Luna decembrie a sosit si milioane de pamânteni îsi vor lua bradul de Craciun în zilele urmatoare. Considerat pe scara larga drept piesa centrala festiva a oricarei case, nimic nu întrece emotia de a vedea un teanc de cadouri sub brad în dimineata de Craciun.
Cercetatorii britanici au ajuns la câteva concluzii stiintifice în privinta pomului de Craciun. Alegerea între un brad real sau unul artificial este primul pas si cel mai usor de facut: savantii ne îndeamna sa nu ne atingem de cei artificiali.
Pomii de Craciun artificiali nu sunt reciclabili, deoarece sunt facuti dintr-o combinatie de materiale care nu pot fi separate, astfel ca, atunci când sunt aruncati, ajung la groapa de gunoi. În plus, ei sunt din plastic si fabricarea lor implica producerea de gaze cu efect de sera, în comparatie cu brazii adevarati, care absorb carbonul din aer.
Potrivit profesorului Ian Rotherham, de la Universitatea Sheffield Hallam, copacii artificiali pot avea o amprenta de carbon deosebit de mare daca sunt importati din strainatate si folositi o singura data. „Daca sunt fabricati în strainatate, de exemplu în China, si transportati în Marea Britanie, atunci amprenta de carbon imediata este considerabila”.
Este drept ca pomii de Craciun artificiali pot fi reutilizati, dar si pomii adevarati pot fi replantati în gradina sau dati înapoi furnizorilor. Unele servicii colecteaza pomii de Craciun ime-diat dupa Revelion, pentru a-i replanta înainte de a fi refolositi la urmatorul Craciun, în încercarea de a combate risipa. Profesorul Rotherham a declarat ca amprenta de carbon a unui brad adevarat depinde foarte mult de ceea ce faceti cu el dupa Craciun.
„Cumparati un brad adevarat, într-un ghiveci si folositi-l timp de mai multi ani, iar în final plantati-l afara pentru a creste”, ne îndeamna el.
Cea mai buna optiune este, potrivit oamenilor de stiinta, bradul din specia Nordmann (Abies nordmanniana). Acesta este originar din regiunile muntoase de la sud si est de Marea Neagra, în tari precum Georgia si Turcia, dar este cultivat comercial în Europa ca pom de Craciun de lunga durata. Acele sale, care nu cad si sunt moi la atingere, îl fac sa fie o optiune excelenta pentru casele cu copii sau animale de companie.
Alte optiuni bune sunt bradul Noble, cunoscut pentru culoarea albastru-cenusiu a frunzelor sale, si bradul Fraser, care are, de asemenea, o retentie excelenta a acelor. Savantii ne sfatuiesc sa nu cumparam bradul prea devreme. A doua saptamâna din decembrie este cea mai buna pentru a ne asigura ca bradul va arata minunat tot sezonul.
În ceea ce priveste înaltimea, bradul de 1,80 metri este cea mai populara alegere, deoarece tinde sa se potriveasca bine în majoritatea caselor, desi depinde de cât de mult spatiu aveti. Merita sa tineti cont de faptul ca, cu cât bradul este mai înalt, cu atât mai mult ramurile sale vor iesi în afara odata ce este desfacut, ceea ce poate fi un pericol de lovire, asa ca mai mare nu înseamna întotdeauna si „mai bine”.
Mai nou, unii vânzatori de brazi ofera si un suport care poate fi completat cu apa, ceea ce va ajuta la prelungirea vietii pomului de Craciun – bradul are nevoie de 1-2 litri de apa pe zi. Odata ce ati instalat bradul în casa, aveti nevoie de un loc care sa fie departe de orice temperaturi extreme, cum ar fi un radiator sau un aparat de aer conditionat.
Copacii prefera conditii stabile, asa ca este mai bine sa evitati orice schimbari bruste de temperatura. Lumina solara nu este în general o problema pentru brazi, dar caldura excesiva este – de aceea ideal este sa pastrati bradul relativ racoros. În privinta decoratiunilor, încercati sa cumparati unele ecologice, din hârtie sau lemn, în loc de cele din plastic.
O alta optiune ecologica este reprezentata de luminile cu LED-uri, care folosesc cu pâna la 80% mai putina energie decât becurile cu incandescenta si dureaza si mai mult. Optând pentru hârtie, lemn sau chiar verdeata veti reduce la minimum emisiile de dioxid de carbon.
Dupa ce se termina festivitatile, reutilizati decoratiunile pentru Craciunurile care vor urma – si daca nu puteti sa va replantati bradul, contactati autoritatile locale pentru a-l recicla.
„Daca bradul uzat este reciclat sub forma de aschii de lemn, atunci tot acel material se întoarce în cele din urma în sol si doar o mica parte se întoarce imediat în atmosfera”, precizeaza profesorul Rotherham. „Daca însa ardeti bradul, atunci atât dioxidul de carbon, cât si alti poluanti ajung imediat în aer.”
GABRIEL TUDOR
Comentarii