul de Revelion nu lipsesc preparatele cu linte, de la spaghete bologneze cu linte la salata cu ciuperci salbatice si linte. În Germania, Irlanda si unele parti din Statele Unite, nicio masa de Anul Nou nu e completa daca nu contine si varza – frunzele acesteia fiind considerate tot un simbol al bancnotelor fosnitoare care nu-i vor ocoli, se crede, pe meseni, în cursul anului viitor.
Preparatele sunt care de care mai delicioase: de la varza cu mere si cotlet de porc la cuptor, la burgeri de somon cu salata coleslaw sau porc fript cu cartofi dulci si varza picanta. În Turcia si alte tari din bazinul Mediteranei vânata este considerata o leguma care aduce nu doar noroc, ci si fertilitate si abundenta. Aici, retetele de Revelion variaza, de la pui glazurat cu vinete si dovleac, la tocana cu vinete, nuci si masline verzi.
Sariti peste sapte valuri
In Brazilia, dar numai în localitatile de pe malul Atlanticului, oamenii intra în ocean la miezul noptii de Revelion si sar peste sapte valuri, punându-si câte o dorinta pentru fiecare val peste care trec. Puteti repeta figura si la Marea Neagra: sigur va functiona!
Mâncati douasprezece boabe de strugure
În Spania fiecare mesean consuma negresit, chiar în momentul în care ceasul bate miezul noptii dintre ani, douasprezece boabe de strugure, câte una pentru fiecare luna a anului care vine. Se crede ca aceia care nu sunt în stare sa termine de mâncat toate boabele atunci când ultima bataie de gong s-a stins vor avea ghinion tot anul.
Furati un sarut
Traditiile inspirate de folclorul german si anglo-saxon, exportate ulterior si în Lumea Noua, sustin ca la miezul noptii mesenii trebuie sa-i sarute pe cei dragi sau pe orice alta persoana de care vor sa fie aproape în anul ce vine, fiindca acest sarut le va influenta destinul în urmatoarele 365 de zile. Alegeti-va cu grija partenerul!
Sariti de pe scaun!
În Danemarca, se suie pe scaune si fac „saltul” catre anul ce vine exact la miezul noptii. Exista convingerea ca saritura de pe scaun alunga duhurile rele si aduce noroc. Daca vreti sa urmati aceasta traditie, aveti însa grija ca scaunul sa fie suficient de rezistent cât sa nu se rupa, pentru ca altfel riscati sa sariti direct la.. Unitatea Primiri Urgente…
Aruncati apa pe geam
În Puerto Rico, la miezul noptii dintre ani este recomandat sa nu se circule pe strazi. Nu de alta, dar trecatorii risca sa fie udati leoarca de numeroasele ligheane cu apa aruncate pe geam de localnici. Se crede ca astfel toate relele din vechiul an sunt aruncate. Tot aici oamenii iau putin zahar si îl presara prin casa, cu speranta ca anul ce vine va fi mai „dulce”.
Alergati cu valiza în jurul casei
Iata o traditie din Columbia, pe care oricine n-a prea avut ocazia în 2020 sa calatoreasca, din ratiuni evidente, o poate practica: toti participantii la masa de Revelion iau valizele pe care le au la îndemâna si, la miezul noptii, ocolesc, cu ele în mâna, casa, în fuga. Cu cât vor face mai multe ture de casa (sau de bloc, în cazul celor care locuiesc într-un apartament), cu atât mai multe sanse de calatorie vor avea în anul care vine.
GABRIEL TUDOR
Comentarii