• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Valeriana, cea mai vasta asezare mayasa

Valeriana, cea mai vasta asezare mayasa

18 noiembrie 2024
in Spectacolul cunoasterii, Stiinta
A A

O descoperire recenta, în sudul Mexicului, îi ajuta pe cercetatori sa înteleaga mai bine densitatile urbane care au existat în America Centrala înainte de venirea conchistadorilor spanioli.

O suprafata aproximativ egala cu a Beijingului de azi

Datele obtinute cu ajutorul unui avion dotat cu tehnologie laser au folosit la realizarea unei harti topografice detaliate a unei regiuni dens împadurite, dezvaluind existenta unor structuri antice care ar fi putut constitui cândva un centru urban de foarte mari dimensiuni.

Orasul nou descoperit, denumit Valeriana, se întinde pe o suprafata aproximativ egala cu cea a Beijingului si are „toate semnele distinctive ale unei capitale politice mayase clasice”, raporteaza cercetatorii într-un recent numar al revistei Antiquity.

Pietele sale erau conectate printr-un bulevard de mari dimensiuni, iar templele piramidale si rezervorul de apa care existau aici acum mai bine de 1.500 de ani aveau, de asemenea, marimi impresionante, depasind cu mult edificiile construite în acea epoca în Lumea Veche.

Arheologii cunosteau de mult timp ca zonele joase si bogat împadurite din extremitatea sudica a Mexicului, adapostesc contexte urbane stravechi. Când arheologul Luke Auld-Thomas, de la Universitatea Tulane din New Orleans a privit întâmplator un set de date folosit de organizatia de mediu Nature Conservancy Mexico (TNC Mexico) pentru a studia consumul si emisiile de carbon în acea regiune, a observat pe harti o zona cu potential arheologic ridicat si a avut o banuiala ca acolo ar putea exista structuri.

Analizele ulterioare au aratat ca presupunerea era corecta. Auld-Thomas „a nimerit tinta în timp ce era legat la ochi”, spune Marcello Canuto, antropolog la Tulane. „Nu ne asteptam sa gasim un sit atât de mare pornind de la un set de date atât de modest”.

Lidar – o tehnologie imbatabila

Analiza de mediu a TNC Mexico a utilizat o tehnologie numita „lidar” pentru a estima înaltimea copacilor si volumul coronamentului în extremitatea sudica a Mexicului. Cu ajutorul lidar, cercetatorii folosesc raze laser emise de la bordul aeronavelor pentru a cartografia ondulatiile unui peisaj.

Aceasta a fost utilizata pentru a descoperi numeroase situri arheologice, cum ar fi orasele de mare altitudine de pe Drumul Matasii, un complex urban antic masiv din Ecuador si asezarile urbane acoperite de multa vreme de junglele amazoniene.

În timp ce razele lidar care au ajuns la solul padurii au avut o utilitate redusa pentru studiul TNC Mexic asupra acoperirii arboricole, ele au furnizat informatii vitale pentru Auld-Thomas si colegii sai în vederea alcatuirii unei harti topografice în scopuri arheologice. Reprocesarea acestor date a aratat ca Valeriana ar fi putut fi o asezare foarte dens populata.

Cercetatorii presupun ca locuitorii din numeroasele case înconjurate de terase rezidentiale curbate, asemanatoare unui amfiteatru, s-ar fi putut bucura de timpul petrecut în laguna din apropiere sau la terenul de joc cu mingea – un stramos al fotbalului modern – din centrul orasului, daca nu se aflau la templele piramidale pentru a lua parte la ritualuri. Cu peste 400 de structuri pe kilometru patrat, Valeriana avea, la apogeul sau, o densitate a cladirilor de peste sapte ori mai mare decât cea a majoritatii regiunii înconjuratoare.

Din punct de vedere istoric, doar orasul Calakmul, situat în apropierea granitei actuale dintre Mexic si Guatemala, a fost mai dens populat, cu aproximativ 770 de cladiri pe kilometru patrat – desi era mult mai putin întins.

„Aceasta ar fi putut fi una dintre cele mai dens populate zone ale vechilor mayasi din zona si fara îndoiala este cea mai întinsa asezare mayasa din câte se cunosc”, spune David Stuart, antropolog la Universitatea Texas din Austin, care nu a fost implicat în noul studiu.

Arheologii pregatesc un „desant” în teren

Descoperirea nu se refera doar la un sit despre care nimeni nu stia nimic, spune Stuart. „Este vorba despre natura modului în care mayasii s-au stabilit în peisajul lor”. Conducând prin regiune, spune el, este posibil sa vedeti movile si piramide care modeleaza peisajul câmpurilor agricole de acum, precum si „terase agricole antice care au fost un grânar al activitatii agricole în Antichitate”.

Studiul adauga mai multe dovezi ca zonele joase mayase erau, într-adevar, dens populate dincolo de Calakmul, care a prosperat în timpul perioadei clasice mayase (250-900 d.Hr.) si ar fi putut avea o populatie de peste 50.000 de locuitori.

„Iar faptul ca am aflat acest lucru cu ajutorul datelor de mediu arata ca cercetarile arheologice anterioare care sugerau aceasta densitate nu au fost o supraestimare”, spune Stuart. Arheologul Thomas Garrison de la Universitatea din Texas considera ca tehnologia lidar ajuta arheologia sa faca pasi importanti.

„Acest studiu evidentiaza valoarea pe care datele lidar o pot avea pentru arheologie, chiar si atunci când sunt achizitionate în alte scopuri”, spune el.

Datele lidar din regiuni care nu sunt cunoscute pe scara larga îi ajuta pe arheologi sa obtina o imagine mai clara si incontestabila a pieselor din puzzle-ul civilizatiei mayase. Dar datele lidar nu sunt totul. „Urmatorul pas ar fi vizitarea si excavarea acestor asezari pentru a obtine o mai buna întelegere a lor.”

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Ocean stravechi pe Marte?

Urmatorul Articol

Supersoliditatea, o noua stare de agregare a materiei

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

Supersoliditatea, o noua stare de agregare a materiei

„Transpiratia insensibila”

Horoscopul saptamanii: 18-24 noiembrie 2024

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.